
Zuidas-advocaat heeft weinig te vrezen van accountant
De advocatuur komt onder druk te staan van concurrentie van de grote internationale accountantskantoren, zo bericht het Financieele Dagblad. Het gaat vooral om de 'Big 4': Deloitte, E&Y, PwC en KPMG. De kans dat de grote gevestigde advocatenkantoren last krijgen van de juridische advieskracht van accountants lijkt echter klein.
Insight
Met de gedeeltelijke verschuiving van accountancy naar juridische diensten als gevolg van een verwachte verruiming van de beroepsregels voor advocaten, treffen accountants vooral kleinere advocatenkantoren die zich richten op kleinere bedrijven. Zo zal de bakker om de hoek met overnameplannen zich voor juridisch advies mogelijk graag richten tot zijn accountant, met wie er al een vertrouwensband is. Dat kost de advocatuur klandizie.
Ook bij juridisch gerelateerd volumewerk kan de accountant terrein afpakken. Dat geldt zeker voor de zogeheten 'class action lawsuits', waarbij grote aantallen gedupeerde kleine ondernemers of particulieren een adviseur in de arm nemen die hun gedeelde belangen op een slimme en kostenefficiënte manier moet bundelen. Voor de accountantskantoren is het een relatief kleine stap om deze markt te betreden, aangezien dit voor hen nagenoeg geen extra investeringen vergt. Bovendien kunnen ze daarmee een deel van wegvallende inkomsten als gevolg van automatisering opvangen.
Echter, een groot deel van de advocatuur heeft voorlopig weinig te vrezen van deze aanvullende activiteiten door de accountants. Dat geldt bijvoorbeeld voor het topsegment – de zogenoemde Zuidas-kantoren – en voor het segment daar direct onder. Bij de juridische begeleiding van complexe fusies en overnames geeft niet zozeer hun kennis van het recht de doorslag, als wel hun praktijkervaring. Voor juristen van de 'Big 4' zal het lastig worden om bij grote transacties even 'slagvaardig' te zijn als de grote advocatenkantoren.
Om in de lucratieve praktijk van fusies en overnames op gelijke voet te komen met de grote spelers, moeten accountants op zoek naar gespecialiseerde advocaten. Dat zal lastig worden, omdat hoogvliegers vaak al veel geboden wordt bij hun huidige werkgevers: een opleiding volgens het meester-gezel-principe en praktijkervaring met grote internationale trajecten. Ook speelt hier de naamsbekendheid van de Zuidas-kantoren mee.
Bovendien hebben de Zuidas-kantoren vaak hechte relaties met grote Nederlandse bedrijven, waar zij vaak als 'trusted advisor' optreden voor de bestuurders en toezichthouders van die bedrijven. Recent internationaal onderzoek laat zien dat juist gedurende crises als de huidige de kwaliteit van de relatie tussen het advocatenkantoor en zijn klant cruciaal is. Jaap Bosman van TGO Consulting verwoordt dit als volgt: "In order to get a seat at the table, you need to have a seat at the table."
Tot slot is kennis van de Nederlandse cultuur, het recht, het rechtssysteem en de magistratuur een groot voordeel dat de Nederlandse kantoren hebben in vergelijking met de Big 4-juristen die nog maar relatief kort op de markt zijn. Naar onze verwachting blijven de juridische diensten van de accountants zich voorlopig vooral in de marge afspelen.
In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.
Meer informatie
- FD, Nederlandse advocatenkantoren klem
- Han Mesters, ABN AMRO, sector banker zakelijke dienstverlening, han.mesters@nl.abnamro.com
- Ingrid Laane, ABN AMRO, sector econoom zakelijke dienstverlening, ingrid.laane@nl.abnamro.com
Lees verder in de sector zakelijke dienstverlening
Zakelijke Dienstverlening is de smeerolie van de Nederlandse kenniseconomie. In deze sector worden nieuwe manieren van werken veelal het eerst worden toegepast en het is daarmee een belangrijke aanjager in de transitie naar een circulaire economie.