Product op de markt brengen
Groeien als onderneming

Product op de markt brengen

"Productontwikkeling is een continu proces"

Rick van Geloven (24) bracht met succes zijn product op de markt. Met zijn Belieff-dekens blijven sporters op de bank warm, zoals voetballers van PSV en Willem II. De jonge ondernemer zit niet stil. Hij blijft zijn product verder ontwikkelen, altijd luisterend naar de wensen van zijn verschillende doelgroepen. Hij vertelt ons hoe het allemaal is begonnen en hoe hij van een idee naar een product om te kunnen verkopen is gekomen.

“Ik speel al mijn hele leven lang voetbal en had het altijd koud in de dugout als ik op de bank zat. Ondanks de losse dekens of snowboots. Op mijn zeventiende bedacht ik een hele lange deken met ritsen. Zo zouden wisselspelers het warmer kunnen hebben in de winter. Het werkte niet helemaal goed. Maar ik merkte dat wanneer ik over mijn idee vertelde er altijd een lach op iemands gezicht kwam. Dat was het moment dat ik ervoor wilde gaan. In 2014 heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.”

Het beste idee van Nederland

Rick vertelt dat hij destijds nog studeerde: “Small Business en Retailmanagement. Belieff deed ik naast mijn studie. Op een gegeven moment heb ik mijn idee gepitcht bij Het Beste Idee van Nederland. Het product sloeg toen eigenlijk nog nergens op. Productietechnisch was het veel te duur. Samen met andere zzp’ers zoals een ontwerper ben ik het idee daarna gaan doorontwikkelen. Ik geloofde in het product, maar had veel twijfels. Volgens mij zat de oplossing in het functioneler maken van de deken.”

Productontwikkeling gaat altijd door

“Productontwikkeling is volgens mij een continu proces. Steeds weer ging ik zelf in gesprek met mijn doelgroep. In mijn geval toen nog alleen spelers van een voetbalclub. Ik heb ze steeds gevraagd hoe ik de Dug Deken, zoals ik mijn product inmiddels noemde, naar hun wensen kon aanpassen. De dekens bleken te duur, maar daar vonden we iets op. Door er een logo van bijvoorbeeld een sponsor op te zetten, creëerden we voor de clubs een extra reclamebord. Nog steeds zoek ik mijn doelgroepen op om te vragen wat er beter en anders kan. Dit is mijn marktonderzoek en doe ik dus zelf. Het proces van productontwikkeling heeft lang geduurd, maar wat mij betreft is het de meest betrouwbare manier om erachter te komen waar de markt op zit te wachten.”

FC Groningen en PEC Zwolle

Na anderhalf jaar productontwikkeling vindt Rick het tijd dat het grote publiek kennismaakt met zijn unieke product. “Ik benaderde FC Groningen en die wilden wel meewerken. Toen kwam ik er alleen achter dat ze de dugout daar in de grond hebben staan. Dan zie je de deken niet! Via via kwam ik bij PEC Zwolle terecht. Daar wilden ze dat ik € 25.000 aan hen zou betalen om het logo te gebruiken… Dat is een hoog bedrag voor een starter, daar had ik geen budget voor. Toen kwam ik ook weer via mijn eigen netwerk bij Cambuur Leeuwarden terecht. Daar draaide ik een pilot en ging het sneller. Inmiddels heeft ook FC Groningen toch de deken in de dugout. Ook Willem II, PSV, FC Emmen en zelfs in België: allemaal gebruiken ze de deken om hun wisselspelers warm te houden.”

Nieuwe business case

Door steeds weer te luisteren naar zijn klanten, ontwikkelt Rick het product gestaag door. “Iedere keer weer maak ik een nieuwe businesscase. Er zijn namelijk hartstikke veel doelgroepen. We passen het zo aan dat het weer past bij de doelgroep. Zo is er nu een deken te koop voor thuis op de bank of in de tuin. Maar er zijn ook verschillende dekens voor in de dugout, van verschillende materialen. Ze kunnen helemaal op maat gemaakt worden en er is ook een goedkopere versie voor bijvoorbeeld amateursportclubs. De op maat gemaakte dekens maken we nog steeds in kleine aantallen in een sociale werkplaats in Nederland. De andere productielijn is in China. Daar kan ik grotere aantallen goedkoper laten maken.”

Model- en auteursrecht

Op de vraag of Rick zijn idee door middel van een patent heeft beschermd zegt hij: “Dat is heel lastig bij mijn product. Ik heb het beschermd door het auteursrecht vast te leggen. Dit doe je bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Ze mogen de Dug Deken daarom niet identiek namaken. Als mensen het product namaken, zie ik het als een compliment. Ik word daar creatief van, het houdt me scherp.”

Financiering en subsidie

Rick stopt al het geld wat hij met Belieff verdient weer terug in het bedrijf. Op die manier wil hij groeien. “Voor een subsidie voor mijn productontwikkeling was ik al te ver. Wel heb ik gebruik gemaakt van een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), een SIB-voucher, om te onderzoeken of mijn exportplannen naar Duitsland haalbaar waren.” Van de Dug Deken kan Rick nog niet leven. Daarom geeft hij lezingen, workshops en pitchtrainingen op verschillende hogescholen, universiteiten en mbo-scholen onder de vlag van Belieff Academy. “Ik vertel ze over mijn ervaringen over een product op de markt brengen. Ik doe dit deels met de stappen van ‘design thinking’, zodat ze het zelf ook kunnen toepassen.”

Kennis over groei

Om sneller te kunnen groeien, heeft Belieff wel een financiële injectie nodig, vertelt Rick. “Ik ben op zoek naar een bedrijf, business angel of andere financierder die mij kan helpen bij het bepalen van de groeistrategie. De productie staat, we kunnen groter worden! Ik heb er alle vertrouwen in. Ik besef wel dat het nog lang kan duren voordat ik en misschien anderen ervan kunnen leven. Ik moet geduld hebben, en dat is soms best lastig.”

Tips van Rick

  • “Kijk naar de middelen die je hebt. Maak een eenvoudig prototype van je idee.”
  • “Ga zo snel mogelijk de hort op met je prototype. Praat met potentiële klanten en je stakeholders. Vraag naar wat ze goed vinden én wat beter kan. Luister en pas zonodig je product aan en ga weer met je doelgroep praten. Zij zullen je zeggen wat je moet maken. Het is een continu proces, het houdt nooit op.”
  • “Zorg dat je een netwerk hebt, wat geld en kennis over ondernemen. En… geef nooit op!”

Lees verder

Ondernemen roept soms vragen op. Op welke overheidsregelingen heb ik recht? Wat is de wettelijke betalingstermijn? En waar vind ik nieuwe klanten? Bekijk het overzicht van alle artikelen over groeien als onderneming.

Tags

Ondernemerstips
Groeien als onderneming