Javascript is required
Coronabanen helpen zakelijke dienstverleners door de crisis

Datalek? Uw oplossing in 5 stappen

Financiële schade, verstoring van de bedrijfsvoering, reputatieschade, beschadigde klantrelaties, boetes: Uw organisatie kan behoorlijk te lijden hebben onder de negatieve gevolgen van een cyberaanval, zoals een datalek. Bent u op zulke gebeurtenissen voorbereid?

Een datalek kan vervelende gevolgen hebben voor uw reputatie, maar zeker ook voor de klanten en/of medewerkers waarvan de gegevens zijn gelekt. Het kan ertoe leiden dat zij vaker doelwit worden van phishing aanvallen en dat hun gebruikersaccounts worden misbruikt om informatie te vergaren of diefstal te plegen.

Wat moet u doen bij een datalek?

Graag leggen wij in vijf simpele stappenuit wat te doen bij een datalek. Nadat u de stappen heeft doorlopen, adviseren wij u om een evaluatie uit te voeren om herhaling van het datalek te voorkomen. Dit zijn de vijf stappen die bedrijven moeten zetten als er een datalek plaatsvindt:

  1. Creëer overzicht over de situatie
  2. Neem maatregelen om de schade te beperken en herhaling te voorkomen
  3. Bepaal of u het datalek moet melden bij de AP
  4. Bepaal of u het de betrokkenen moet melden
  5. Registreer het datalek in het datalekregister

Zelf cybermaatregelen treffen of fraude melden?

Ongeveer 1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Zo’n cyberincident kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, klanten, leveranciers of reputatie. Het treffen van passende maatregelen is daarom van belang voor elke onderneming.

Exploitatie van kwetsbaarheden in software

Wilt u meer weten wat te doen bij een datalek?

U moet actie ondernemen als er een datalek plaatsvindt. Sterker nog, vijf stappen vormen de minimale acties die u moet uitvoeren. En heeft u de stappen doorlopen? Start dan een evaluatie om herhaling van het datalek te voorkomen.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden