Internationaal ondernemen: jouw checklist voor importeren

Je wilt gaan importeren. Een begin is vaak spannend. Wat je dan nodig hebt is een goede voorbereiding. We helpen je met een checklist. In 7 stappen ben je op weg naar succesvol importeren.
1. Verken de markt
Als eerste is marktonderzoek belangrijk. Zo weet je of er behoefte is aan jouw product, wie je doelgroep en concurrent is en wat de ontwikkelingen zijn in jouw branche. Ook geeft het onderzoek inzicht in welke kostprijs je kunt berekenen. In de kostprijs bereken je ook de kosten voor het hele importproces. Zoals invoerrechten en het transport.
2. Controleer de producteisen
Het product dat je gaat importeren moet veilig zijn. Je krijgt te maken met producteisen, zoals de CE-markering en eisen voor voedselveiligheid als je levensmiddelen importeert. Zorg ervoor dat je de nationale (Warenwet) en Europese eisen voor je product kent. Een superhandig hulpmiddel van de Europese Commissie is Access2Markets. Hierin vind je alle producteisen. Meer informatie over producteisen.
Denk ook aan productaansprakelijkheid. Als je een product importeert van buiten de EU ben je productaansprakelijk. De wet ziet jou dan als producent en je bent dan aansprakelijk voor schade die door het product ontstaat. Dit riscio is goed af te dekken met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB).
3. Check de regels voor importeren
Meestal mag je gewoon het product importeren. Voor sommige producten heb je een invoervergunning of toestemming nodig. Check dit voor jouw product in Access2Markets.
Denk ook aan importbelasting. Zoals de btw. Als importeur zie je op je factuur een btw van 0%. Je moet dan zelf de btw berekenen en deze in je btw-aangifte zetten. En de invoerrechten. Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen en hoef je geen invoerrechten te betalen. Bij import buiten de EU betaal je dit meestal wel. Zoek uit of je voor jouw product invoerrechten moet betalen en wat de kosten zijn.
En hoe zit het bij de douane? Standaard geldt dat je niet langs de douane hoeft als je een product importeert uit een ander EU-land. Voor een importproduct buiten Europa doe je aangifte bij de douane. Vergeet de importdocumenten niet, zoals de paklijst en transportdocumenten. Achterhaal welke documenten je nodig hebt voor jouw product.
4. Kies je leverancier
Hoe vind je een leverancier en hoe weet je of deze betrouwbaar is? Buitenlandse leveranciers kun je via verschillende manieren ontmoeten. Bijvoorbeeld in je eigen netwerk of op beurzen. Het product moet van goede kwaliteit zijn. En het bedrijf van de leverancier financieel gezond. Lees hier hoe je dit checkt.
5 Organiseer het transport
Samen met je leverancier kies je voor het soort transport. Of dit per schip, vliegtuig of per spoor gaat, hangt af van onder andere het product, snelheid en kosten. Maak goede afspraken over het transport. Gebruik hierbij de standaard internationale afspraken Incoterms. Het internationaal transport regelen is best lastig en kost veel tijd. Zet een expediteur in die je dit werk uit handen neemt. Een expediteur helpt je met het vervoer van je product en afhandeling bij de douane.
6. Regel de betalingen
Het is altijd belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de betaling. Als je afspreekt achteraf te betalen heb je als importeur geen risico. Het risico ligt dan bij de leverancier. Zorg ervoor dat je met vertrouwen internationaal onderneemt. Bankgaranties, (standby) Letter of Credit en Documentaire Incasso’s bieden zowel importeurs als exporteurs een breed scala aan voordelen en zekerheden die helpen om de risico’s en onzekerheden van internationale handel te beheersen.
Misschien krijg je te maken met buitenlandse valuta. Maak het internationaal handelen dan een stuk gemakkelijker met een vreemde valuta rekening. Houd verder rekening met schommelingen in de koers. Een ongunstig koersverloop kan een risico zijn voor je bedrijf.
7. Leg de afspraken vast
Heb je alle stappen in het importproces duidelijk? Dan leg je de gemaakte afspraken vast. Zo zijn de rechten en plichten van jou als importeur en van je leverancier helder. Gebruik bijvoorbeeld een contract om jullie afspraken in vast te leggen.