In gesprek met Ubbo Hempenius

Van plaatselijke melkbussentransporteur tot brede logistieke dienstverlener; familiebedrijf H&S heeft tussen 1946 en nu flink aan de weg getimmerd. De vervoerder verscheept vloeibare levensmiddelen, reinigt containers, verzorgt (koude) opslag én mengt sinds 2005 vruchtensappen. Deze zeldzame combinatie leverde het bedrijf grote klanten als Chiquita, Cargill en FrieslandCampina op. CEO Ubbo Hempenius vertelt waarom H&S zich een van Europa's grootste multimodale transporteurs mag noemen.
Aanvankelijk transporteert H&S alleen via asfalt
Eerst maakte H&S talloze ritjes tussen boer en plaatselijke melkfabriek in Friesland. In de jaren zeventig verhuisde het bedrijf naar centraler gelegen Barneveld, waarvandaan ze hun transportroutes makkelijker konden uitbreiden tot het Europese wegennetwerk. Binnen de kortste keren stond H&S goed op de kaart bij buren als Duitsland, België en Engeland. Toch hield het bedrijf zich tot het millennium alleen bezig met wegtransport. In 2001 was het tijd voor méér; de transporteur kocht een bedrijf in intermodaal goederenvervoer op. Hierdoor kon H&S over meer dan asfalt transporteren, namelijk ook per spoor en boot. Dat leverde al groeiend marktaandeel op, maar rond 2005 ging het pas echt hard.
Expansie op bredere schaal
In dat jaar kreeg het vervoerbedrijf een tip: Koelhuis Beneden-Leeuwen stond te koop. De opslagloods waar H&S-Group al jaren kwam om te laden, was ook een bekende bewerker van vruchtensappen. De optelsom was snel gemaakt. Hempenius: "We wilden onze marktpositie versterken, en moesten daarvoor nog beter inspelen op de behoefte van onze klanten: hoge kwaliteit. Daarnaast wilden we beter concurreren. Dat deden we door een unieke propositie te kiezen, en daarbij naar geoptimaliseerde, milieuvriendelijke processen te streven. Met Koelhuis Beneden-Leeuwen konden we nieuwe diensten leveren, die ons een bijzondere speler zouden maken in de markt. En wat denk je? Vier weken later waren we eigenaar."
H&S regisseert van A tot Z
Sindsdien gaat het beter dan ooit. Sappen mengen, koelen en verpakken; H&S monitort het hele proces. Ook de opslag, overslag en bewerking van producten heeft het bedrijf van voor naar achteren in handen. In 2007 startte H&S Logistics Services, waarbij de aansturing van goederenstromen volledig werd geautomatiseerd. Deze effectieve en efficiënte werkwijze leverde het bedrijf nieuwe schaalvoordelen op. Net als een scherpere focus op hun kernbegrippen: voedselveiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Hempenius: "We innoveren en investeren continu om goede producten zo snel mogelijk op plaats van bestemming te krijgen. Zo maken we het verschil op de onverzadigbare levensmiddelenmarkt."
Groene productie tot in detail
De logistieke dienstverlener speelt proactief in op hoge eisen in de markt. De consument is kritischer dan ooit, wetten en regels zijn flink aangescherpt. Ook de concurrentie heeft een vinger in de pap. Hempenius: "De levensmiddelenindustrie kwam relatief ongeschonden uit de crisis. Maar een lichte prijsdruk heb je altijd, en dat is gezond. Het vraagt ons wel extra scherp te blijven op onze dienstverlening. We regelen onze processen tot in de puntjes, altijd met het oog op voedselveiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. We doen zo veel mogelijk milieuvriendelijk, van energiezuinig rijden en koelen tot een aseptische lijn voor verpakking van vruchtenconcentraten. We gaan tot in de details. Om die kwaliteit te leveren moet je flexibel zijn, en dus niet bang om nieuwe investeringen te doen. Zo kwamen we via een omweg bij ABN AMRO terecht."
De toekomst met ABN AMRO
H&S zocht een strategische sparringpartner om nieuwe plannen in praktijk te brengen. Daarvoor nam het bedrijf een huisbank in de arm: ABN AMRO. Hempenius: "Ik wil marktleider worden in kennis én kunde. Zo kwam ik bij ABN AMRO met vragen over onze investerings- en leasemogelijkheden. Het ging me om realistische, haalbare plannen, waarmee we ons kunnen voorbereiden op de toekomst. Zo hebben we door de jaren heen ons wagenpark uitgebreid, containers geleased en geïnvesteerd in onze aseptische lijn. Ook de komende jaren zullen we blijven uitbreiden. ABN AMRO houdt ons betalingsverkeer in de gaten en brengt me op de hoogte van wat er speelt, zowel in ons bedrijf als de sector waarin we actief zijn. Zo staan we klaar voor nieuwe stappen, waarbij de bank ons ondersteunt."
Lees verder in de transport- en logistieksector
Na een lastig jaar, waarin de internationale handel afnam door een snelle afbouw van overtollige voorraden, heeft de transportsector een voorzichtig herstel ingezet. Begin 2024 stegen zowel in de containervaart als in de luchtvaart de goederenvolumes. Dankzij de aantrekkende economische groei kan de sector verder herstellen. Het herstel wordt echter geremd door een lagere vraag naar bouwmaterialen. Intussen krijgt het wegvervoer de komende jaren te maken met een stapeling van milieuregels.