
Royal Sens: al 125 jaar toonaangevend
Royal Sens bestaat 125 jaar. De toonaangevende producent van etiketten weet al ruim een eeuw knap in te spelen op ontwikkelingen in een sector die onder druk staat. Kers op de taart is de aanschaf van een ultramoderne, duurzame drukpers. Gefinancierd door ABN AMRO Lease.
Royal Sens ziet in 1896 het levenslicht in Rotterdam onder de naam Stadler & Sauerbier. De kleinschalige drukkerij richt zich op algemeen drukwerk: van kinderboeken tot promotiedrukwerk. Na de oliecrisis in de jaren ’70 besluit de directie om volledig te focussen op de productie van papieren etiketten voor food- en non-food verpakkingen. “Een gouden zet waarmee het bedrijf een bestendige levensvatbaarheid heeft gekregen”, vertelt CEO Jan Geitenbeek, “terwijl bedrijven in het algemene drukwerk uitgedund zijn.” Inmiddels is Royal Sens uitgegroeid tot een van de grootste spelers op het gebied van labelproductie in Europa. Met productielocaties in Rotterdam en Enschede en verkoopkantoren in Duitsland en Engeland.
Papier en plastic
Toen Geitenbeek 16 jaar geleden aan boord kwam als CEO maakte het bedrijf uitsluitend papieren etiketten. Met name voor de voedings- en drankenindustrie. In 2000 veranderde de markt echter ingrijpend. “Plastic labels waren enorm in opkomst met de overgang van glazen naar plastic flessen”, vertelt Geitenbeek. “Dat heeft in 2003 voor grote klappen gezorgd bij Royal Sens. Daarom hebben we enorm geïnvesteerd in nieuwe toepassingen met plastic labels. Een uitdagende stap voor de organisatie, maar wel één waarmee we ons konden positioneren als een bredere speler in de markt. Op dit moment is de verdeling 80 procent papier en 20 procent plastic.”
Overname investeringsmaatschappij
In 2019 neemt Royal Sens opnieuw een doorslaggevende beslissing. Het bedrijf wordt door haar aandeelhouders verkocht aan investeringsmaatschappij Quadrum Capital. Huisbank ABN AMRO faciliteerde een deel van de overnamesom, de investeringen en een stuk herfinanciering. De invulling is geheel asset based, in goede samenwerking met ABN AMRO Asset Based Finance. Geitenbeek: “Afgelopen decennium is onze omzet gegroeid van 27 naar 43 miljoen euro. Dan wil je doorgroeien, maar dan moet je ook investeren. Toen kwam Quadrum Capital in beeld. Er was meteen een klik. Ze hebben een sterk oog voor onze plannen en het realiteitsgehalte. Bovendien hebben ze een duidelijke visie die goed bij ons past: het ondernemerschap zit in de onderneming, dat moet vanuit de organisatie zelf komen.”
Duurzame drukpers opent nieuwe deuren
Onder de vleugels van Quadrum Capital rolt Royal Sens een omvangrijk investeringsprogramma van 8 miljoen euro uit. Sluitstuk is de aanschaf van een ultramoderne Comexi drukpers, gefinancierd door ABN AMRO Lease. Deze machine opent volgens Geitenbeek nieuwe deuren voor Royal Sens. “De pers produceert plastic flowpacks. Hiermee betreden we een nieuwe markt: die van de directe verpakkingen voor producten als fruitreepjes en snoep.” Uniek is dat de pers flowpacks van mono-materiaal produceert. Geitenbeek: “Flowpacks zijn meestal meerlaags en daardoor lastig te recyclen. Dankzij een speciale drogingstechniek kan deze machine veilige verpakkingen produceren die slechts uit één laag plastic bestaan en dus volledig recyclebaar zijn. Ik geloof dat dit de toekomst is. We hebben plastic nu eenmaal keihard nodig voor de houdbaarheid van voedingsmiddelen.”

Klimaatneutraal
Ook op andere vlakken zet Royal Sens flinke duurzame stappen. Het bedrijf opereert klimaatneutraal. De productielocaties in Enschede en Rotterdam draaien op groene stroom en maken gebruik van bronkoeling. De resterende uitstoot wordt gecompenseerd door klimaatprojecten te financieren in Peru en Indonesië. Op dit moment gaat Royal Sens stapsgewijs over op ledverlichting en loopt er een subsidieaanvraag voor de plaatsing van 2.500 m2 zonnepanelen op de productielocatie in Rotterdam.
Papiertekort
Beschikbaarheid van materialen is op dit moment het grootste thema voor Royal Sens. “Iedereen maakt zich zorgen over het papiertekort”, vertelt Geitenbeek. “Daarom zijn we met onze grootste leverancier aan tafel gaan zitten. Normaal onderhandel je over de prijs. Nu hebben we zelf een prijsverhoging voorgesteld, maar dan wel onder de voorwaarde dat wij als grootste afnemer vooraan in de rij staan. Vanwege de schaarste hebben we dit jaar - volledig tegen ons beleid in – de prijzen al twee keer moeten verhogen. Dat zijn zware gesprekken met klanten. Maar uiteindelijk is er begrip. In deze tijden zie je hoe belangrijk goede relaties zijn.”
Duurzame relaties
Royal Sens weet al 125 jaar knap in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. De constante factor in een sector die aan grote veranderingen onderhevig is? Dat is volgens Geitenbeek de goede relatie met klanten en leveranciers. “We zijn goed in langdurige samenwerkingen. Dat valt of staat met duidelijk contact en korte lijnen. Ook als er productieverstoringen zijn. Juist als je dan goed en eerlijk communiceert, kun je laten zien wat je waard bent. Dat waardeer ik ook aan de samenwerking met ABN AMRO, ruim 30 jaar onze huisbank. We hebben altijd heel open en direct contact. Natuurlijk kom je in al die jaren op punten dat het wat lastiger is. Maar als je elkaars business begrijpt, kun je constructief samenwerken.”