Goede zorg in de regio blijft toegankelijk door unieke samenwerking

Vergrijzing, bevolkingskrimp en toenemende kwaliteitseisen: de druk op streekziekenhuizen in krimpgebieden neemt toe. Toch is het belangrijk dat goede zorg ook dichtbij beschikbaar blijft. In Noord- en Oost-Groningen bijvoorbeeld. Daarom voegt het Ommelander Ziekenhuis Groningen haar twee huidige locaties in Delfzijl en Winschoten samen in één centraal ziekenhuis. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een gloednieuwe, moderne locatie in Scheemda. Het resultaat van een bijzondere, in Nederland niet eerder vertoonde, samenwerking tussen een groot aantal partijen.
Het aantal inwoners in Noord- en Oost-Groningen daalt, maar het minimum aantal operaties die een specialist per jaar moet verrichten stijgt. “Het werd voor ons steeds moeilijker om deze wettelijke verplichting te halen”, vertelt Albert Koeleman, voorzitter Raad van Bestuur van het Ommelander Ziekenhuis Groningen. “Er moest iets gebeuren om goede zorg in de regio toegankelijk te houden.”
Niet over een nacht ijs
Om het voortbestaan van het Ommelander Ziekenhuis te waarborgen, werd een in Nederland niet eerder vertoonde samenwerking in gang gezet. Het Ommelander Ziekenhuis ging om tafel met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), zorgverzekeraar Menzis, de gemeente Oldambt, de provincie, huisbank ABN AMRO en Siemens Financial Services. “Een intensief en complex traject waarbij veel zaken op elkaar afgestemd moesten worden. Dat gaat niet over een nacht ijs, maar uiteindelijk wilden we allemaal hetzelfde: goede zorg in de regio bereikbaar houden”, vertelt Koelman.
Regio en stad versterken elkaar
Om alle betrokken partijen voldoende vertrouwen en comfort te geven, is het Ommelander Ziekenhuis sinds december 2015 een dochteronderneming van het UMCG. De zorg van de beide ziekenhuizen sluit volgens Koeleman goed op elkaar aan: “Het UMCG levert complexe en zeer specialistische zorg, wij zorgen als regionaal ziekenhuis voor laagdrempelige basiszorg. Door deze samenwerking bieden we patiënten de best mogelijke zorg op de beste plek. Deze verbinding tussen stad en regio zie je steeds meer. Bijvoorbeeld in Zeeland, waar streekziekenhuizen hun krachten bundelen met het Erasmus MC. Maar onze samenwerking met het UMCG gaat nog verder. We wisselen niet alleen patiënten uit, maar ook expertise. Zo werken er onder andere artsen van het UMCG op onze spoedeisende hulp.”
Oplossing over de grens
Ook de financiering van de nieuwbouw is een primeur in Nederland: voor het eerst is een buitenlandse partij betrokken bij de financiering van een Nederlands ziekenhuis. Het Duitse concern Siemens, dat over een eigen financiële dienstverlening beschikt (Siemens Financial Services), verstrekt samen met ABN AMRO een krediet van 58 miljoen euro. Koeleman: “We waren al met Siemens Healthcare in gesprek over een contract voor de levering en het onderhoud van medische beeldvormende technologie. Tijdens de gesprekken zagen we ook mogelijkheden voor de financiering van de nieuwbouw door Siemens.” Een prachtige oplossing, maar wel een die volgens Koeleman heel wat voeten in de aarde heeft gehad. “Leg het Nederlandse zorgsysteem maar eens uit aan een buitenlandse partij. Wat voor ons vanzelfsprekend is, is dat voor hen niet. ABN AMRO heeft deze uitdaging op zich genomen. Een tijdrovende klus, maar met een prachtig resultaat.”
Open in 2018
Na jaren intensieve voorbereiding, gaat het ziekenhuis er nu echt komen. Voor de zomer van 2018 opent het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda haar deuren. Het moderne ziekenhuis voldoet niet alleen aan alle toekomstige eisen op het gebied van zorg, maar is volgens Koeleman ook aardbevingsbestendig en duurzaam gebouwd: “In samenwerking met de NAM hebben we de oorspronkelijke bouwplannen aardbevingsbestendig gemaakt. En om energie op te wekken, beschikken de ramen van de polikliniek over zonnepanelen. Verder besparen we energie door goede isolatie, onder andere in de vorm van een groen dak.” Kortom: het Ommelander Ziekenhuis is in alle opzichten klaar voor de toekomst.
Ontdek meer verhalen van ondernemers
Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.
Lees verder in de sector Zorg
In de komende jaren verandert de sector om meer zorg te kunnen leveren met minder middelen. De vraag naar zorg neemt verder toe door vergrijzing terwijl nauwelijks meer zorgpersoneel aangetrokken kan worden. Innovatie en samenwerking maken het werk makkelijker en leuker, waardoor de zorgverlening houdbaar en van hoge kwaliteit blijft.