
Het nieuwe jaar is begonnen en velen van ons willen 2020 het liefst zo snel mogelijk vergeten. Toch is dit een mooi moment voor een terugblik op 2020. De bouwblunders die ik eind december in Cobouw las, zetten me aan het denken. Wat ging in de bouw juist wel goed?
Ten eerste steeg het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwe woningen van januari tot en met oktober 2020 met 2,4 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dit markeert een einde aan een daling van het aantal afgegeven vergunningen die in 2018 was ingezet. Het is een eerste teken van herstel, al bleef vergunningverlening door gemeenten lastig als gevolg van de coronamaatregelen en zijn de bouwkosten nog steeds hoog. Enkele ingrepen die de woningbouw vorig jaar iets meer speelruimte hebben gegeven met betrekking tot de in 2019 gestelde beperkingen aan de stikstofuitstoot, hebben duidelijk effect gehad.
De bouwkosten blijven dus hoog, maar toch zie ik hier de tweede positieve ontwikkeling van 2020. De bouwkosten voor nieuwbouwwoningen stegen de eerste 11 maanden van 2020 namelijk maar met 0,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dit is de laagste stijging sinds 2014. In 2019 was de stijging nog 3,1 procent. Voor de bouw is dit een gunstige ontwikkeling, want de stijgende bouwkosten hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat woningen steeds duurder werden en er minder werd gebouwd dan noodzakelijk.
En ten slotte de arbeidsmarkt. Ondanks de coronamaatregelen heeft de bouw door kunnen werken. In het tweede kwartaal daalde het aantal banen weliswaar licht, maar in het derde kwartaal lag het aantal alweer boven het aantal van het eerste kwartaal van 2020. Het massale ontslag van bouwvakkers tijdens de financiële crisis in de periode 2009-2013 heeft tot gevolg dat de sector nog steeds met een personeelstekort kampt. Tijdens deze crisis maakt de bouw gelukkig niet nogmaals de fout om mensen voorgoed weg te jagen. De bouwsector heeft coronacrisis in 2020 goed doorstaan. Mijn hoop is dat dit in 2021 ook zo blijft.
Deze column verscheen eerder in Cobouw op 4 januari 2021
Over de auteur
Madeline Buijs was sectoreconoom Bouw en Real Estate bij ABN AMRO. Zij publiceerde en presenteerde analyses over recente economische ontwikkelingen in deze twee sectoren.
Lees verder in de bouwsector
De Nederlandse bouwsector behoorde de afgelopen jaren tot een van de best presterende sectoren, ondanks verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Voorbeelden zijn het stikstof-dossier, de forse prijsverhogingen van energie en bouwmaterialen en ook de personeelstekorten. Gedreven door trends, innovaties en wet- en regelgeving groeit de relevantie van thema’s als duurzaamheid en milieu-impact en zoekt de sector zijn weg naar een nieuw evenwicht.