
Investeren in je huis is populair tijdens corona
Niet alle branches in de retail lijden onder de corona pandemie. Bouwmarkten, doe-het-zelfzaken en meubelwinkels laten een enorme volumegroei zien in 2020 ten opzichte van 2019.
Download het volledige rapport
(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)
Hoewel de groei na mei afneemt is deze in oktober met 22,9 procent nog steeds ruim boven het niveau van 2019. De woonbranche deed het tijdens de eerste golf (in april en mei) minder goed, maar ze herstelde snel en inmiddels maakt de branche een even grote groei door als de bouwmarkten. De transactiedata van ABN AMRO laten eenzelfde beeld zien: bestedingen in tuin- en doe-het-zelf winkels en vanaf mei ook in meubelzaken zijn sterk toegenomen.
Mogelijke verklaring voor deze positieve cijfers is dat mensen meer geld uitgeven aan hun huis en tuin in plaats van deze te besteden aan vakanties en andere vrijetijdsbestedingen. Hier zijn wegens alle overheidsmaatregelen de mogelijkheden zeer beperkt. Veel evenementen concerten en sportbijeenkomsten zijn immers afgelast. We zien dus een verschuiving van uitgaven in leisure naar uitgaven in de retail sector. Corona heeft de trend van “verthuizen” – een term die brancheorganisatie INretail heeft geïntroduceerd en waarmee het investeren in je huis wordt bedoeld – in een stroomversnelling gebracht. Het verplichte thuiswerken en thuisblijven tijdens de lockdowns heeft dit verder versterkt; het wordt steeds belangrijker om van thuis een fijne en comfortabele plek te maken.
Meer informatie
Lees het volledige rapport 'Stand van de Retail'.
(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)
Lees verder in de retailsector
De winkel van vandaag is meer dan alleen een voorraadkast. Het biedt klanten advies en inspiratie en is de plek om in contact te zijn met klanten. Door de Oekraïne crisis en forse inflatie is het consumentenvertrouwen sterk gedaald en dit beïnvloedt het consumentengedrag. Retailers kampen daarnaast met forse kostenstijgingen op het gebied van inkoop, huur, personeelskosten, covid herstelbetalingen en energie. De omstandigheden blijven ook na covid voor veel retailers uitdagend.