Javascript is required

De duurzame stappen van Ace & Tate

Ace and Tate

Het Nederlandse brillenmerk Ace & Tate zette in 2013 de brillenmarkt op z’n kop met een disruptief business model. Het aanbieden van designbrillen voor een lage en transparante prijs door de tussenpersonen uit de keten te knippen. Nu zorgt het Amsterdamse bedrijf opnieuw voor opschudding in de brillenwereld. Dit keer met een duurzame missie. Duurzaamheidsmanager Marlot Kiveron: "We willen de aanjager van positieve verandering zijn binnen onze markt."

Een aantal jaren geleden was Marlot nog verantwoordelijk voor de zoektocht naar nieuwe fabrieken voor Ace & Tate. Tijdens deze zoektocht schrok ze van de hoeveelheid acetaat die werd weggegooid om een bril te maken, zo’n 80 procent belandt in de prullenbak. Tijdens een gesprek met CEO Mark de Lange viel het kwartje. "We realiseerden ons dat we als disruptor op het gebied van prijs en transparantie ook een disruptor konden worden op het gebied van duurzaamheid. Het was echt pionieren, want bijna niemand in de brillenindustrie was hier nog mee bezig." Sport: deze stemt u zelf af met de waardetransporteur.

Maak het meetbaar

Ace & Tate is van huis uit dus geen duurzaam bedrijf. Waar begin je dan met het maken van duurzame stappen? Marlot: "Met heel veel lezen en praten over duurzaamheid. Ik heb het meest geleerd van best practices van andere duurzaamheidsmanagers. Een van de beste adviezen die ik kreeg is: maak het meetbaar. Want hoe duurzaam je ook wil zijn, uiteindelijk gaat alles over cijfers en moet je winst en verliesrekening gewoon kloppen. Als je zorgt dat je daar met duurzaamheid op aansluit, dan lukt het."

Draaien aan de juiste knoppen

Marlot startte daarom met een environmental impact assessment om de milieu impact van Ace & Tate per onderdeel inzichtelijk te maken: van de schroef tot de lens en van de verpakking tot de verzending. "Dit was voor ons het startpunt om tot de kern te komen. Aan welke knoppen moeten we draaien om de meeste impact te maken? Dat bleek de verpakking van de bril te zijn. Meer dan de helft van de totale impact van ons product zat in de verpakking. Denk aan de tas, de brillenkoker, het schoonmaakdoekje en de verzenddoos."

Pick your battles

Inmiddels heeft Ace & Tate indrukwekkende duurzame stappen gezet op weg naar het ultieme doel: een volledig circulaire bril. Het merk lanceerde brillencollecties van bio- en gerecycled acetaat, elimineerde een groot deel van het verpakkingsmateriaal en ging met bijna al haar winkels over op groene stroom. Maar lang niet alles gaat volgens Marlot goed: "Het is vallen en opstaan. Hier leren we van, waardoor we daarna weer andere dingen kunnen proberen die wel werken. Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd is: pick your battles. Soms moet je iets laten gaan of on hold zetten. Toen corona uitbrak stond mijn roadmap als een van de eerste stil. Bio acetaat was bijvoorbeeld niet leverbaar. Toen ben ik gaan kijken waar we wel positieve impact konden maken. Uiteindelijk hebben we samen met onze klanten meer dan 19.000 veiligheidsbrillen gedoneerd aan zorgmedewerkers en vrijwilligers."

Delen in plaats van beschermen

Ace & Tate is heel open over deze leermomenten. "In blogs delen we wat er goed gaat, maar ook wat er niet goed gaat", vertelt Marlot. "Daarmee willen we andere bedrijven helpen. Dat is wat mij het meest trekt aan duurzaamheid: het gaat minder over het beschermen van je USP’s, maar juist over delen en samenwerking om samen de wereld een stukje beter te maken. Daarom past ABN AMRO ook zo goed bij ons. Zij bieden een heel waardevol platform aan duurzame bedrijven. Via events en workshops bouw je snel een netwerk op van mensen waarmee je echte stappen kunt maken."

Foto’s: Tim Buiting

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden