Drones inzetten bij zorg voor weidevogels

Op de schoorsteenmantel bij Simon Spriensma prijkt een beeldje, een zilveren kievit, en daarnaast staat een oorkonde; cadeaus van de provincie Fryslân. Hij vond namelijk op 6 maart van dit jaar het eerste kievitsei van Friesland. Een prestatie die in deze provincie als bijzonder eervol geldt!
"Mijn vader was er emotioneel van," vertelt Simon, "Als jongen ging ik vaak met hem het veld in en hij heeft me veel geleerd. Maar bovenal heeft heeft hij me de liefde voor de natuur bijgebracht."
Simon, Assistent Relatiemanager Agrarisch bij ABN AMRO, werd negenendertig jaar geleden in Dokkum geboren en is in zijn vrije tijd vaak te vinden in de weilanden die het oude stadje omringen. Net als zijn vader en zijn broer vroeger, is hij nazorger. Nazorgers zijn lid van de Bond Friese VogelWachten (BFVW) en zetten zich als vrijwilligers in voor de weidevogels. Ze brengen bijvoorbeeld nesten in kaart en houden vervolgens bij wat ermee gebeurt. In het geval van weidegang helpen nazorgers de boeren nestbeschermers te plaatsen. Daarnaast denken ze met agrariërs mee, over hoe die het beste voor de weidevogels kunnen zorgen.
Verdienmodellen
"Het merendeel van de boeren wil heel graag wat doen voor de vogels," stelt Simon, "ze maaien bijvoorbeeld later en leggen een plasdras aan. Het gaat ieder jaar slechter met de weidevogels, vooral met de grutto en de kievit, dus het is heel belangrijk dat we een gunstige biotoop voor deze dieren creëren. Dat betekent bijvoorbeeld ook kruidenrijk gras en het gebruik van ruige mest."
Om dit voor boeren financieel interessant te maken, worden er nieuwe verdienmodellen gecreëerd. Denk bijvoorbeeld aan de Albert Heijn melkstroom en Weideweelde. Boeren ontvangen daarmee een paar cent meer per liter voor hun melk. Simon vindt het gezond dat de markt ervoor zorgt dat weidevogels weer kansen krijgen en dat niet alles van subsidies afhangt. "En ik denk dat de consument het niet erg vindt iets meer te betalen," zegt hij, "melk is zo goedkoop!"
Liefde
Simons motivatie voor zijn vrijwilligerswerk heeft puur met liefde voor de natuur te maken: "Een plasdras waar scholeksters, tureluurs, wulpen en kieviten in lopen te vissen; een grutto erboven in de lucht; het gekwinkeleer van de veldleeuwerik, terwijl ik met de boer over het hek hang te praten en de koeien om ons heen lopen… Daar doe ik het voor!"
Simon heeft vooral een zwak voor de grutto: "Ze overwinteren in West en Midden Afrika en vliegen meestal via de rijstvelden in Zuid Portugal en Spanje door naar het Noorden, maar dit is hun broedgebied. Tachtig procent van de grutto’s broedt in Nederland en een groot deel daarvan in Friesland. Vroeger vonden ze hier de ideale omstandigheden om hun jongen op vleugels te krijgen en ze kunnen niet uitwijken naar een ander gebied. Als het hier niet kan, kan het nergens. Ik voel dat als een verantwoordelijkheid."
Hoop
Hij heeft vooral zijn hoop gevestigd op het Aanvalsplan Grutto. Dit plan werd op 18 november 2020 aan minister Schouten overhandigd en is een initiatief van oud minister Pieter Winsemius, de Friese Milieu Federatie, Vogelbescherming Nederland en It Fryske Gea. Het stelt onder meer dat de zogenaamde kerngebieden moeten worden vergroot. In deze gebieden kunnen weidevogels onder gunstige omstandigheden hun jongen grootbrengen. Ondertussen gaan de nazorgers gewoon door met hun werk. En sinds kort hebben ze daar heel geavanceerd gereedschap bij gekregen: drones. "Normaal ben ik beslist geen vroege vogel," lacht Simon, "maar nu sta ik geregeld om vijf uur op, om met de drone te vliegen."
Investering
Uitgerust met een warmte- en een rgb camera detecteren de drones warme eieren en vogels in het koude weiland. Net voor zonsopgang is dat temperatuurverschil het grootst, dus dat is het moment om nesten in kaart te brengen. De rgb camera maakt bovendien een foto van het nest waar gps-coördinaten aan gekoppeld zijn. In de toekomst zal de boer die, op zijn tractor, weer uit kunnen lezen. Simon heeft een brevet voor drone-piloot gehaald en is gevraagd om coördinator van het drone-project Noordoost-Friesland te worden. "Dan kan ik ook jongeren opleiden," vertelt hij enthousiast, "Die vinden werken met drones hartstikke leuk. Het is dus ook nog een mooie manier om de jeugd voor weidevogels te interesseren. En dat is belangrijk als investering in de toekomst!"
Meer informatie
ABN AMRO wil helpen inspireren bij het versterken van ons weidevogelbestand. Daarom zijn we partner van de april-editie 2021 van het magazine "onze Weidevogels". Onderstaand is deze editie te downloaden. Op de website van het blad is daarnaast ook een fysiek exemplaar van de uitgave aan te vragen.
(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)
Lees meer verhalen van ondernemers in de agrarische sector
Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze agrarische ondernemersverhalen en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.