'Goede tandartszorg begint met vertrouwen'

Voor tandarts en ondernemer Hardi Mirza is zorg pas zorg als het persoonlijk is. En begint goede zorg voor je gebit met vertrouwen. Het vertrouwen dat je geeft én krijgt. Hardi’s ambitie is om een werksfeer te creëren waar zowel medewerkers als patiënten zich thuis voelen. Benieuwd hoe hij dat doet? En waarom deze tandarts is gaan ondernemen? Lees het interview.
‘Een tandarts moet in de kern dienstverlener zijn. Het moet iemand die zijn of haar patiënten wil helpen. En de basis daarvan is vertrouwen. Daarom ben ik medicus geworden.
Na mijn afstuderen ben ik kort in loondienst geweest bij een tandartspraktijk. Ik kreeg toen al snel de mogelijkheid om een eigen praktijk te starten. Ondernemerschap zie ik vooral als een manier om jezelf beter te leren kennen. En natuurlijk om verantwoordelijkheid te dragen. Eigenaar zijn van een praktijk is op zichzelf namelijk niet zo interessant. Ik ben dankbaar voor het werk dat ik doe en ik vind het gaaf om mensen te helpen.
’Angst voor de tandarts bestaat niet’
Ik krijg veel patiënten in mijn praktijk die al jaren niet meer naar een tandarts zijn geweest omdat ze bang zijn. Maar ik zeg altijd: “Angst voor de tandarts bestaat niet, het is vermijdingsgedrag”. Wie nooit naar de tandarts gaat, ontwikkelt een fobie. Als je als patiënt het gevoel hebt dat er te weinig tijd voor je is en dat er niet naar je wordt geluisterd, durf je niet meer te gaan. Dat is jammer en dat wil ik voorkomen. Daarom probeer ik allereerst een vertrouwensband op te bouwen met mijn patiënten. Dat begint al als een kind samen met de ouders voor het eerst mijn praktijk bezoekt. En als ik na een half jaar een patiënt al bij binnenkomst stralend zie glimlachen, geeft mij dat enorm veel voldoening.
Opschaling van de zorg
Ik zie dat de zorg de laatste jaren steeds meer wordt gestandaardiseerd. Dan creëer je eigenlijk een standaardoplossing voor een persoonlijk probleem. Maar een persoonlijk probleem verdient toch een persoonlijke behandeling? Steeds meer tandartspraktijken komen in handen van ketens. Dat snap ik natuurlijk uit het oog van efficiëntie: het is slim om de administratie en het ondersteunend personeel te delen. Maar hoe groter een organisatie, hoe groter de kans dat de dienstverlening onpersoonlijker wordt. Want als je steeds door een andere tandarts wordt geholpen, is het moeilijker een band op te bouwen met elkaar dan wanneer je altijd dezelfde behandelaar hebt. De meeste mensen gaan toch niet voor niets altijd naar dezelfde kapper?
Tandartsendag in Rotterdam
Omdat ik graag maatschappelijk betrokken wil blijven, doen wij vanuit onze praktijk elk jaar mee aan de landelijke tandartsendag. Rotterdammers die zelf geen consult kunnen betalen, krijgen op deze dag een tandartsbehandeling aangeboden. Doelstelling is om mensen met dringende pijnklachten of gebitsproblemen kosteloos te behandelen. Het gaat dan om zogenaamde ‘single visit situations’. Dus spoedeisende gevallen en/of pijnlijke vullingen.
Door dit initiatief helpen we aan de ene kant een groot aantal Rotterdammers van hun klachten af en aan de andere kant vragen we aandacht voor het almaar groeiende maatschappelijk gezondheidsprobleem dat veel mensen geen tandartsbehandeling kunnen betalen. Hier zou eigenlijk op landelijk of gemeentelijk niveau een blijvende oplossing voor moeten komen. Dit kan door basis-mondzorg op te nemen in de basisverzekering of door te organiseren dat mensen in armoede altijd hun tandartsverzekering kunnen behouden. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als meer tandartspraktijken zich bij de landelijke tandartsendag zouden aansluiten.
De tandartsdag vond dit jaar plaats in maart. Het was toen zo druk, dat niet iedereen aan de beurt kwam. Daarom hebben wij vanuit Mondzorg Centrum Rotterdam een extra inloopdag georganiseerd op een zaterdag. Toen hebben we nog ongeveer 60 mensen kunnen helpen. Een aantal van deze mensen krijgt, als dat noodzakelijk is, later alsnog een vervolgbehandeling. Als zij namelijk onder bewind staan, sturen we het behandelplan naar de bewindvoerder die probeert geld vrij te maken voor deze noodzakelijke behandelingen. Het gaat dan telkens over behandelingen die eigenlijk niet uitgesteld moeten worden.
Tekort aan tandartsen?
Ik geloof niet dat er een tekort is aan tandartsen. Ik denk wel dat er een ‘mismatch’ is tussen vraag en aanbod. Iedereen zit in Amsterdam of Rotterdam. Terwijl er bijvoorbeeld in Zeewolde of Pernis geen tandartsen te vinden zijn. Het is heel moeilijk om tandartsen naar een locatie buiten de Randstad te krijgen.
Mijn visie is dat elke tandarts een eigen kliniek moet hebben. Dan is het voor een tandarts aantrekkelijker naar Drenthe of Limburg te gaan.
Tips voor startende tandartsen
- Ga kilometers maken: vind een goede werkplek om ervaring op te bouwen. Vandaaruit kun je ontdekken hoe je mensen op jouw manier kunt helpen.
- Ontwikkel je eigen stijl: iedere tandarts heeft een eigen manier van werken waar die zich prettig bij voelt. Je patiënten zullen dat waarderen.
- Zorg voor zelfinzicht: weet wat je wel en wat je niet kunt. Realiseer je dat je als net afgestudeerde niet de ervaring hebt om alle soorten behandelingen goed te kunnen doen. Waar ligt jouw expertise en waarin kun je je nog ontwikkelen?
Tandarts Hardi Mirza
“Zorg is pas zorg als het persoonlijk is" aldus Hardi Mirza, tandarts en ondernemer. Zijn ambitie is dan ook om een werksfeer te maken waar zowel medewerker als patiënt zich thuis voelt. Benieuwd hoe hij dat doet? En waarom deze tandarts is gaan ondernemen? Tipje van de sluier: “Het geeft je de kans jezelf beter te ontwikkelen." Bekijk nu de video.