Veilig samenwerken met partners en leveranciers

Jouw cyberbeveiliging is zo sterk als die van de zwakste schakel in de keten. Hoewel samenwerking veel voordelen biedt, brengt het ook aanzienlijke cyberrisico's met zich mee. Derde partijen, zoals partners en leveranciers, kunnen een zwakke schakel vormen in de beveiliging van gevoelige bedrijfsinformatie.
Wat is Third Party Risico?
Third Party Risico (TPR) verwijst naar de kwetsbaarheden en bedreigingen die ontstaan bij het delen van gegevens en het uitvoeren van activiteiten met externe partijen. Dit omvat partners, leveranciers, onderaannemers en andere entiteiten waarmee een bedrijf samenwerkt.
Jouw cyberrisico neemt toe omdat de beveiligingsmaatregelen van derden mogelijk niet op hetzelfde niveau liggen als die van het bedrijf zelf. Cybercriminelen kunnen hierdoor via deze derde partij bij jou of jouw klanten binnendringen en je krijgt dan te maken met vragen als: wie is er dan aansprakelijk voor de schade? Een datalek of beveiligingsincident bij een derde partij kan dus ernstige gevolgen hebben, zoals reputatieschade, financiële verliezen en juridische problemen. Ook andersom is het belangrijk te zorgen dat cybercriminelen niet via jouw bedrijf bij derden kunnen binnendringen.
Wat is het belang van samenwerken met Cyberveilige Partijen?
Een goede aanpak voor Third Party Risico Management garandeert het maximaal beperken van risico’s en deze beter te beheersen. Daarnaast verbetert het de efficiëntie bij samenwerkingen en zorgt voor duidelijkheid mocht er iets misgaan.
Bescherming van bedrijfsgegevens
Als ondernemer vertrouw je vaak gevoelige bedrijfsinformatie toe aan externe partijen, zoals partners en leveranciers. Dit kan variëren van klantgegevens en financiële gegevens tot intellectueel eigendom en interne bedrijfsprocessen. Samenwerken met cyberveilige partijen vermindert het risico op ongeautoriseerde toegang, gegevenslekken en diefstal van bedrijfsinformatie. Dit helpt de vertrouwelijkheid en integriteit van gegevens te waarborgen.
Voorkomen van operationele verstoringen
Een beveiligingsincident bij een derde partij kan aanzienlijke verstoringen veroorzaken in jouw bedrijfsactiviteiten. Bijvoorbeeld, als de leverancier wordt gehackt en niet in staat is om tijdig producten of diensten te leveren, kan dit leiden tot vertragingen, klantverlies en financiële verliezen. Door samen te werken met cyberveilige partijen, wordt het risico op dergelijke verstoringen verkleint en kunnen de bedrijfsactiviteiten soepel blijven verlopen.
Bescherming van de reputatie
In dit digitale tijdperk is de reputatie van een bedrijf van onschatbare waarde. Een beveiligingsincident bij een derde partij kan aanzienlijke reputatieschade veroorzaken voor jouw bedrijf, zelfs als eigen systemen niet zijn aangetast.
Klanten en zakenpartners vertrouwen erop dat er zorgvuldig wordt omgegaan met hun gegevens en dat je samenwerkt met betrouwbare en veilige partijen. Door te kiezen voor cyberveilige partners, wordt het vertrouwen van stakeholders behouden en bescherming van de eigen reputatie.
Naleven van wet- en regelgeving
Veel sectoren en landen hebben specifieke regels en voorschriften op het gebied van gegevensbescherming en beveiliging. Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor het naleven van deze voorschriften, zelfs wanneer je samenwerkt met externe partijen. Door te kiezen voor cyberveilige partners die voldoen aan de relevante wet- en regelgeving, minimaliseer je het risico op juridische problemen, boetes en sancties.
Hoe zorg ik dat een partij waarmee ik zaken doe cyberveilig is?
Als ondernemer is het belangrijk inzicht te krijgen in de cyberveiligheid van de partijen waarmee je zaken doet.
Hieronder geven we 3 tips om dit te beoordelen. Voor een uitgebreide aanpak download hier de gratis Third Party Risk Checklist.
1. Voer een beveiligingsbeoordeling uit
Vraag de potentiële partner of leverancier om informatie over hun beveiligingsbeleid, -praktijken en -maatregelen. Stel vragen over hoe zij gegevens beschermen, welke beveiligingscertificeringen zij hebben behaald en welke controles zij hebben geïmplementeerd. Vraag ook naar eventuele eerdere beveiligingsincidenten en hoe zij daarmee zijn omgegaan.
2. Beoordeel de reputatie en referenties
Doe onderzoek naar de reputatie van de partij en zoek naar eventuele negatieve berichten, datalekken of beveiligingsincidenten die in het verleden hebben plaatsgevonden. Vraag ook naar referenties van andere klanten of partners waarmee zij hebben samengewerkt. Neem contact op met deze referenties om inzicht te krijgen in hun ervaringen op het gebied van cyberveiligheid.
3. Externe beveiligingsaudits
Overweeg om een externe beveiligingsaudit uit te voeren bij de partij waarmee je zaken wilt doen. Dit kan worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf dat de beveiligingsmaatregelen en -praktijken van de partij beoordeelt en eventuele zwakke punten identificeert.
Zelf cybermaatregelen treffen of fraude melden?
Ongeveer 1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Zo’n cyberincident kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, klanten, leveranciers of reputatie. Het treffen van passende maatregelen is daarom van belang voor elke onderneming.
- Leer meer over de 4-in-1-cyberoplossing Cyber Veilig & Zeker en verlaag jouw cyberrisico's.
- Bekijk slimme tools, handige artikelen en cyberwebinars op onze Veilig ondernemen-pagina.
- Meld fraude bij ons, ook bij twijfel, waarna onze helpdesk je direct verder helpt.