
Bouwstop Amsterdam zorgt voor grotere woningnood
Amsterdam heeft een gedeeltelijke bouwstop afgekondigd. De gemeente moet fors bezuinigen door de gevolgen van het coronavirus, waardoor voor bepaalde gebieden nieuwbouwinitiatieven niet in behandeling worden genomen. Hierdoor worden te weinig nieuwe woningen gebouwd en loopt de woningnood verder op.
Insight
De gemeente Amsterdam neemt een aantal nieuwbouwprojecten in Amsterdam Zuid-Oost niet in behandeling die nog geen vergunning hebben. Het is nog onduidelijk om hoeveel woningen het gaat. Als gevolg van de coronacrisis loopt de gemeente 280 miljoen euro mis, waardoor moet worden bezuinigd op het ambtenarenapparaat. Dit heeft gevolgen voor het onderdeel van de gemeente dat nieuwe bouwplannen beoordeelt.
Deze mededeling doet denken aan de bouwstop die toenmalig wethouder Maarten van Poelgeest in 2010 afkondigde. Toen ging het om een totale bouwstop als gevolg van de economische crisis en de teruglopende grondopbrengsten. De gevolgen hiervan laten zich raden. Zoals uit de grafiek hieronder blijkt, werden in de periode 2011-2014 veel minder nieuwe woningen in Amsterdam opgeleverd. In deze periode lag het aantal nieuw gebouwde woningen 33 procent lager dan in de periode 2008-2010. Pas in 2015 trok de nieuwbouw weer aan.
Doordat plannen voor nieuwe woningen vaak een doorlooptijd hebben van meerdere jaren, kan de beslissing om een gedeeltelijke bouwstop in te voeren nog jarenlang effect hebben in de hoofdstad. Dat is pijnlijk, want juist in de regio zijn veel nieuwe woningen nodig. Volgens prognoses van onderzoeksbureau ABF Research neemt het aantal huishoudens in het woningmarktgebied Amsterdam tot 2035 met 20 procent toe, de sterkste groei van alle regio’s.
De snelle huishoudensgroei zorgt in Amsterdam voor een groot woningtekort. In 2025 loopt het woningtekort in Nederland als geheel op tot 419.000 woningen, een tekort van 5,1 procent. In Amsterdam loopt dit tekort op tot zelfs 7 tot 8 procent, zonder nog rekening te houden met de afgekondigde bouwstop. Tot en met 2030 zijn 162.600 nieuwe woningen in de regio Amsterdam nodig. Voor slechts 89.000 woningen zijn concrete plannen gemaakt.
De nieuwbouw van woningen zou niet afhankelijk moeten zijn van de economische conjunctuur en eventuele bezuinigingen, maar van de demografische ontwikkelingen. Hoe de bevolking zich gaat ontwikkelen is voor een zeer lange periode bekend en laat zich niet beïnvloeden door de economische neergang op korte termijn. De gemeente zou daarom juist meer woningbouwplannen moeten maken in plaats van op de rem te gaan staan.
In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.
Meer informatie
- BNR, Bouwstop belangrijke groeigebieden Amsterdam
- Madeline Buijs, ABN AMRO sectoreconoom, madeline.buijs@nl.abnamro.com
- ABN AMRO-publicatie; Demografie speelt beperkte rol bij nieuwbouw woningen