Versterk je netwerk: samenwerken met andere zzp'ers

Samenwerken met een andere zzp'er kan veel voordelen bieden. Je biedt meer zekerheid aan je klant. En kun je een grote opdracht niet alleen aan? Dan lukt het vaak wel met een collega erbij. Hier zijn enkele tips voor een succesvolle samenwerking.
1. Zoek iemand met toegevoegde waarde
Een goede samenwerking ontstaat als jullie elkaar aanvullen. Stel, jij geeft organisatieadvies aan de overheid. Je partner doet dit aan bedrijven. Jullie bieden dezelfde dienst, maar met een andere aanpak. Dit zorgt ervoor dat jullie van elkaar leren. De samenwerking moet opdrachten opleveren die je anders niet zou krijgen. Een klik met de persoon is ook erg belangrijk.
2. Leg afspraken vast
Een veelgemaakte fout is dat gemaakte afspraken niet op papier staan. Je denkt misschien: 'We kennen elkaar toch goed' of 'We zijn toch goede vrienden'. Toch is het zakelijke aspect belangrijk. Door afspraken vast te leggen, dwing je jezelf goed na te denken. Denk aan groei en winstverdeling en hoe je met klanten omgaat. Je hoeft niet per se een jurist in te schakelen. Een e-mail kan genoeg zijn en is rechtsgeldig.
3. Kies een samenwerkingsvorm
Ook voor kortlopende of eenmalige opdrachten moet je een samenwerkingsvorm kiezen. Veel zzp'ers huren elkaar in voor opdrachten en leggen afspraken vast in een 'overeenkomst tot opdracht'. Duurt de samenwerking langer? Dan kun je samen een rechtsvorm kiezen. Bijvoorbeeld een vof, bv of coöperatie. Met een gezamenlijke rechtsvorm kunnen jullie onder één naam werken. Informeer goed over de rechtsvorm en laat je adviseren door een jurist.
4. Investeer in je netwerk
Als zzp’er is je netwerk een waardevolle bron van kennis en opdrachten. Wil je hier meer uithalen? Begin dan je eigen netwerkclub of een online groep (een Community). Mond-tot-mondreclame is belangrijk voor nieuwe opdrachten. Daarvoor heb je een goed netwerk nodig. Een breed netwerk helpt je om nieuwe klanten te krijgen. Dit kan door bijeenkomsten te bezoeken of lid te worden van een netwerk.
- Je bestaande netwerk
Veel zzp’ers krijgen opdrachten via hun bestaande netwerk. Gebruik je huidige contacten, zoals familie, vrienden en oud-collega’s. Vraag hen om nieuwe connecties. Mensen helpen graag als ze je kennen. Heb je iemand in je netwerk die bij de gemeente werkt? Praat met diegene voor tips over lokale netwerken. - Netwerkbijeenkomsten
Wil je nieuwe mensen ontmoeten in jouw sector? Bezoek netwerkbijeenkomsten via Eventbrite.nl of Meetup.com. Flexwerkplekken organiseren ook vaak evenementen. Dit is een kans om jezelf te presenteren. - Ondernemersvereniging
Lid worden van een ondernemersvereniging kan nuttig zijn. Hier ontmoet je ondernemers uit verschillende sectoren. Ze organiseren vaak speeddatesessies om nieuwe mensen te leren kennen. - Social media
Online netwerken is ook belangrijk. Via LinkedIn kun je makkelijk contacten leggen. Deel je eigen content om je vakkennis te tonen. Ook op X en Facebook kun je je netwerk uitbreiden. Reageer op relevante discussies en deel je ideeën. - Verdiep je netwerk
Heb je een netwerk? Verdiep het door om hulp te vragen. Vraag advies aan mensen die je al kent. Dit kan online via sociale media of offline door een eigen community te starten. Zo maak je je netwerk nog waardevoller.
Voorkom deze valkuilen
Ruzie over geld
Jullie samenwerking loopt goed, tot er problemen ontstaan. Jullie hebben afgesproken de winst eerlijk te delen. Maar winst is niet het enige om over eens te zijn. Wat is de waarde van jouw werk en dat van je partner? Als hier niets over is afgesproken, kan er snel ruzie ontstaan. Wat als de een zijn netwerk inzet en de ander drie dagen belt? Hoe verdeel je dan de opbrengsten of kosten? Denk ook aan de belasting en investeringen. Een accountant kan je hierbij helpen.
Onduidelijke afspraken over beslissingen
Samenwerken betekent samen beslissen. Maar wie beslist wat? Maak duidelijke afspraken over wie verantwoordelijk is voor investeringen en communicatie. Het is misschien lastig om hier meteen over na te denken, maar bespreek altijd wie welke beslissingen neemt. Leg alles vast in een samenwerkingsovereenkomst of stuur een mail met de afspraken.
Samenwerken zonder gezamenlijk doel
Voor een langdurige samenwerking is een gezamenlijk ondernemersplan handig. Zo zorg je ervoor dat jullie hetzelfde doel hebben. En jullie samenwerking succesvol is. Zoek hulp als je het lastig vindt, en zorg voor duidelijke afspraken. Dat maakt samenwerken een stuk fijner.