Javascript is required

Zorg op maat als nieuwe trend

De maatschappij verandert en de zorg verandert mee. Onze sectorspecialisten Medisch van ABN AMRO volgen de trends en ontwikkelingen in de zorgsector op de voet en maken die duidelijk voor zorgverleners en andere geïnteresseerden. Welke algemene trends signaleren zij?

1. Verschuivende zorgvraag

In de zorg zien we een verschuiving van algemene zorg naar individuele zorg of zorg op maat1. Denk hierbij aan de fysiotherapeut die zorg levert op basis van de levensstijl van de patiënt. Charlotte van Laar adviseert de tijd te nemen voor een consult, om goed te luisteren en samen een oplossing te vinden die past bij de individuele behoefte en levensstijl. Ook collega Maarten den Heijer ziet dat huisartsen steeds meer rekening houden met de culturele achtergrond en de leeftijd van de patiënt.

Daarnaast is er steeds meer aandacht voor zorg die rekening houdt met de verschillen in sekse en gender. In de mondzorg groeit de belangstelling voor een holistische aanpak van gezondheid. Dit betekent dat naast het behandelen van de klacht ook aandacht is voor de algemene gezondheid van de patiënt. Dit heet integrale tandheelkunde. 'Het is belangrijk om ook samen te werken met andere disciplines en deze kennis te integreren'. aldus Thera Evers.

'Luisteren naar de patiënt is 'the key'

2. Zorg op maat kan ook thuis

Dankzij technologie en sociale innovaties kunnen meer mensen comfortabel thuis blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan het 'Internet of Things’2 om de woning aan te passen. Ook wordt zelfstandigheid bevorderd door bijvoorbeeld thuismonitoring. De patiënt heeft zo meer regie over de eigen zorg en gezondheid en houdt contact met het eigen zorgteam.

3. De patiënt staat centraal

We zien dat de behoeften en levensomstandigheden van de patiënt steeds meer centraal staan. Een behandeling is meestal alleen effectief als de zorgverlener goed doorvraagt en begrip toont als de patiënt een ander type behandeling wil.

4. Gezonde leefstijl kan vraag naar zorg voorkomen

Veel mensen vinden een gezonde levensstijl en leefomgeving belangrijk. Niet alleen de zorg, maar ook de manier van leven en werken staan centraal. De vraag is hoe we dit kunnen bevorderen, zowel individueel als in de gemeenschap.

Er is een sterk verband tussen sociaal-economische status en gezonde levensverwachting. Dit wordt bepaald door opleiding, het inkomen en de positie op de arbeidsmarkt.  Een hoger inkomen betekent vaak een hogere levensverwachting terwijl mensen met bijvoorbeeld een bijstandsuitkering of schulden vaker een  slechtere gezondheid hebben.

Tandarts Poeya Mohtadili van Dante Tanden uit Rotterdam heeft een ‘out of the box’-oplossing bedacht. Kinderen worden daar met de bus van school gehaald om de tandartspraktijk te bezoeken en hebben zo toegang tot de mondzorg.

'Een mooi initiatief van een betrokken zorgverlener,' aldus Thera Evers. Ook ABN AMRO vervult graag een rol bij dergelijke initiatieven en gaat het gesprek aan met mensen over geldzaken. Charlotte van Laar is blij met dit initiatief: 'Een gratis gesprek met een financieel coach helpt klanten om financieel gezond te blijven, of weer te worden.'

5. 'Quantified care': kwalitatieve én kwantitatieve zorg

Om de zorg te verbeteren en de patiënt meer regie te geven over gezondheid, wordt nu veel meer gebruikgemaakt van data en cijfers. Hoeveel zorgmedewerkers zijn beschikbaar? Ook patiënten kunnen hun eigen dossier inzien om persoonlijke gegevens te bekijken.

Thera Evers benadrukt het belang van investeren in technologie. 'Om te voldoen aan de groeiende vraag naar gepersonaliseerde zorg en thuiszorg, is het belangrijk om te investeren in innovaties. Denk aan gezondheidsapps voor monitoring op afstand, telemedicine voor consulten en slimme apparaten en sensoren om de gezondheid van patiënten te volgen'. 

'Door te investeren in technologie kunnen zorgverleners hun efficiëntie verbeteren, de toegang tot zorg vergroten en de tevredenheid van patiënten verhogen.'

6. Zorg tot het einde

De noodzaak om anders om te gaan met de dood vraagt om openheid. Zorgverleners voeren desgewenst gesprekken met (terminale) patiënten over hun wensen in de laatste levensfase. Maakbaarheid speelt hierbij een rol. Past alles wat mogelijk is in de zorg ook bij onze normen en waarden?

Hoe kun je als zorgverlener inspelen op de trends in de zorgsector?

Omdat de zorg voortdurend verandert, vindt Maarten den Heijer het belangrijk op de hoogte te blijven van de laatste trends, technologische innovaties en ‘best practices’ in de sector. Dit kan door bijscholing, relevante seminars en overleg met andere zorgverleners.”

Zorgverleners kunnen inspelen op trends door de behoeften en levensomstandigheden van patiënten centraal te stellen, technologie te gebruiken om zorg dichter bij huis te brengen en strategische keuzes te maken die passen bij de veranderende zorgomgeving.

'Blijf op de hoogte van ontwikkelingen’

Tot slot

Zorgverlening gaat verder dan een "quick fix". Het gaat verder niet alleen om genezen, maar ook om zorg. We zien een beweging ontstaan van genezen (‘cure’) naar zorg (‘care’). De focus ligt op hoe we gezond kunnen leven en blijven, als samenleving en als individu.

Zorgondernemers kunnen profiteren van deze trends door de behoeften en levensomstandigheden van hun patiënten te begrijpen, technologie te gebruiken om zorg dichter bij huis te brengen, en strategische keuzes te maken die passen bij de veranderende zorgomgeving.

Dit artikel is gebaseerd op een gesprek met sectorspecialisten Charlotte van Laar, Maarten den Heijer en Thera Evers over ontwikkelingen in de zorg.

 

1 Individuele zorg houdt rekening met de identiteit, context en behoeften van de patiënt. Persoonsgerichte zorg betekent dat de behoeften, voorkeuren en ervaringen van de patiënt centraal staan. 
2 Het Internet of Things (IoT) bestaat uit fysieke voorwerpen, zoals auto's, huishoudelijke apparaten en wearables die met internet zijn verbonden en online gegevens kunnen verzenden.

Lees ook

Wat speelt er in jouw branche?

Om succesvol te ondernemen is het slim om te weten wat er speelt in jouw vakgebied. Bekijk onze rapporten voor huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen en apothekers. En blijf op de hoogte van de nieuwste cijfers, trends en ontwikkelingen.

Evenementen voor medici

Inspiratiesessies en informatieavonden, symposia en seminars: ontdek alle evenementen speciaal voor medici.

Check de evenementen