
Eens in de twee jaar vindt in Keulen de Anuga plaats, een van de grootste foodbeurzen van Europa; duizenden voedselbedrijven verdeeld over elf hallen tonen hun producten, kennis en technologieën. De meest recente editie is net achter de rug; ditmaal staat de beurs vooral in het teken van plantaardige producten, een uitgebreid vriesaanbod, generatie Z en internationale smaken.
Plantaardig, plantaardiger, plantaardigst
In de hallen van de Anuga zijn plantaardige vlees-, vis en zuivelvervangers goed vertegenwoordigd. Van de duizenden bedrijven in de vlees- en zuivelhallen bieden er 125 vleesvervangers en 135 zuivelvervangers aan. De bedrijven variëren van start-ups tot gevestigde merken. Zo presenteert start-up Good Catch visvervangers en biedt het bekende Finse zuivelbedrijf Valio onder het merk Oddly Good havermelk aan voor barrista’s, en dat bovendien in de smaken vanille, salted caramel en hazelnoot.
De bedrijven die plantaardige vervangers aanbieden komen met name uit West-Europa of Noord-Amerika. Nederland is goed vertegenwoordigd; de Jan Zandbergen Groep wint met een plantaardig krabkoekje zelfs de innovatie-award. In veel West-Europese landen is de verkoop van plantaardige vervangers de afgelopen jaren snel toegenomen, terwijl in veel Zuid-Europese landen de verkoop nog achterloopt. Bedrijven uit de grote vleeslanden als Argentinië of Spanje zijn, zo lijkt het, nog terughoudend met het produceren van alternatieven voor vlees of vis.
Na een aantal jaar van flinke groei heeft de verkoop van plantaardige alternatieven voor dierlijke producten de afgelopen twee jaar een flinke tik gekregen. In Nederland zijn de supermarktverkopen van zowel zuivelvervangers als vleesvervangers het afgelopen jaar gedaald, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Circana. ABN AMRO verwacht dat dit slechts tijdelijk is en dat beide categorieën de komende jaren weer meer populair worden. Dit verwachte herstel wordt gedreven door uitbreiding van het plantaardige assortiment en doordat meer consumenten bewust minder dierlijke eiwitten willen eten en drinken. Ook het aanboren van nieuwe afzetkanalen, vooral in het B2B segment, zal plantaardige vlees- en zuivelalternatieven een duw in de rug kunnen geven.
Breder en dieper vriesassortiment
Het vriesassortiment in de Nederlandse supermarkten blijkt nog wat mager wanneer dit wordt afgezet tegen het aanbod van de 1100 aanwezige diepvriesbedrijven op Anuga. Nederlandse winkels verkopen weliswaar al ingevroren fruit en groente, zoals passievrucht, mango, spinazie en avocado-blokjes, maar in de stands van Anuga liggen tevens bevroren banaan, acaiblokjes, groene asperges, gerookte groente en dragon-fruits. Tevens blijkt dat er een veel grotere variëteit aan ingevroren groentemaaltijden is dan een snelle blik in Nederlandse supermarkten doet vermoeden. Zo bezien ligt er op het vlak van bevroren producten op de Nederlandse markt nog veel onontgonnen potentieel.
Toch loopt de Nederlandse supermarktverkoop van diepvriesgroente en -fruit al relatief goed. Uit cijfers van Circana blijkt dat de verkopen de afgelopen twaalf maanden met 17 procent zijn toegenomen. Een positieve ontwikkeling dus, vooral omdat veel andere producten juist een volumedaling kenden. De diepvriesvariant is vaak goedkoper dan de verse variant, wat in deze tijd van stevige inflatie een reden kan zijn voor de verkoopgroei. Zo kost een kilo verse spinazie zo’n 3,30 euro, terwijl ingevroren spinazie soms tot twee euro goedkoper is. Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat consumenten goed op de hoogte zijn van dit prijsverschil en dat de meesten bovendien nauwelijks verschil percipiëren tussen ingevroren en niet-ingevroren groente als het gaat om versheid of gemak.
Smaken, glitter en felle verpakkingen voor Generatie Z
Voedselbedrijven spannen zich in om Generatie Z in al hun wispelturige wensen te bedienen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vormt deze generatie over een aantal jaar de grootste bevolkingsgroep van Nederland. Bedrijven trachten Generatie Z aan zich te binden door te innoveren op smaak, verpakking en duurzaamheid. Zo verkoopt het bedrijf Mellona honing in verschillende smaken: met matcha, met gember, met kurkuma of met biet. Het Nederlandse bedrijf Van der Sterre verkoopt kaas met appeltaartsmaak, koffiesmaak en wijnsmaak.
De verpakkingen van veel van de producten die zijn gericht op Generatie Z zijn kleurrijk en creatief. Door de opvallende designs van veel merken beginnen Europese supermarkten steeds meer op Aziatische supermarkten te lijken. Niet toevallig proberen producenten uit Azië juist nu een plekje te veroveren in het Europese supermarktschap. Korea was met K-food, een woordspeling op het hippe K-pop, prominent op de beurs aanwezig met allerlei opvallende producten, zoals kimchi, functionele voedselproducten en energy-drankjes met glitters. Ook het populaire bubble tea ontbreekt niet in het assortiment op de Anuga.
Lees verder in de foodsector
De Nederlandse foodsector is koploper op het gebied van arbeidsproductiviteit en innovatie. Robotisering, digitalisering en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s waarop ondernemers zich onderscheiden ten opzichte van veel internationale concurrenten.