Javascript is required

De schaduwkant van AI

Artificial intelligence is al ruim 2 jaar een term die in vrijwel alle sectoren van de economie opduikt. Echter, zoals Nederlands beste voetballer ooit zei heeft elk voordeel ook zijn nadeel. En helaas heeft AI een vervelende schaduwkant omdat het ook door cybercriminelen en natiestaten wordt ingezet bij cyberaanvallen.

Tal van organisaties melden berichten over verbeterde efficiëntie door routinetaken en -processen te automatiseren. Ook bevordert AI innovatie door tools en technologieën te bieden die de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en bedrijfsmodellen mogelijk maken.

Bovendien leidt AI nu al tot verbeterde besluitvorming door op data gebaseerde inzichten over bijvoorbeeld marktontwikkelingen en financiën waarmee strategische keuzes beter kunnen worden onderbouwd. Helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn en staan tegenover al die mooie ontwikkelingen ook minder fraaie toepassingen.

Inzet van AI in cybercriminaliteit

AI biedt cybercriminelen mogelijkheden om geavanceerdere aanvallen te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Analyse van profielen op sociale media en openbaar beschikbare gegevens om gepersonaliseerde phishing e-mails op te stellen.
  • Inzet van AI-algoritmen om grote hoeveelheden gegevens te analyseren en kwetsbaarheden in systemen te identificeren.
  • Automatisering van aanvallen waardoor ze op grotere schaal en met grotere precisie kunnen worden uitgevoerd.
  • Ontwikkeling van geavanceerde malware die detectie kan omzeilen en zich kan aanpassen aan de omgeving.
  • Op grote schaal valse informatie genereren en verspreiden, waardoor desinformatiecampagnes worden versterkt.
  • De effectiviteit van DDoS-aanvallen te optimaliseren door aanvalsvectoren dynamisch aan te passen op basis van de reactie van het doelwit.
  • Stemmen en videobeelden kunnen met deep fake technologie worden gemanipuleerd om medewerkers te doen geloven dat ze een (betalings-)opdracht krijgen van de directeur of een manager.

Kortom, criminelen en natiestaten kunnen hun tactiek en capaciteiten aanzienlijk verbeteren, waardoor het moeilijker wordt om je ertegen te verdedigen. Toch ben je niet kansloos.

Robuuste beveiligingsmaatregelen tegen aanvallen

Gelukkig kunnen organisaties verschillende maatregelen nemen om zich te beschermen tegen aanvallen die worden ondersteund of zelf geleid door AI technologie.

  • Gebruik AI-gestuurde cyberbeveiligingstools die bedreigingen in real time kunnen detecteren en erop kunnen reageren. Deze tools kunnen enorme hoeveelheden gegevens analyseren om afwijkingen in patronen identificeren die duiden op een cyberaanval.
  • Voer periodiek penetratietests uit om kwetsbaarheden binnen de infrastructuur van de organisatie te identificeren. Zorg ervoor dat deze tests AI-geleide aanvalsscenario’s kunnen nabootsen.
  • Een vaak onderschatte, maar uiterst belangrijke maatregel vormt awareness-training voor werknemers. Voldoende training zorgt ervoor dat het personeel zich bewust is van de risico's van cyberaanvallen. Leer medewerkers vooral om alle verdachte activiteiten te melden en niet alleen phishing mails.
  • Gebruik sterke encryptie (versleuteling) om gevoelige gegevens te beschermen en zorg voor strenge toegangscontroles, bij voorkeur multifactor authenticatie (MFA). Het beperken van de toegang tot kritieke systemen en gegevens kan veel problemen voorkomen.

Door deze maatregelen te nemen, kun je de verdediging van jouw organisatie versterken tegen cyberaanvallen die worden aangestuurd of versterkt door AI. Het risico en de potentiële impact van dergelijke aanvallen worden hierdoor beperkt. Bovendien helpt het jou om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van AI en cyberbeveiliging, zodat jouw organisatie zich tijdig kan aanpassen aan het veranderende dreigingslandschap.

Zelf cybermaatregelen treffen of fraude melden?

Ongeveer 1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Zo’n cyberincident kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, klanten, leveranciers of reputatie. Het treffen van passende maatregelen is daarom van belang voor elke onderneming.

ABN AMRO

Cybersecurity: veilig ondernemen

Cybercriminaliteit is een steeds groter probleem. 1 op de 3 ondernemers wordt slachtoffer van cybercriminaliteit. Met onze kennis, expertise en oplossingen zorgen we ervoor dat je veilig kunt ondernemen.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden