
Desastreuze stilstand in de keten voorkomen
Van voedselproductie tot ziekenhuiszorg: cyberaanvallen raken steeds vaker de vitale processen van onze samenleving. Het gaat niet meer alleen om datalekken of financiële schade. Het echte risico is nu stilstand. Stilstand van productie, logistiek of zorgverlening. Stilstand van onze economie en maatschappij.
Deze dreiging vraagt om een brede, preventieve aanpak. In crisisbeheersing gebruiken we de All Hazards-benadering om alle digitale en fysieke risico’s te bekijken. Deze denkwijze helpt organisaties hun bescherming tegen diverse dreigingen te verbeteren, zoals ransomware en toeleveringsketenstoringen.
Een keten is zo sterk als de zwakste digitale schakel
Organisaties ervaren vaker kwetsbaarheden buiten hun invloedssfeer in een steeds verweven economie. Eén enkele cyberaanval bij een leverancier kan een kettingreactie veroorzaken met grote gevolgen. De onderstaande voorbeelden laten zien hoe kwetsbaar onze processen zijn – en waarom ketenveiligheid cruciaal is.
- Voedselproductie stilgevallen door cyberaanval op glazenpotjesleverancier: Een aanval raakt een toeleverancier, die stopt met het leveren van glazen verpakkingen aan de voedselproducent. Gevolg: lege schappen in de supermarkt en miljoenen aan reputatieschade.
- Ziekenhuisoperaties uitgesteld door gehackte wasserij: Een ransomware-aanval legt een ziekenhuiswasserij plat. Ziekenhuizen ontvangen geen steriele lakens meer, waardoor operaties moeten worden uitgesteld. De impact op de patiëntveiligheid is direct voelbaar.
- Honderden bedrijven plat door hack bij IT-dienstverlener (MSP): Hackers krijgen toegang tot de centrale beheersystemen van een Managed Service Provider. In één klap liggen honderden mkb-bedrijven stil. Van kassa’s tot klantdata: alles onbruikbaar.
- Logistieke software gehackt - bevoorrading volledig ontregeld: Malware legt de routeplanning- en vrachtsoftware van een grote logistieke speler plat. Transporten vallen uit, winkels blijven leeg en bederfelijke waar raakt verloren.
- Productie stilgelegd door onveilige externe toegang: Een fout in de beveiliging van op afstand beheerde machines leidt tot sabotage van productielijnen. De schade aan apparatuur én omzet loopt op tot miljoenen.
All Hazards: denken in scenario’s – en actie ondernemen
Voorbeelden tonen aan dat een cyberaanval vaak meer beïnvloedt, dan de getroffen organisatie alleen. De impact is ketenbreed – en kan zelfs leiden tot maatschappelijke ontwrichting. Daarom is een All Hazards-aanpak essentieel: scenario’s doordenken, risico’s in kaart brengen, leveranciers beoordelen en tijdig maatregelen nemen.
De rol van de NIS2-richtlijn in ketenbeveiliging
Essentiële en belangrijke organisaties moeten door de Europese NIS2-richtlijn hun hele leveringsketen onderzoeken. Bedrijven moeten volgens artikel 21.2d van de richtlijn risico’s in de keten inventariseren en beveiligingseisen aan leveranciers opleggen. Dit betekent een forse impuls voor ketenveiligheid in tal van sectoren.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Samen Digitaal Veilig.
Zelf cybermaatregelen treffen of fraude melden?
Ongeveer 1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Zo’n cyberincident kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, klanten, leveranciers of reputatie. Het treffen van passende maatregelen is daarom van belang voor elke onderneming.
- Leer meer over de 4-in-1-cyberoplossing Cyber Veilig & Zeker en verlaag jouw cyberrisico's.
- Bekijk slimme tools, handige artikelen en cyberwebinars op onze Veilig ondernemen-pagina.
- Meld fraude bij ons, ook bij twijfel, waarna onze helpdesk je direct verder helpt.