
Handel op Verenigd Koninkrijk chaotisch na Brexit
Met een op het laatste moment gesloten akkoord nam het Verenigd Koninkrijk op 1 januari daadwerkelijk afscheid van de EU. Ondernemers bereidden zich al jaren voor op dit moment. “De douane-agenten kunnen het gewoon niet aan”, zegt Krijn Torreman, directeur van Mammoet Ferry Transport.
Mammoet Ferry Transport is gespecialiseerd in het transport van het Europese vasteland naar Groot-Brittannië en maakt daarbij vooral gebruik van de veerboten. Bij het bedrijf, sinds eind 2019 onderdeel van Neele-Vat Logistics, werken zo’n zeventig medewerkers met vierhonderd trailers aan de export en import van goederen naar de Britse eilanden.
Torreman spreekt van een chaos na de Brexit. Sommige bedrijven weten nog niet welke documenten ze nodig hebben en ondertussen staan trailers vast, zowel op het continent als aan de Engelse kant en bij de Britse douane en douane-expediteurs is te weinig capaciteit. Op de lange termijn verwacht hij dat het voor Mammoet Ferry niet ongunstig uitpakt.
Hoe gaat het nu na een aanloop van vier jaar?
“Het is ongelofelijk. Het is echt een chaos. Het wordt pas langzaamaan duidelijk wat voor regels eigenlijk in het akkoord zijn afgesproken. Het grootste probleem is dat klanten heel slecht op de hoogte zijn van wat ze nodig hebben om te exporteren, ondanks alle voorbereidingen. Het lijkt erop dat heel veel exporteurs hebben gedacht: “Mijn tijd komt wel”.”
Waar gaat het precies fout?
“Wij hadden bijvoorbeeld van een Engelse exporteur de incoterms nodig. Dit is het document waarin de exporteur en vervoerder afspreken hoe er wordt geleverd. Toen kregen we als antwoord: “sixty days, end of month”. Maar dat zijn niet de incoterms, dat zijn betalingstermijnen. Dat heeft niks met incoterms te maken. Dan zie je dat mensen absoluut geen idee hebben van wat er nodig is. Nou is dit een extreem voorbeeld, maar het is natuurlijk te gek voor woorden dat dit soort zaken nog voorkomt terwijl we ook dit bedrijf meerdere keren hebben aangeschreven over de gegevens die we nodig hebben. Aan deze kant gaat het allemaal wel, hoewel de afhandeling in Zeebrugge ook niet soepel verloopt, maar in het VK hebben ze echt een probleem.
Wat heel erg misgaat en nog een beetje boven de markt zweeft, is dat je invoerrechten moet betalen wanneer je bijvoorbeeld een motor bouwt en je 50 procent van de onderdelen uit bijvoorbeeld China haalt. Stel je klaart het in Nederland in, dan denk je dat je zonder invoerrechten naar het VK kan exporteren, maar dat is dus niet waar. Als je dan naar het VK exporteert, dan moet je daar belasting over betalen. Dat is absoluut niet duidelijk in de markt.”
Heeft Mammoet Ferry hier veel last van?
“Een van onze allergrootste problemen is dat de omloopsnelheid van ons materiaal enorm is teruggelopen. Door de drukte bij de douane staan onze trailers langer vast in afwachting van dat ze worden vrijgegeven. Die omloopsnelheid is eigenlijk ons verdienmodel omdat de marges erg klein zijn. Wij hebben het douane-technisch redelijk tot zeer goed voor elkaar, maar je komt op de grote hoop en het vertraagt aan alle kanten.
De douane-agenten in het VK kunnen het gewoon niet aan. Ze worden overvraagd. Nou worden oogluikend wel bewegingen toegestaan die nog niet zijn ingeklaard, maar dat moet dan later alsnog gebeuren. Dat stapelt zich natuurlijk op. Daarom snap ik DB Schenker wel die een week lang transporten naar het VK schrapte. Als jij als vervoerder verantwoordelijk bent en je ziet de administratie opstapelen, dan denk je “ho eens even. Straks krijg ik een enorme berg aan heffingen of zelfs boetes”. Er is geen controle meer. En je merkt aan alle kanten dat er weinig capaciteit is. Je wordt helemaal kapotgebeld voor business. Maar wij moeten veel ‘nee’ verkopen. Onze vaste klanten gaan voor.”
Kunt u dat extra volume niet meenemen?
“Ons materiaal staat door die vertraagde omloopsnelheid vast, en als het een dag of twee dagen langer duurt, zit je vloot op een gegeven moment vol. En dan moet je je vaste klanten voor laten gaan. We kunnen wel meer materiaal huren, maar als die omloopsnelheid zo laag is, heeft dat geen zin.”
Ziet u dat de totale volumes naar het VK lager zijn?
“Daar heb ik niet precies zicht op, maar in de eerste drie weken van het jaar is wat vaak wat rustiger. Oost-Europese chauffeurs zijn dan nog niet terug van vakantie, waardoor het via de kanaaltunnel nog wat rustiger is. Hierdoor hebben wij het altijd drukker met het transport over de ferry’s.”
Denkt u dat dit na januari zo door zal gaan?
“Op dit moment heeft het VK twee problemen. Vergeet niet dat dit land moeilijk functioneert door covid. Hierdoor moet men van huis uit werken. Dat kan prima wanneer je niet met een nieuwe situatie als de Brexit te maken hebt. Maar op dit cruciale moment wil je liever niet dat de helft van je mensen thuis zit.
Het is een leercurve waarbij ik hoop heb dat we er straks een stuk beter voor staan, maar dat moet de praktijk uitwijzen. Van groot belang is de beschikbaarheid van het aantal mensen, zowel bij de douane-agenten die de invoeraangiften moeten doen als bij de douane zelf. En als een exporteur het eenmaal onder controle heeft en weet wat hij moet doen, komt het uiteindelijk wel goed. Maar of die volumes het kunnen bijhouden, weet ik niet. Heel langzaam komen we wel verder. En wanneer het drukker wordt, zal je zien dat het wel een beetje gaat lopen.”
Wat is uw visie op de Britse handel na het handelsakkoord?
“Als er extra douaneverplichtingen bijkomen en je krijgt vertraging, dan gaat dat ten koste van het vervoer met chauffeurs en ten faveure voor het vervoer zonder chauffeurs. Dit is in ons voordeel. Wanneer een trailer van ons staat te wachten op inklaring bij de douane, staat er geen chauffeur bij. Die wordt pas ingepland wanneer de vracht is ingeklaard. Wanneer jij wel een chauffeur meestuurt die daar vervolgens een paar uur of zelfs langer staat te wachten, kun je het transport wel vergeten vanwege de kosten. Op de langere termijn gaat dit voor ons niet ongunstig zijn.”
Dit is het eerste deel van een tweeluik waarin ABN AMRO spreekt met ondernemers in de Transport & Logistiek over wat zij merken van de nieuwe handelsrelatie met het VK.
Lees verder in de transport- en logistieksector
Na een lastig jaar, waarin de internationale handel afnam door een snelle afbouw van overtollige voorraden, heeft de transportsector een voorzichtig herstel ingezet. Begin 2024 stegen zowel in de containervaart als in de luchtvaart de goederenvolumes. Dankzij de aantrekkende economische groei kan de sector verder herstellen. Het herstel wordt echter geremd door een lagere vraag naar bouwmaterialen. Intussen krijgt het wegvervoer de komende jaren te maken met een stapeling van milieuregels.