Bescherm uw bedrijfsdata: Een gids voor ondernemers

Waarom is het beschermen van bedrijfsdata belangrijk?
Als organisatie wilt u voorkomen dat bedrijfsprocessen stil vallen omdat data niet beschikbaar is, dat criminelen data stelen, wissen of wijzigen of dat vertrouwelijke gegevens (persoonsgegevens en bedrijfsgegevens) op straat komen te liggen met alle gevolgen van dien.
Drie belangrijke redenen om uw bedrijfsdata goed te beschermen zijn:
1. Bescherming tegen gegevensinbreuk
Bedrijfsdata kan waardevolle informatie bevatten die aantrekkelijk is voor hackers en cybercriminelen. Een inbreuk op de integriteit of vertrouwelijkheid van bedrijfsdata kan leiden tot financiële verliezen, reputatieschade en juridische complicaties.
2. Behoud van klantvertrouwen
Klanten vertrouwen erop dat bedrijven hun gegevens veilig bewaren. Een datalek kan het vertrouwen van klanten schaden, wat resulteert in verlies van klanten en omzet.
3. Concurrentievoordeel behalen
Bedrijfsdata kunnen belangrijke inzichten bieden over de cross sell mogelijkheden, trends, marktkansen en kosten. Door deze gegevens te beschermen, behoudt uw organisatie haar concurrentievoordeel en kunt u strategische beslissingen nemen op basis van betrouwbare informatie.
Weet u wat u moet beschermen?
Om ervoor te zorgen dat uw organisatie digitaal weerbaar blijft, is het essentieel te onderzoeken wat u moet beschermen. Dit varieert natuurlijk per organisatie en sector, maar bepaal eerst welke bedrijfsmiddelen, processen of data cruciaal zijn voor de continuïteit van uw organisatie.
Hieronder een aantal voorbeelden:
E-commerce
In de e-commercebranche omvatten bedrijfsdata: klantgegevens, betalingsinformatie, aankoopgeschiedenis, voorkeuren en verzendinformatie.
Financiële sector
Banken en financiële instellingen beheren gevoelige informatie zoals bankrekeninggegevens, creditcardgegevens, transactiegeschiedenis en persoonlijke identificatiegegevens.
Gezondheidszorg
In de gezondheidszorg bevatten bedrijfsdata patiëntendossiers, medische geschiedenis, laboratoriumresultaten en verzekeringsinformatie.
Productie
Bedrijven in de productiesector bewaren gegevens met betrekking tot de supply chain, productontwerp, productieprocessen en intellectueel eigendom.
Zonder een goede beveiliging valt niet te controleren wat er met uw data gebeurt. Als de informatiebeveiliging te wensen overlaat, vormt dat een risico voor het bedrijf. Voorkom daarom directe gevolgen door diefstal of manipulatie van data en indirecte gevolgen door systemen die (tijdelijk) niet beschikbaar zijn of bijvoorbeeld imagoschade.
Hoe beschermt u uw bedrijfsdata?
Het beschermen van bedrijfsdata vereist een gelaagde aanpak waarbij verschillende technische, menselijke en organisatorische maatregelen worden genomen.
We zetten een aantal essentiële stappen om bedrijfsdata effectief te beschermen op een rij:
Mens: Het belang van cyberbewuste medewerkers
Bewustwording van medewerkers: Train medewerkers op het gebied van databeveiliging en het belang van het beschermen van bedrijfsdata. Moedig best practices aan, zoals het geheim houden wachtwoorden, het veilig gebruik van online diensten voor bijvoorbeeld vertalingen of presentaties, het identificeren en rapporteren van phishing-e-mails en het rapporteren van verdachte activiteiten.
Proces: Duidelijkheid over cyberveilig handelen
Gegevensclassificatie: Classificeer bedrijfsdata op basis van gevoeligheid en waarde. Identificeer welke gegevens het meest kritiek zijn en bepaal de passende beveiligingsmaatregelen. Gebruik bijvoorbeeld labels of tags om de classificatie van gegevens aan te geven.
Toegangsbeheer: Implementeer strikte toegangscontroles om te zorgen dat alleen geautoriseerde medewerkers toegang hebben tot specifieke gegevens. Dit omvat het gebruik van sterke wachtwoorden, multi-factorauthenticatie, het beperken van toegangsrechten op basis van de functie van een werknemer en regelmatige beoordeling van toegangsrechten.
Beleid voor gegevensbeveiliging: Stel een duidelijk beleid op voor gegevensbeveiliging dat richtlijnen en procedures bevat voor het beschermen van bedrijfsdata. Zorg ervoor dat alle werknemers op de hoogte zijn van dit beleid en zich eraan houden.
Technologie: Technologische maatregelen voor preventie
Gegevensversleuteling: Gebruik versleutelingstechnologie om gevoelige gegevens te beschermen, zowel tijdens opslag als bij overdracht. Versleuteling zorgt ervoor dat zelfs als gegevens in de verkeerde handen vallen, ze niet kunnen worden gelezen of gewijzigd zonder de juiste sleutels.
Beveiligingsdiensten (software): Tref preventieve maatregelen om cyberincidenten te voorkomen. Scan uw organisatie op technische kwetsbaarheden, installeer up-to-date beveiligingssoftware, zoals firewalls, antivirusprogramma's en anti-spyware tools, om potentiële bedreigingen te detecteren en te blokkeren of tref technische oplossingen die volledig ontzorgen op het gebied van cyberrisico.
Regelmatige back-ups: Maak regelmatig back-ups van bedrijfsgegevens en sla deze op een veilige locatie op. Bewaar tenminste één recente back-up offline. Dit minimaliseert het risico van gegevensverlies als gevolg van hardware storingen, ransomware-aanvallen of andere incidenten.
Zelf cybermaatregelen treffen of fraude melden?
Ongeveer 1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Zo’n cyberincident kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, klanten, leveranciers of reputatie. Het treffen van passende maatregelen is daarom van belang voor elke onderneming.
- Leer meer over de 4-in-1-cyberoplossing Cyber Veilig & Zeker en verlaag jouw cyberrisico's.
- Bekijk slimme tools, handige artikelen en cyberwebinars op onze Veilig ondernemen-pagina.
- Meld fraude bij ons, ook bij twijfel, waarna onze helpdesk je direct verder helpt.