Javascript is required

De problemen van een hoogconjunctuur in de bouw

Madeline Buijs

Zomaar wat berichten in Cobouw de afgelopen weken: het verbouwen van de voormalige gevangenis Noordsingel in Rotterdam tot woningcomplex gaat niet door omdat bouwer BAM geen capaciteit heeft.

Bouwgroep Moonen vraagt het faillissement aan omdat de bouwkosten zo hard opliepen dat het bedrijf in financiële nood is gekomen. En een groot woningbouwproject in Amsterdam-Noord komt niet van de grond omdat de kosten te hoog worden.

Het zijn signalen dat het misschien té goed gaat met de bouwsector. Tekenen van een overspannen markt die zich in een hoogconjunctuur bevindt. Een hoogconjunctuur… We hebben er in de bouwsector lang niet over durven spreken, maar als we kijken naar de ontwikkeling van de bouwproductie en de omzet van bouwbedrijven, dan is het een gegeven feit. De bouwproductie ligt nog maar 2,7% onder de top van begin 2009. De omzet van bouwbedrijven nadert de top nog sneller; de omzet lag in februari 2018 nog maar 0,9% onder de top van begin 2009. Gezien de aanhoudende groei komen we de eerstvolgende maanden boven de top uit. De eerste gedachte is dat dit komt door de woningbouwers. Als we in de cijfers duiken, zien we dat dit niet zo is. De omzet van woning- en utiliteitsbouwers ligt nog 8,2% onder de top.

Gespecialiseerde bouwers, zoals installatiebedrijven en afwerkingsbedrijven, doen het een stuk beter. Hun omzet ligt inmiddels een fractie boven de top van 2009. De echte koplopers vinden we echter elders: in de grond-, wegen- en waterbouw (gww). Hun omzet ligt alweer 5,8% boven de top van eind 2009. Zij konden tijdens de crisis profiteren van de Crisis- en herstelwet waardoor grote infraprojecten naar voren zijn gehaald.

De Crisis- en herstelwet wordt nu weer in stelling gebracht; ditmaal om de nieuwbouw van woningen te versnellen. De vraag is of dit in een hoogconjunctuur gaat werken, want snellere procedures lossen de huidige capaciteits- en kostenproblemen van bouwbedrijven niet op.

Lees verder in de bouwsector

De Nederlandse bouwsector behoorde de afgelopen jaren tot een van de best presterende sectoren, ondanks verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Voorbeelden zijn het stikstof-dossier, de forse prijsverhogingen van energie en bouwmaterialen en ook de personeelstekorten. Gedreven door trends, innovaties en wet- en regelgeving groeit de relevantie van thema’s als duurzaamheid en milieu-impact en zoekt de sector zijn weg naar een nieuw evenwicht.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden