Javascript is required

Informatie en tips voor verenigingen en stichtingen

We willen graag dat je altijd veilig je bankzaken kunt doen. Dit doen we door actuele en juiste informatie over onze klanten te verzamelen. Dit zijn we verplicht volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Op basis van Nederlandse en buitenlandse wetgeving moeten we klanten beoordelen op mogelijke witwaspraktijken, financiering van terrorisme, en schendingen van (internationale) sancties. Banken zijn wettelijk verplicht om ongebruikelijke transacties te melden aan de Financial Intelligence Unit (FIU). We zorgen ervoor dat de informatie die we vragen in verhouding staat tot de eventuele risico’s.

Voor non-profitorganisaties (NPO's) kunnen we bepaalde informatie en documenten opvragen. We leggen graag uit wat dit betekent en hoe we je hierbij kunnen helpen.

Beoordeling van risico's

Zo werkt het

We kijken naar de kans dat een non-profitorganisatie (NPO) betrokken is bij witwaspraktijken of de financiering van terrorisme. Dit wegen we af tegen de mogelijke gevolgen. Hierbij houden we rekening met onze rol om toegang te verlenen tot het financiële systeem. Uitsluiting willen we zo veel mogelijk voorkomen. 

Dit zijn de momenten waarop we klanten beoordelen op bepaalde risico's: 

  1. Bij het openen van een nieuwe rekening.
  2. Als er iets gebeurt, waardoor opnnieuw een beoordeling nodig is. Bijv. bij als een NPO slecht in het nieuws komt. 
  3. Periodieke beoordeling: dit hangt af van de risico’s die bij eerdere beoordelingen zijn vastgesteld.

Jouw rechten en plichten

We moeten voldoen aan Nederlandse en buitenlandse wetgeving over witwassen, het financieren van terrorisme en sancties. Je bent daarom verplicht om vragen hierover te beantwoorden. Dit zijn je rechten en plichten:

  • Je bent verplicht om je te identificeren met een geldig identiteitsbewijs. 
  • Je communiceert met ons alleen in het Nederlands of het Engels.
  • Je kunt een klacht indienen over diensten, die we hebben geleverd.
  • Je mag je relatie met ons op elk moment beëindigen. Dit kan alleen als er geen kredieten, lease- of andere contracten zijn met een vaste looptijd.

Documenten voor de risicobeoordeling

Als we een risicobeoordeling maken, kunnen we documenten aan je vragen. Hieronder noemen we er een aantal, maar deze lijst is niet compleet. 

 

Nieuwe organisaties beschikken misschien nog niet over al deze documenten. Het hangt van de situatie af welke we aan je vragen. Bijvoorbeeld halfjaarlijkse cijfers, budgetten, structuur van de administratie.

Pas opgerichte stichtingen

Stichtingen die net zijn opgericht, kunnen natuurlijk nog geen cijfers en activiteiten laten zien. 

Voor deze stichtingen is het van belang om het volgende te overwegen:

  • Bestaat het bestuur uit minimaal 2 leden? We vinden 3 bestuursleden nog beter. 
  • Ben je je voldoende bewust van eventuele risico’s van het land of de landen waarin de stichting actief is? Hoe denk je deze risico’s te verkleinen? En hoe ga je er bijvoorbeeld voor zorgen dat het opgehaalde geld goed terecht komt? 
  • Zijn er tegenpartijen? Zo ja, wie zijn dat? Werkt de stichting samen met grotere organisaties, die goed staan aangeschreven?
  • Welke maatregelen heeft de stichting genomen om de donoren te achterhalen?

Mogelijke risicofactoren

In het blok hieronder zie je een opsomming van mogelijke risicofactoren voor NPO's.

Vormt een of meer van deze factoren een risico voor jouw NPO? Dat betekent nog niet dat jouw NPO ook echt betrokken is bij financiële criminaliteit. Over elk van deze risicofactoren kunnen we wel aanvullende vragen stellen. Jouw antwoorden helpen ons om beter de kans op witwassen of het financieren van terrorisme te beoordelen.

De uiteindelijke risicobeoordeling geeft een indicatie van het risiconiveau. Dit is niet alleen de optelsom van de verschillende antwoorden. Ook kijken we naar de samenhang en logica tussen de verschillende risicofactoren.

Mogelijke risicofactoren

Handige informatie en links

Wetgeving

Een overzicht van verschillende richtlijnen en wetten die gaan over witwaspraktijken, terrorismefinanciering en (internationale) sancties: 

  • De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme: Wwft
  • Richtlijn (EU) 2015/849 inzake de voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld of de financiering van terrorisme, gewijzigd door Richtlijn (EU) 2018/843 
  • De supranationale risicobeoordeling van de EU op ML en TF (2019) 
  • De Nederlandse Nationale Risicobeoordeling op ML (2019) 
  • De Nederlandse Nationale Risicobeoordeling op TF (2019) 
  • DNB-richtlijn inzake de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet (2019) 
  • Good Practice DNB: Fiscale integriteitsrisico’s bij klanten van banken (2019) 
  • DNB: Good practice Bestrijden corruptie (2014) 
  • Ministerie van Financiën Leidraad bij de Wwft (2020) 
  • Aanbevelingen en leidraden FATF 
  • Herziene richtlijnen EBA betreffende ML/TF-risicofactoren (2020)