Welke rechtsvorm kies je als zzp’er ?

Start je een bedrijf en schrijf je je in bij de KvK? Dan moet je een juridische vorm voor je bedrijf kiezen. Dit heet een rechtsvorm. In een rechtsvorm is onder meer afgesproken wie verantwoordelijk is voor mogelijke schulden van je bedrijf en welke belastingen je moet betalen.
Rechtsvormen met of zonder rechtspersoonlijkheid
Je moet een rechtsvorm kiezen voor je bedrijf. Een rechtsvorm bepaalt wie verantwoordelijk is voor schulden en belastingen.
Er zijn rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid. Met rechtspersoonlijkheid kan een onderneming zelf rechten en plichten hebben. Net zoals een persoon besluiten neemt en schulden maakt, kan een rechtspersoon dat ook.
Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid ben je privé aansprakelijk. Dit betekent dat mensen die geld van je krijgen je privébezittingen kunnen opeisen. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid ben je niet persoonlijk aansprakelijk. Dan kan een schuldeiser geen beslag leggen op je privébezittingen.
De keuze voor een rechtsvorm hangt af van je behoeften. Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid zijn de bv, nv, vereniging, coöperatie en stichting. Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn de eenmanszaak, vof, cv en maatschap.
Welke rechtsvorm kies je als zzp’er?
Veel zzp'ers beginnen als eenmanszaak. Het is simpel en goedkoop. Je hebt directe en volledige zeggenschap over de winst. Maar je bent ook privé aansprakelijk en de winst wordt hoger belast.
Als je bedrijf groeit, wil je misschien meer bescherming. Dan kun je overstappen naar een bv. Bij een bv ben je niet privé aansprakelijk voor schulden. Een bv heeft belastingvoordelen, zoals een lager belastingtarief. Maar een bv heeft ook meer administratieve lasten en kosten.
Meer rechtsbescherming
Als je een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid hebt, is ook je partner aansprakelijk. Mensen die geld van je krijgen kunnen dan ook beslag leggen op het privévermogen van je partner. Dit betekent dat onbetaalde rekeningen je partner kunnen raken. Je kunt de aansprakelijkheid van je partner beperken met huwelijkse voorwaarden.
Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid ben je alleen in uitzonderlijke gevallen aansprakelijk. Dit geldt bij fraude, nalatigheid of slecht beleid.
Samenwerken in een maatschap
Een maatschap biedt de mogelijkheid om samen te werken. Artsen en tandartsen vormen vaak een maatschap om samen een praktijk te runnen. Ook kunstenaars en ontwerpers werken vaak samen in een maatschap. Een maatschap is aanpasbaar en eenvoudig op te zetten. Maar bij schulden ben je samen privé aansprakelijk.
Twijfel? Win advies in
Twijfel je welke rechtsvorm voor jouw onderneming het best is? Win dan advies in bij een belastingadviseur of juridisch expert. Zij kunnen je helpen de beste keuze te maken. Dit doen ze op basis van jouw specifieke situatie en doelen.
De uitleg op deze pagina is een korte toelichting. Raadpleeg voor advies je belastingadviseur of accountant. Je kunt geen rechten ontlenen aan deze webpagina.