Wat is een exploitatiebegroting en wat heb je eraan?

Een exploitatiebegroting is een voorspelling van de verwachte omzet en kosten. Dit is voor een langere periode en hoort bij je financiële plan. Meestal maak je een exploitatiebegroting voor 1 tot 3 jaar. Eigenlijk is je exploitatiebegroting een vooraf opgestelde winst- en verliesrekening. Het is dus een prognose en daarmee fictief. De exploitatiebegroting geeft inzicht in je plannen en de onderbouwing daarvan.
Wat kun je met een exploitatiebegroting?
Je maakt een exploitatiebegroting voor jezelf en voor externe financiers. Als je de kosten van de omzet aftrekt, blijft de verwachte winst over. Zo krijg je een goed beeld van de financiële ontwikkeling van je bedrijf. Een exploitatiebegroting laat ook zien hoe levensvatbaar je bedrijf is. Dit kan helpen bij het aanvragen van een lening.
Verwachte omzet over 3 jaar
Kijk hoeveel omzet je de komende 3 jaar verwacht. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Welke je kiest, hangt af van je bedrijf. Je kunt het aantal klanten keer het bedrag dat ze uitgeven berekenen. Of tel het aantal verkochte producten keer de verkoopprijs. Werk je op uurtarief? Dan bereken je het aantal uren keer het uurtarief.
Verwachte inkoopkosten voor schatting brutowinst
Bereken welke kosten je moet maken voor de inkoop van materialen. Dit zijn directe inkoopkosten. Denk ook aan kosten voor energieverbruik, dat zijn indirecte inkoopkosten. Trek deze kosten van de verwachte omzet af. Zo krijg je een schatting van de brutowinst.
Verwachte vaste kosten voor berekenen bedrijfsresultaat
Je bedrijf heeft ook vaste kosten. Denk aan personeelskosten, afschrijving en bedrijfshuisvesting. Deze kosten neem je mee in de exploitatiebegroting. Trek de verwachte vaste kosten van de brutowinst af. Zo bereken je het bedrijfsresultaat, oftewel de nettowinst uit onderneming voor belastingen.
Verwachte belastingen voor berekenen nettowinst
Van het bedrijfsresultaat trek je de verwachte belastingen af. Het resultaat is dan de nettowinst. De nettowinst kun je gebruiken om je inkomen, de ondernemersbeloning, te betalen. Je kunt het ook in het bedrijf laten zitten of gebruiken voor uitbreiding of aflossing. Loop je tegen problemen aan bij het opstellen van de exploitatiebegroting? Je boekhouder of accountant kan je hierbij helpen
Voorkom veelgemaakte fouten in een exploitatiebegroting
Een veel voorkomende fout die wordt gemaakt is geen rekening houden met nieuwe financieringslasten (rente). Maar ook onrealistische kostendalingen of een onrealistische omzetprognose ten opzichte van het jaar ervoor, zonder enige onderbouwing. Het is raadzaam hier rekening mee te houden tijdens het opstellen van de exploitatiebegroting. Anders is de kans groot dat je aanvraag voor een financiering kan worden geweigerd.
Wat is het verschil tussen een exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting?
Het verschil is dat de exploitatiebegroting gemaakt wordt op jaarbasis. Met de liquiditeitsbegroting heeft u inzicht in de inkomsten en uitgaven per maand, of kwartaal. Daarmee kun je zien of uw bedrijf in zo een periode voldoende geld heeft om aan alle verplichtingen te voldoen.