Javascript is required

AOV, schenkkring of Broodfonds?

Kennisartikel
Gezondheid

Waar een werknemer bij ziekte de eerste 2 ziektejaren recht heeft op volledige of gedeeltelijke loondoorbetaling, moet je als zelfstandig ondernemer zelf voor een inkomen zorgen. Voor ondernemers bestaat namelijk nog geen verplichte verzekering. Wat zijn voor jou als zelfstandig ondernemer de mogelijkheden? 

Risico op arbeidsongeschiktheid

Ondernemers hebben een hoger risico op arbeidsongeschiktheid omdat zij vaak in branches werken waar zij fysiek en mentaal belastend werk doen. Ook werken ze vaak veel uren en ervaren meer stress dan werknemers in loondienst. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en tot een grotere kans op arbeidsongeschiktheid.

Als je ziek wordt of blijvend arbeidsongeschikt raakt, heb je geen recht op een uitkering van de overheid. Als je zelf geen ander inkomen hebt, kun je hierdoor in de financiële problemen komen. Dit kan uiteindelijk leiden tot het einde van je onderneming.

Het is belangrijk dat je je bewust bent van de risico's op arbeidsongeschiktheid. Ook is het slim dat je weet hoe je je hiertegen kunt verzekeren. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is een voor de hand liggende keuze, maar er zijn alternatieven. Hieronder lees je meer over een AOV en een schenkkring. Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen? 

AOV (Arbeidsongeschiktheidsverzekering)

Een AOV keert een bedrag uit als je door ziekte of een ongeval niet kunt werken en daardoor inkomsten misloopt. De verzekering dekt een deel of het volledige inkomen, afhankelijk van de voorwaarden van de verzekering.

Je kunt verschillende keuzes maken die invloed hebben op de dekking en de premie. Bijvoorbeeld de hoogte van het verzekerde bedrag, de duur van het eigen risico (risicotermijn), de eindleeftijd en de keuze voor indexatie van de uitkering.

Veel zzp’ers vinden de premie voor een AOV te hoog.  Daarom kiezen ze vaak voor een spaarpotje. Zo kunnen ze (korte) ziekteperiodes opvangen. Anderen gaan op zoek naar alternatieven.

Schenkkring of Broodfonds

Een alternatief voor een AOV is een schenkkring of Broodfonds. Dit is een groep van ondernemers die elkaar financieel ondersteunen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Deelnemers leggen maandelijks een bedrag in. Wordt een deelnemer ziek, dan krijgt diegene een schenking van de andere deelnemers. Het ingangsmoment, de duur en de hoogte van de inleg en schenking hangen af van de gezamenlijk vastgestelde voorwaarden en het ingelegde bedrag. 

Wat zijn de verschillen tussen een AOV en een schenkkring of Broodfonds?

Bij een verzekering betaal je premie aan een verzekeraar. Bij een schenkkring of Broodfonds steunen deelnemers elkaar. Een verzekering biedt vaak meer zekerheid en een hogere dekking, maar kost meer. Een schenkkring of Broodfonds is goedkoper, maar biedt minder zekerheid en dekking dan een verzekering.

We noemen hieronder de belangrijkste verschillen: 

  • De schenking is belastingvrij tot het maximale bedrag dat je jaarlijks belastingvrij mag ontvangen. Bij een AOV is de uitkering wel fiscaal belast.
  • Als je uitstapt, krijg je het saldo terug dat nog op je schenkkringrekening staat. Bij een AOV krijg je de ingelegde premie niet terug.
  • Zowel bij een schenkkring als bij een AOV geldt een eigenrisicoperiode. Bij een schenkkring is die bepaald in de voorwaarden en voor alle deelnemers hetzelfde. Bij een AOV bepaal je die zelf.
  • De maandelijkse inleg op de schenkkringrekening is niet fiscaal aftrekbaar. De maandelijkse premie voor een AOV is dat wel. 
  • Uitkering is meestal maximaal 2 jaar. Uitkering van een AOV is mogelijk tot de pensioendatum.
  • Het maandelijkse schenkingsbedrag is bij een schenkkring gemaximaliseerd. De hoogte van het bedrag kan lager zijn dan je maandelijkse nettowinst uit onderneming. Bij een AOV kun je zelf kiezen voor welk bedrag je je wilt verzekeren.

Je kunt ook kiezen voor een combinatie van een schenkkring en een AOV. Je kiest bijvoorbeeld bij een AOV voor een eigenrisicoperiode van 1 jaar en betaalt zo minder premie. Een schenkkring is dan je vangnet voor het eerste ziektejaar. Hoewel een eigenrisicoperiode van 2 jaar ook mogelijk is, kan dit gevolgen hebben voor de toekomstige verplichte AOV.

De uitleg op deze pagina is een korte toelichting. Raadpleeg voor advies je belastingadviseur of accountant. Je kunt geen rechten ontlenen aan dit document.

Tags

Kennisartikel
Gezondheid
Arbeidsongeschiktheid

Lees ook

Uitdagingen voor ondernemers

Gaat het even niet volgens plan? Ontdek wat je kunt doen in onzekere tijden. Kom vooruit: verander onzekerheid in mogelijkheden.

Wat doe je als je arbeidsongeschikt raakt?

Ben je al verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid? Het kan iedereen overkomen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ontvang je een uitkering als u niet meer kunt werken.