Javascript is required
Als je het als bouwer goed doet wordt groen ook poen

Bouwer Reinten Infra zet in op groene groei

Reinten Infra uit Oost-Nederland heeft zich als eerste infraonderneming in Nederland gecommitteerd aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en koppelt dat heel concreet aan doelen voor de lange termijn.

Oprichter en algemeen directeur Herman Reinten: “Groen moet, dat zijn we verplicht aan alle generaties na ons.” Collega’s in de bouwsector dachten dat Herman Reinten een doodlopende weg insloeg toen hij in 2010 ontslag nam bij bouwconcern Heijmans en voor zichzelf begon. Reinten bewees binnen tien jaar hun ongelijk en werd groot door klein te blijven. Hij kocht in Noord-, Oost- en Midden-Nederland een serie regionale bouwbedrijven, integreerde ze niet, maar liet ze juist zelfstandig voortbestaan. Alleen de stafafdelingen zijn gebundeld. “Laten glanzen” noemt Reinten dat. “Geen doodlopende weg, maar het juiste spoor”, zo grapt hij.

Anno 2020 telt Reinten Infra veertien bedrijven, actief in wegenbouw, gebouwensloop, belijnen, wegafzettingen, leidingaanleg en het produceren en aanbrengen van asfalt. De regio is de belangrijkste markt voor Reinten. Als een project op meer dan anderhalf uur rijden van de vestiging ligt, wordt het niet aangenomen. Want ook dat is maatschappelijk verantwoord ondernemen, vindt Reinten: “Dicht bij huis werken levert een grotere betrokkenheid op. We zijn een bouwbedrijf, geen reisbureau. Onze zevenhonderd medewerkers hebben recht op een sociaal leven. Naast het werk is het ook belangrijk dat je tijd hebt voor de voetbalclub en de muziekvereniging. Die sociale cohesie is belangrijk.”

Bouwen aan 2050

Reinten hecht er veel waarde aan dat zijn bedrijven de wereld mooier achterlaten dan ze het hebben aangetroffen. Reinten gebruikt in dit verband liever het Zuid-Afrikaanse woord volhoudbaarheid dan duurzaamheid. “Je moet jezelf afvragen of de huidige wijze van werken niet alleen duurzaam is, maar vooral ook vol te houden is.”

Als eerste in de branche omarmde Reinten in 2017 de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. “We hebben zes van de zeventien SDG’s geadopteerd als basis om onze bedrijven te verduurzamen. SDG’s bieden hiervoor mooie handvatten.” Reinten combineert deze doelen met het programma Rentmeester2050 dat hij binnen zijn bedrijf is gestart. Dat programma bestaat uit drie pijlers; Bewust2050 (wat gaan we doen?), Vitaal2050 (hoe houden we de mens vitaal?) en Schoon2050 (wat is het uiteindelijke resultaat?). Binnen deze pijlers worden de zes SDG’s concreet gemaakt.

Een van de ingezette acties betreft een energiescan waaruit aanbevelingen volgen voor alle eigen gebouwen. Dit heeft geleid tot onder meer het installeren van elektrische laadpalen voor auto’s en fietsen op alle eigen locaties, het uitrollen van een collectief plan voor zonnepanelen en inkoop van schone energie voor de medewerkers. Ook het versterken van de vaste kern van medewerkers is beleid. Naast het vele technische personeel buigt zich inmiddels ook een ecoloog over alle projecten. Reinten: “Wij willen duurzaamheid intrinsiek en integraal in onze bedrijfsvoering terugzien en daarom volgen we niet zomaar de grillen van onze opdrachtgevers. Ieder project toetsen we aan onze SDG’s en met als doel de projecten en onze organisatie volhoudbaarder te maken.”

De gezondheid van de medewerkers krijgt alle aandacht in de pijler Vitaal2050. Om het personeel vitaal te houden worden regelmatig sportieve zaterdagen georganiseerd. Daarnaast kunnen medewerkers een persoonlijk fitplan krijgen onder begeleiding van een coach, gebruikmaken van een fietsplan en fruit op alle locaties aantreffen. Reinten beseft dat ‘de mens’ van cruciaal belang is op weg naar een schone wereld in 2050.

Als je het als bouwer goed doet wordt groen ook poen

De Rentmeester bouwt mee

Ook de aanstelling van Maurice Beijk als ‘Rentmeester2050’ is belangrijk voor de uitvoering van de doelstellingen Reinten Infra. Reinten: “Maurice is een ervaren verduurzamer en is ervan overtuigd dat duurzaam bouwen en produceren niet complex of duur hoeft te zijn. Hij zet zijn kennis en vaardigheden in voor iedereen binnen en buiten de organisatie. Dat gaat van toezien op het zuinig omgaan met je vrachtwagen tot de inkoop van 100 procent recyclebare werkschoenen voor alle bedrijven. Dit met als doel de reductie van alles wat het milieu schaadt. Niet omdat het kan, maar omdat het moet. Groen is gewoon doen, en als je dat goed doet, wordt groen ook poen.”

Een belangrijk project dat het programma Rentmeester2050 en Beijk nu onder handen hebben, is de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Reinten Infra in Borne. Mulder Aannemersbedrijf bouwt hier aan een pand dat voor minimaal 60 procent uit materialen bestaat die ‘geoogst’ zijn uit andere gebouwen. De dakpannen komen bijvoorbeeld van het gesloopte gemeentehuis in Dinkelland. “Ook de staalconstructie, kanaalplaatvloeren, isolatie, binnenwanden, deuren, kozijnen en houten kapconstructie bestaan uit hergebruikte materialen”, vertelt Reinten. “Het pand moet het eerste gebouw in de provincie Overijssel worden dat het predicaat ‘BREEAM Outstanding’ krijgt, het hoogste te behalen BREEAM-certificaat.”

Een Duurzame sector

Over de kernactiviteit van Reinten Infra, het aanleggen van wegen, is de oprichter stellig. “Duurzaamheid dient in de infra te gaan over werkelijk terugdringen van energie, materiaalverbruik en uitstoot. Hiervoor is een doelstelling voor de lange termijn nodig dat is geïnitieerd door het bedrijfsleven en dat is gebaseerd op realisme.”

Reinten ziet duurzaamheid nog te weinig terugkomen in de infrasector. “Onze sector doet zichzelf tekort. Asfalt is weliswaar een product dat bestaat uit’ vervuilende’ koolwaterstoffen, maar je kunt het voor de volle 100 procent recyclen en zeven keer hergebruiken is geen probleem. En door toevoegingen aan het bituum kun je wegen aanleggen op lagere temperatuur en dus met minder energie. Dit is een kwestie van productoptimalisatie.”

Digitalisering en robotisering gaan volgens Reinten de komende decennia voor een enorme efficiëntieslag in de infrasector zorgen en daarmee veel duurzaamheidsdoelen dichterbij halen. “De factor mens wordt kleiner en dat is gezien de vergrijzingsgolf geen slechte zaak. De ontwikkeling van onbemande machines gaat sneller dan je denkt; wat dat betreft gaan we de mijnbouwsector achterna. Je kunt nu al kranen kopen die zelfstandig kunnen graven.” Toch blijft de bouw echt mensenwerk waar veel handjes ingezet moeten worden. Vandaar dat Reinten opleidingscentra oproept om meer vaklieden op te leiden en daarbij veel aandacht te geven aan innovatie. “We staan in de bouw voor een grote opgave”, besluit Reinten.

Ontdek meer verhalen van ondernemers

Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.

Ga naar alle ondernemersverhalen

Lees verder in de bouwsector

De Nederlandse bouwsector behoorde de afgelopen jaren tot een van de best presterende sectoren, ondanks verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Voorbeelden zijn het stikstof-dossier, de forse prijsverhogingen van energie en bouwmaterialen en ook de personeelstekorten. Gedreven door trends, innovaties en wet- en regelgeving groeit de relevantie van thema’s als duurzaamheid en milieu-impact en zoekt de sector zijn weg naar een nieuw evenwicht.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden