Jetmail: groenste mailbedrijf van Nederland

Het Nederlandse familiebedrijf Jetmail werd opgericht in 1988. Met een zeer grote verwerkingscapaciteit en productiehallen van meer dan 10.000 m2 behoren ze tot één van de grootste Print, Direct Mail, Transactiemail, Sign en Fulfilment bedrijven van Europa.
Jetmail is zelfvoorzienend in energiebehoefte: alles wordt CO2-neutraal verzonden en ze beschikken over meerdere ISO-certificaten waaronder ISO-14001 en ISO-27001. Algemeen directeur Tim Corsmit: “We mogen ons met recht het groenste print- en mailbedrijf van Nederland noemen”.
De duurzame visie van Jetmail begon bij het behalen van de ISO-certificering. “We ontdekten dat verduurzaming niet alleen goed is, maar ook kan bijdragen aan je portemonnee. Als wij energiezuinig zijn, hoeven wij niets te betalen aan de energieleverancier. We hebben nu ruim 2400 zonnepanelen op ons dak liggen, waarbij we zelfs terug leveren aan het elektriciteitsnetwerk.”
Vind het juiste moment
Aan het begin was het ook voor Jetmail pionieren, vertelt Tim. “We hebben een aantal jaar geleden energiezuinige LED verlichting aangeschaft voor onze productiehallen. Nu zijn deze voor een zevende van dat bedrag verkrijgbaar. Mijn advies aan beginnende ondernemers is dan ook om een ontwikkeling eerst aan te kijken voordat je er instapt. Doe gronding onderzoek en ga na of het écht de beste stap is voor jouw bedrijf. Wanneer je daar van overtuigd bent, ga er dan voor de volle 100% voor. Op die manier profiteer je er als bedrijf het meeste van én bereik je de grootste impact."
Zet de eerste duurzame stap
Inmiddels heeft Jetmail al veel bereikt op het gebied van duurzaamheid. Maar ook zij zijn begonnen met een eerste stap. Tim vertelt: “We begonnen met de LED verlichting en zijn daarna gestart met zonnepanelen. De tweede poging voor subsidie werd toegekend, waardoor we konden beginnen met de bouw. Voor de aanleg van de panelen moest de dakconstructie verstevigd worden en werd de dakbedekking preventief vervangen. Dit hebben we betaald uit eigen zak terwijl het dak eigenlijk nog jaren mee kon. Je kan niet alleen verduurzamen op subsidies. Eigen inbreng is net zo van belang, maar uiteindelijk levert het ook rendement op. Zo worden onze elektrische auto’s volledig gevoed door de elektriciteit van onze zonnepanelen.“
Betrek je medewerkers
Al deze duurzame investeringen brengen in de praktijk ook moeilijkheden met zich mee. Voor de ISO-certificering is extra documentatie nodig en medewerkers zien niet altijd het nut van alle extra handelingen. Om die reden is het volgens Tim belangrijk om je medewerkers te betrekken in het verduurzamingsproces. “Aan het begin zeiden we steeds het moet van de ISO. Dit bleek averechts te werken. Nu leggen we aan iedereen rustig uit wat de beweegredenen zijn om te verduurzamen. Dat werkt veel beter en ook de medewerkers raken op deze manier intrinsiek gemotiveerd.”
Ga het gesprek aan met anderen
Voor al deze duurzame investeringen hoef je niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Praten met andere ondernemers helpt volgens Tim veel. Ook de Duurzame Investeringstool kan een uitkomst bieden. “Wij hebben niet veel advies gevraagd aan anderen. Maar ik merk wel dat veel ondernemers naar ons toekomen om advies en informatie in te winnen. Luister dan ook vooral naar de negatieve verhalen. Daar leer je uiteindelijk toch het meeste van. De Duurzame Investeringstool was voor ons vooral een bevestiging. Veel dingen die erop stonden hadden we al gedaan. Maar enkele gaven ook inspiratie om nog op andere vlakken te verduurzamen. Op deze manier blijf je jezelf stapje bij beetje verduurzamen in de weg naar een groene toekomst.”
Foto: danto.nl