Javascript is required

Wat is continuous learning?

Continuous learning, lifelong learning of permanente educatie. Deze termen duiken steeds vaker op. Wat is continuous learning? Wat zijn de voordelen van continuous learning voor bedrijven en individuen? Hoe kan continuous learning uw bedrijf beschermen tegen bijvoorbeeld cybercriminaliteit? In dit artikel leggen we het haarfijn uit.

Wat is continuous learning?

Continuous learning betekent heel simpel gezegd: het voortdurend (aan)leren van nieuwe kennis en inzichten. In deze steeds sneller veranderende wereld is het belangrijk om continu nieuwe kennis op te doen. Continuous learning wordt vaak door bedrijven ingezet om hun medewerkers bij te scholen en ze bewust te maken van nieuwe wetgeving, technologie en ontwikkelingen op het gebied van cybercriminaliteit.

Waarom is continuous learning belangrijk voor bedrijven?

Allereerst is het voor bedrijven natuurlijk belangrijk om concurrerend te blijven. Bij veel bedrijven geldt dat de kwaliteit van de service en/of producten bepaald wordt door de kennis en kunde van de medewerkers. Het is daarom belangrijk om het kennisniveau hoog te houden.

Hetzelfde geldt wanneer bedrijven willen innoveren, nieuwe processen willen invoeren of nieuwe markten betreden. Wanneer organisaties geen continu leerproces ondersteunen of aanbieden, belemmert dat de voortuitgang en uiteindelijk ook de innovatie en winstgevendheid.

Medewerkers continu blijven bijscholen en hun kennis op peil houden is dus enorm belangrijk. Maar innovatie of ontwikkeling is niet de enige reden waarom continuous learning belangrijk is.

Cybercriminelen worden steeds slimmer

Of het nu gaat om automatisering, robotisering of gebruik van clouddiensten, bedrijven worden steeds digitaler. En helaas gaat digitalisering gepaard met de dreiging van cybercriminaliteit. Vrijwel dagelijks kunnen we in de media lezen over bedrijven die het slachtoffer zijn geworden van ransomware of een DDoS-aanval.

Uit onderzoek blijkt dat ruim 90 procent van alle cyberaanvallen en datalekken ontstaat door menselijk handelen. Reden te meer dat medewerkers op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en leren wat ze kunnen doen om het risico voor uw bedrijf te minimaliseren.

Medewerkers trainen

Als medewerkers zich te weinig bewust zijn van de risico’s van cybercrime en de trucs die hackers inzetten, loopt uw bedrijf meer risico dan bedrijven die hun personeel wel bij de les houden. Het is voor hackers dan makkelijker om uw bedrijfsnetwerk binnen te komen via bijvoorbeeld malware of phishing.

Door medewerkers continu bij te scholen over de (nieuwe) vormen van cybercriminaliteit, zijn zij in staat om aanvallen te herkennen, kunnen cyberaanvallen beter worden afgeslagen en datalekken worden voorkomen.

Cybercriminaliteit herkennen met continuous learning

Steeds meer bedrijven gebruiken continuous learning om medewerkers bewust te maken van cyberrisico’s. Het verhogen van het cyberbewustzijn, resulteert uiteindelijk in een lagere kans op een cyberaanval of datalek. Erg belangrijk dus, in tijden van digitalisering. Denk bij de soorten cybercriminaliteit die medewerkers middels continuous learning leren herkennen o.a. aan:

  • Het herkennen van phishing mails en het intern melden hiervan
  • Het herkennen van malware in e-mail en social media
  • Het herkennen van risico’s bij gebruik van SaaS-diensten
  • Het herkennen van factuurfraude
  • Het herkennen van spoofing en andere vormen van telefonische oplichting
  • Het herkennen van Business E-mail Compromise

Onderaan de streep betekent meer bewustzijn en kennis over soorten cybercrime of mogelijke cyberrisico’s dus dat medewerkers alerter zijn, weten wanneer iets een risico is en welke vervolgstappen zij moeten nemen. Niet alleen op kantoor, maar ook bij werken vanuit huis of tijdens een zakenreis.

Door continuous learning op te nemen in uw bedrijfseducatie, verhoogt u het cyberbewustzijn van uw medewerkers en verlaagt u de kans op een cyberaanval of datalek aanzienlijk.

Zelf cybermaatregelen treffen of fraude melden?

Ongeveer 1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Zo’n cyberincident kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, klanten, leveranciers of reputatie. Het treffen van passende maatregelen is daarom van belang voor elke onderneming.

Cyberrisicoscan

Weten of u cyberrisico's loopt?

Ontdek binnen 5 minuten of uw cybersecurity op orde is en welke risico’s u mogelijk loopt.