Javascript is required

Aandachtspunten voor de vrijgevestigde verloskundige

Het beroep van verloskundige is eeuwenoud en speelt een belangrijke rol in de gezondheidszorg van vrouwen voor, tijdens en na de bevalling. Veel verloskundigen werken in ziekenhuizen, maar er zijn ook verloskundigen die als zelfstandige in een eigen praktijk aan de slag gaan in de eerstelijnszorg. Hoewel dit veel voordelen biedt, zijn er ook enkele aandachtspunten.

Werkdruk en

In sommige regio's staan poliklinische bevallingen en de tweedelijns verloskundige zorg zwaar onder druk. Verloskundigen besteden veel tijd aan het zoeken van een bed voor hun cliënt. Dit komt vooral door het tekort aan verpleegkundigen waardoor er minder bedden beschikbaar zijn. Vaak moeten ze uitwijken naar andere ziekenhuizen in de regio. Dit heeft een grote impact op het werk van verloskundigen. Daarnaast beïnvloedt het de kwaliteit van zorg. 

Administratie

Als zelfstandig verloskundige ben je ook verantwoordelijk voor administratieve taken zoals facturering, boekhouding en naleving van regelgeving.

Werk-privé balans

Zwangerschappen en bevallingen volgen geen vast schema. Als zelfstandig verloskundige moet je vaak buiten kantoortijden werken. Dit maakt het lastig een goede werk-privé balans te vinden. We zien dat het steeds moeilijker wordt om een opvolger te vinden bij het overdragen van een praktijk. Jonge verloskundigen kiezen er minder vaak voor om als zelfstandig verloskundige aan de slag te gaan.

Financiële zekerheid

Als zelfstandig verloskundige start en beheer je je eigen praktijk. Dit vraagt om financiële investeringen en kan onzekerheden met zich meebrengen. Denk aan de kosten voor medische apparatuur, administratie, huisvestingskosten en verzekeringen. 

Bij het geheel of gedeeltelijk overnemen van een praktijk betaal je een overnamesom aan de verkoper. Bijvoorbeeld als de verkoper met pensioen gaat. Of als je je inkoopt in een bestaande praktijk en werk en omzet overneemt. Naast deze overnamesom (goodwill) betaal je soms andere vergoedingen. Bijvoorbeeld een vergoeding voor de overname van debiteuren, inventaris of een pand in eigendom van de verkoper.

Belang van samenwerking

Zelfstandig verloskundigen werken meestal samen om de beste zorg te geven aan vrouwen. Dat kan bijvoorbeeld in een groepspraktijk, meestal een maatschap, waar ze de zorg en diensten delen. Ze stemmen hun werk af via waarneming, consultatie en overleg. Ook werken ze samen in ziekenhuizen of tijdens regio-overleggen. Hoe deze samenwerking precies verloopt, hangt af van lokale regels, praktijkmodellen en persoonlijke wensen.

Bekostiging

Het kan lastig zijn de juiste contracten met zorgverzekeraars af te sluiten en te bekostigen. Dit kan de stabiliteit van je praktijk financieel beïnvloeden. 

Er zijn stappen gezet om de druk op de verloskundige zorg te verlagen en de kwaliteit te waarborgen. Denk aan meer opleidingsplaatsen voor verloskundigen. Ook worden financieringsmodellen herzien. De samenwerking met andere zorgverleners is hierbij heel belangrijk. 

Tot slot

Ondanks deze uitdagingen zijn er gelukkig nog steeds verloskundigen die ervoor kiezen zelfstandig te zijn, soms samen met andere verloskundigen in een groepspraktijk. Ze kiezen hiervoor vanwege de autonomie en de kans om persoonlijke zorg te bieden aan zwangere vrouwen volgens een eigen visie op zorg. Het succes van het starten van een eigen praktijk hangt niet alleen af van je medische vaardigheden. Ondernemerschap en doorzettingsvermogen zijn ook nodig. 

Heb je als verloskundige plannen om een eigen praktijk te starten of over te nemen? Je kunt altijd vrijblijvend in gesprek met een van de sectorspecialisten van ABN AMRO. Neem gerust contact op.

Lees ook

Start met een slim plan

Ga je starten als medisch ondernemer? Dan heb je een sterk ondernemingsplan nodig. Download vandaag nog onze gratis voorbeeldtemplates. Voor huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten en gezondheidscentra.