
Een betere bank die bijdraagt aan een betere wereld, dat is waar ABN AMRO naar streeft. We zijn ervan overtuigd dat we een betere bank zijn als we ons samen met onze klanten en medewerkers inzetten voor een betere wereld. We zoeken naar duurzame oplossingen, investeringen en initiatieven. We willen duurzame waarde creëren voor onze klanten, aandeelhouders en de samenleving als geheel. Dat doen we ook in Bouw en Vastgoed.
ABN AMRO verduurzaamd
Die ‘betere bank’ zijn we jaren geleden vrij letterlijk gaan bouwen. We zijn serieus gaan experimenteren met het verduurzamen van ons eigen vastgoed. Dat loont. Niet alleen in de vorm van een lagere energierekening, maar ook in de vorm van erkenning. Zo won het ABN AMRO-hoofdkantoor in Amsterdam na zijn verduurzaming een prestigieuze internationale BREEAM-duurzaamheidsprijs.
De opgedane kennis zetten we weer in, bijvoorbeeld bij de Duurzame Investeringstool. Een tool die ondernemers helpt om energiebesparende maatregelen voor hun vastgoed in kaart te brengen mét de bijbehorende financiële consequenties. Let wel, die consequenties bestaan uit kosten én opbrengsten. Die twee kan je bij de verduurzaming niet los van elkaar zien. Dat begrijpen we, daarom hebben we ons risico beleid hierop aangepast, waardoor het voor zakelijke klanten makkelijker is om duurzame maatregelen te financieren.
De grootse uitdaging, en winst, zit echter in het verduurzamen van de particuliere woningmarkt. ABN AMRO financiert 10% van het totaal aantal vierkante meters van de bebouwde omgeving in Nederland. Samen met onze klanten kunnen we impact maken. Onze totale hypothekenportefeuille had in 2017 gemiddeld een energielabel D. Vorig jaar lanceerden we onze bankbrede Missie 2030-ambitie om ervoor te zorgen dat alle woningen en kantoren die we financieren en in eigendom hebben, in 2030 een gemiddeld energielabel ‘A’ hebben. Dit komt neer op een reductie van 2 megaton CO2 in Nederland per jaar vanaf 2030, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 800.000 auto’s. Dat heeft impact!
Om huiseigenaren inzicht te geven in de specifieke maatregelen die ze kunnen nemen om energie te besparen in hun woning hebben we de ABN AMRO Energie Bespaarcheck ontwikkeld. ABN AMRO beschikt over een reeks mogelijkheden om energiebesparende verbeteringen te financieren via hun hypotheken.
Wij doen veel, maar buiten om ons heen gebeurt er nog veel meer. Er zijn prachtige initiatieven in de markt die ook aan die ‘betere wereld’ bijdragen. Als bank stimuleren wij deze initiatieven niet alleen financieel, we geven ze ook graag een podium.
ABN AMRO Duurzame 50
Jaarlijks organiseren we de ABN AMRO Duurzame 50, een graadmeter voor de duurzaamheid in bouw en vastgoed in Nederland. De lijst weerspiegelt wat er het afgelopen jaar is gebeurd op het gebied van duurzaamheid in de bouw- en vastgoedsector. Afgelopen jaren waren er illustere winnaars en fantastische runner-ups; Coen van Oostrom (2012), Coert Zachariasse (2013), Stefan van Uffelen (2014), Jan Willem van de Groep (2015), Roger Cox (2016) en afgelopen jaar Claudia Reiner.
Naast de ‘hoofdprijs’ is er ook een award voor een young professional in de bouw- en vastgoedsector. Die is voor de jongere verduurzamers die bouwen aan een betere versie van zichzelf én aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Afgelopen jaar was die prijs naar Suze Gehem, oprichter/directeur van De Groene Grachten & voorzitter van Rooftop Revolution.
Ieder jaar vraagt de vakjury zich af wat de belangrijkste vraagstukken en trends zijn en welke mensen daar het meest aan bijdragen. Wie zijn de koplopers, wie maken de meters, bepalen de agenda, werken samen en brengen creativiteit en vernieuwing in? Wie zijn die mensen die over genoeg daadkracht, charisma, contacten, kennis en visie beschikken om de gebouwde omgeving ook écht duurzamer te maken? De jury stond dit jaar onder leiding van de ABN AMRO Duurzame 50 winnares van vorig jaar, Claudia Reiner.

And the winner….
In Circl gingen we voorafgaand aan het juryoverleg met Claudia in gesprek. Claudia is naast directeur van installatiebedrijf Caris & Reiner ook vicevoorzitter van Uneto VNI en zeer betrokken bij een keur aan toonaangevende duurzame initiatieven.
De beker (de ‘duurzaamheids-cup met de grote oren’) is een jaar in haar bezit geweest; waar heeft die gestaan, wat heeft die haar gebracht en wat vindt ze belangrijk voor de winnaar van 2018?! Kijk mee en luister naar haar ideeën over ‘het jaar van het doen’!
De uitreiking van de ABN AMRO Duurzame 50 award voor de meest duurzame persoon in de bouw/vastgoed 2018 vind plaats gedurende het Green Tie Gala 2018 tijdens Building Holland op 18 april.
Lees verder in de bouwsector
De Nederlandse bouwsector behoorde de afgelopen jaren tot een van de best presterende sectoren, ondanks verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Voorbeelden zijn het stikstof-dossier, de forse prijsverhogingen van energie en bouwmaterialen en ook de personeelstekorten. Gedreven door trends, innovaties en wet- en regelgeving groeit de relevantie van thema’s als duurzaamheid en milieu-impact en zoekt de sector zijn weg naar een nieuw evenwicht.