Javascript is required

Led-verlichting en zonnepanelen voor lisianthuskweker Floralis

 Led-verlichting en zonnepanelen voor lisianthuskweker Floralis

Tropische warmte en een zwoele bloemengeur komen je tegemoet als je de kas van de gebroeders Jan Willem en Anton Aarse betreedt. Samen runnen ze lisianthuskwekerij Floralis in Honselersdijk (Westland). Na hun ouders, staan nu de broers aan het roer van het familiebedrijf, waar ze blijven innoveren en optimaliseren.

Anton: "Opa had nog een paar koeien gecombineerd met groente. Wij zijn helemaal op de lisianthus gericht en leveren het hele jaar door verse bloemen. Wekelijks hebben we nieuwe aanplant, met een teeltduur van ca 9 weken. Bij de teelt maken we gebruik van de modernste technieken. Zo wordt al ons gietwater magnetisch behandeld, waardoor de lisianthus het efficiënter kan benutten. De meststoffen komen hierdoor ook beter de wortels van de plant binnen. Drainwater wordt zoveel mogelijk hergebruikt."

Duurzaamheid

De familie Aarse vindt duurzaamheid belangrijk. Zo hebben ze een warmtekrachtkoppeling installatie in gebruik, liggen er zonnepanelen op hun dak en werken ze zo weinig mogelijk met chemische middelen, als het om gewasbescherming gaat. Lisianthussen hebben vaak last van de fusarium schimmel. Wanneer je voor het planten echter biologische bestrijding toepast, door de goedaardige trichoderma schimmel over de kasgrond te verspreiden, krijgt de fusarium vrijwel geen kans.

Anton: "Dat werkt prima en ik merk dat het voor de plant ook beter is. Verder gebruiken we een drainwaterontsmetter om het gietwater te ontsmetten en restanten van gewasbeschermingsmiddelen af te breken. Daarnaast stomen we de bodem om besmetting te voorkomen."

Led-lampen

De meest recente investering in de optimalisatie van hun bedrijf deden de broers in september 2020. In verband met de corona crisis was er even twijfel of het wel verstandig was, maar in de zomer waren de vooruitzichten weer dusdanig dat ze de sprong durfden te wagen. Ze gingen over tot de aanschaf van led-lampen voor de hele kas. Inmiddels verspreiden die overal hun heldere licht. Het is echt even met je ogen knipperen als je de ruimte betreedt.

"Wij zijn een van de eerste lisianthuskwekers in Nederland die over deze led-verlichting beschikken."

Anton: "Het was een investering van vijfeneenhalve ton, maar deze lampen gebruiken twee keer minder energie en gaan driemaal zo lang mee als traditionele SON-T lampen. Het belangrijkste is echter, dat je het lichtspectrum precies op de behoefte van de Lisianthus kunt afstemmen, met vitalere bloemen als resultaat. Wij zijn een van de eerste lisianthuskwekers in Nederland die over deze led-verlichting beschikken en de markt heeft ons verbeterde en duurzamere product opgepakt, dus ik ben blij dat we het gedaan hebben."

Grootmoederdag

Floralis produceert vooral voor bloemisten in Europa, maar soms gaan hun bloemen de hele wereld over. Een jaar of vier geleden bestelde een sjeik uit Dubai nog voor twee ton aan bloemen om zijn bruiloft mee aan te kleden. Een groot deel daarvan mocht door Floralis worden ingevuld.

Lisianthussen worden veel in gemengde boeketten gebruikt en Floralis kan vijf kleuren leveren: wit, roze, blauw, groen en rood. De bloemen zijn tot twee weken houdbaar en passen door de combinatie blad, bloem en knoppen goed in het hedendaagse modebeeld.

"De eerste maanden van de coronacrisis waren spannend," vertelt Anton, "Maar daarna trok de markt al gauw weer aan. Mensen blijven elkaar graag een bloemetje geven en hechten, misschien nog wel meer als vroeger, aan een gezellig thuis. Daarnaast zijn er de traditionele dagen waarop mensen elkaar bloemen geven, zoals Valentijnsdag. Ook moederdag heb je in veel landen. Er bestaan zelfs "grootmoederdagen" en in de voormalige Oostbloklanden en Rusland vieren ze vrouwendag."

Energiekosten

Door de nieuwe lampen bespaart Floralis op energiekosten en dat is belangrijk voor een bloemkwekerij, waar het energieverbruik hoog is. Bovendien bestaat er een heffing op het gebruik van gas en elektriciteit: de Opslag Duurzame Energie (ODE).

Anton heeft grote moeite met de manier waarop de ODE is vormgegeven. Hij vindt dat de lasten oneerlijk zijn verdeeld en schreef al verscheidene brieven naar Kamerleden en bestuurders, waarin hij zijn bezwaren uiteenzette.

Toch blijft Anton positief en gaan de gebroeders Aarse gewoon verder met hun florerende bedrijf.

Anton: "Mensen zullen bloemen blijven kopen. De huidige ontwikkelingen bewijzen het. En natuurlijk zal de trend om te verduurzamen doorzetten, daar sta ik beslist achter! Als we de kosten daarvan maar eerlijk verdelen."

Meer informatie over ODE

De overheid heeft in 2013 de Opslag Duurzame Energie (ODE) ingevoerd, met als doel investeringen in duurzame energie te stimuleren. Deze opslag komt bovenop de belasting die al betaald werd voor energie. ODE werkt met vier staffels of schijven en is een kostprijsverhogende belasting. Een kleine afnemer zit in de eerste drie schijven, grote bedrijven voornamelijk in de vierde. In de eerste drie schijven wordt veel meer voor energie betaald dan in schijf vier: hoe hoger het het energieverbruik hoe lager de belasting.

ODE kent forse tariefstijgingen. Floralis betaalde bijvoorbeeld acht jaar geleden nog 40 cent per MWh, inmiddels is dat €22,50 per MWh, een forse stijging. In de vierde schijf is de stijging relatief beperkt gebleven. Deze ging hier van 1,7 cent naar 40 cent per MWh.

Glastuinbouw Nederland erkent de grote gevolgen die de tariefverhogingen voor haar leden hebben en pleit tevens voor een eerlijke verdeling van die verhogingen.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de website van Glastuinbouw Nederland.

Lees meer verhalen van ondernemers in de agrarische sector

Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze agrarische ondernemersverhalen en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.

Meer ondernemersverhalen in de agrarische sector

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden