
Dialoog tussen werkgever en werknemer is essentieel
Shirley Schijvens staat aan het hoofd van een familiebedrijf dat al bijna 160 jaar bedrijfskleding maakt. Schijvens denkt dat de dialoog tussen werknemer en werkgever essentieel is om welzijn te bepalen en te kijken wat de rol van de werkgever daarin is.
Communicatie is essentieel
Volgens Schijvens is het belangrijk om met werknemers in gesprek te blijven en te kijken wat iemand nodig heeft, ook op persoonsniveau. De ene werknemer heeft meer salaris nodig, terwijl de ander meer ontwikkeling ambieert. Schijvens vertelt dat personeel vasthouden positief beïnvloed kan worden door medewerkers de keuze uit verschillende ‘componenten’ te geven. Bijvoorbeeld de vrijheid om keuzes te maken in het werk; zoals door de werktijden zelf te laten bepalen. Daarnaast is het salaris natuurlijk belangrijk, maar ook collega’s spelen een hele grote rol. Schijvens zegt dat dat hele pakket samen zorgt dat werknemers blij zijn om ergens te werken en dat ze er ook willen blijven.
Investeren in communicatie
Schijvens vertelt dat ze zelf Turks leerde om met haar werknemers op de werkvloer te kunnen spreken. Een paar jaar gelden kocht het bedrijf een fabriek in het zuiden van Turkije. Haar idee was om met de werknemers van de fabriek een team te vormen, echter ging communiceren met elkaar niet door de taalbarrière. En dan is een team vormen best moeilijk. Zij spreken daar geen Engels dus in het kader van ontwikkeling bood Schijvens de medewerkers een Engelse cursus aan. Dat werd echter niet door iedereen evengoed opgepakt waarna zij besloot met enkele collega’s de Turkse taal eigen te gaan maken.
Hiermee laten ze mooi zien dat ze investeren om elkaar te begrijpen. Schijvens vertelt dat ze binnen haar kleine bedrijf, met 50 werknemers in Turkije en 40 werknemers in Nederland, de mogelijkheid heeft haar werknemers 1-op-1 te spreken. Dat is volgens haar heel belangrijk, want enerzijds wil de medewerker iets en anderzijds wil zij als ondernemer vertellen hoe zij de balans moet vinden tussen een gezonde bedrijfsvoering en de wensen van haar personeel. Een open gesprek waarin ze de medewerkers vertelt over de afwegingen is daarin volgens haar essentieel.
Meer informatie
Lees het volledige rapport 'Hoe het welzijn van werknemers zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.'
(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)
Blijf op de hoogte over de Welzijnsmonitor
Dat economische groei en welzijn niet altijd samengaan blijkt uit de Welzijnsmonitor van ABN AMRO. Zo kan een werknemer die overwerkt een bedrijf laten groeien, maar minder tijd hebben voor het gezin. In de Welzijnsmonitor onderzoeken wij jaarlijks het welzijn van werknemers en economische groei in verschillende sectoren. Het welzijn wordt bepaald door economische groei, de werk-privé-balans, veiligheid en gelijke kansen.
Om in de toekomst relevant te blijven, moet het welzijn van personeel vaker een uitgangspunt zijn. De Sectorale Welzijnsmonitor van ABN AMRO biedt daar handvatten voor en bespreekt de meest recente inzichten.
In gesprek
Op allerlei podia en platforms gaan onze experts en vertegenwoordigers in gesprek met ondernemers en anderen over actuele onderwerpen. Zij praten over zaken als duurzaam ondernemen, circulaire economie, vastgoed en sociale impact. Volg de webinars, podcasts en interviews.
Lees meer sectoroverstijgende artikelen
Naast de ontwikkelingen en kansen die zich in specifieke sectoren voordoen, zijn er ook volop actuele zaken die effect hebben op alle sectoren. Van klimaatbeleid en verkiezingen tot personeelstekorten en grondstoffenprijzen.