
De bouw blijft de komende jaren strijden om technisch talent. De sector vist daarmee steeds vaker in dezelfde vijver als bedrijven in de ICT en industrie. Wordt het geen tijd voor een nieuwe opleiding 'Bouwkundige ICT' of 'ICT in de Bouw'?
De arbeidsmarktkrapte houdt voorlopig aan en treft in het bijzonder technische beroepen. Gaten worden nu meer dan eens gevuld met werknemers van over de grens. Denk aan de grote hoeveelheid werknemers uit India die in Nederland een ICT-functie bekleedt. Ook in de bouw wordt menig technische functie ingevuld door buitenlandse arbeidskrachten. De uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen stemt niet gerust dat deze oplossing in de toekomst voldoende voorhanden blijft.
En dat baart zorgen voor de werkgever, die de vraag naar digitale vaardigheden alleen maar ziet toenemen. Ongeveer 22 procent van de werknemers in de bouw is ouder dan 55 jaar en ziet het pensioen naderen. Niet iedere arbeidsplek die met het uittreden van ouderen vrijkomt kan worden opgevuld, en dus stijgt de noodzaak om slimmer en innovatiever te werken. Vooral jongeren kunnen hieraan een impuls geven, maar laat de bouw bij het aantrekken van nieuw digitaal talent nou net te maken krijgen met toenemende concurrentie van andere sectoren.
Het is daarom zaak om digitaal talent met interesse in de bouw beter te bedienen. In andere sectoren gebeurt het al: Health Informatics trekt studenten die geïnteresseerd zijn in ICT en de medische sector, terwijl diverse hbo-programma’s waaronder Mechatronica in de Smart Industry studenten laten voorsorteren op de industrie. Het is mij een raadsel waarom er nog geen opleiding ‘Bouwkundige ICT’, ‘AI in de Bouw’ of ‘Construction Analytics’ bestaat. De arbeidsmarktbehoefte staat buiten kijf en gezien de grote aantallen studenten met interesse in de bouw en ICT lijkt er genoeg ruimte te zijn voor een opleiding die op dit snijvlak opereert.
Arbeidsrelevante opleiding voor ICT talent in de bouw
Mbo-, hbo- en wo-instellingen die studenten willen trekken doen er goed aan om een nieuwe opleiding op dit terrein te verkennen. Met de arbeidsmarktkrapte in het vooruitzicht kunnen ze daarbij waarschijnlijk op de nodige steun vanuit het bedrijfsleven rekenen, waardoor er veel potentie ligt voor een inhoudelijk interessante en arbeidsmarktrelevante opleiding.
Deze column is eerder verschenen in Cobouw op 22 januari 2024
Over de auteur
Paul Bisschop was sectoreconoom bij ABN AMRO. Binnen de afdeling Sector Expertise richtte hij zich op de sectoren Bouw en Vastgoed.
Lees verder in de bouwsector
De Nederlandse bouwsector behoorde de afgelopen jaren tot een van de best presterende sectoren, ondanks verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Voorbeelden zijn het stikstof-dossier, de forse prijsverhogingen van energie en bouwmaterialen en ook de personeelstekorten. Gedreven door trends, innovaties en wet- en regelgeving groeit de relevantie van thema’s als duurzaamheid en milieu-impact en zoekt de sector zijn weg naar een nieuw evenwicht.