Medische praktijk starten

Uw plan voor een eigen praktijk bespreken

Wilt u als medicus uw eigen praktijk starten? Dan is de kans groot dat u met uw bank over uw plannen gaat praten. Deze gesprekken gaan vaak heel anders dan veel medici denken. Daarom laten we Rob Boelens, één van onze sectorspecialisten medici, aan het woord over zijn gesprekken met startende medici.

 

Uw passie voor zorg

"Vooral bij een eerste gesprek merk ik het, wanneer ik met een medicus over zijn plannen praat. De verwachting is vaak dat ik uitsluitend in cijfers ben geïnteresseerd, terwijl ik juist wil horen wat iemand gaat doen en waarom", vertelt Rob. "Gelukkig spar ik steeds vaker in een vroeg stadium met medici over hun ondernemingsplan. Dat geeft me de mogelijkheid met ze te praten over hun passies, drijfveren en visie op zorg".

Eerst het waarom, dan de cijfers

De basis voor een succesvolle eigen praktijk ligt wat ons betreft voor een belangrijk deel in uw visie op de zorg voor uw patiënten. U heeft voor een medisch beroep gekozen, waarin de zorg voor uw patiënten centraal staat. Als u ons kunt vertellen waarom patiënten graag bij u komen voor hun zorg, is dat voor ons een belangrijke indicator voor uw succes. Belangrijker dan een mooie spreadsheet.

Vertel ons over uw droompraktijk

De manier waarop u in uw praktijk wilt werken met uw patiënten, geeft ons meer informatie dan uw exploitatiebegroting. Pas als we weten wie u bent, hoe uw persoonlijke situatie eruit ziet en wat uw praktijkwensen zijn, dan gaan we naar de cijfers kijken. Die geven in het ideale geval een bevestiging van het vertrouwen dat we in u en uw droom van een eigen praktijk hebben gekregen. Uw ondernemingsplan is daarbij vaak een belangrijk hulpmiddel.

Ondernemingsplan en persoonlijke visie

"Als een medicus een ondernemingsplan heeft geschreven, helpt dat heel erg in het gesprek. Sparren over een praktijkstart kan op elk moment, maar met een compleet ondernemingsplan komt de start van een eigen praktijk vaak in een stroomversnelling", aldus Rob. "Daarom bieden we ook templates voor ondernemingsplannen aan, zodat startende medici een duidelijke leidraad hebben bij het maken van zo'n plan".

Financiering praktijk rondkrijgen

"Als het over concrete financiering gaat, beginnen we vaak met een afspraak. Soms raken we in gesprek met een medicus na een online offerteaanvraag voor een medisch krediet. Hoe dan ook, de financiering van een praktijkstart doen we op basis van een compleet beeld. We kijken eerst naar de persoon die we voor ons hebben. Zo willen we het gevoel krijgen dat er een stevig fundament is voor de nieuwe praktijk. Daarna kijken we meer in detail naar de plannen, om ons gevoel te toetsen", licht Rob toe, "want bij medici telt voor ons de passie, visie en liefde die ze voor hun vak hebben."

Uw verhaal over zorg

Medici die hun praktijk willen starten verwachten het niet altijd van de bank, maar hun persoonlijke verhaal is dus essentieel. Dat verhaal komt op de eerste plaats. "Regelmatig merk ik dat startende medici opgelucht zijn als ze mij kunnen vertellen hoe zij de zorg voor hun patiënten willen organiseren. Ze zijn enthousiast over hun eigen unieke keuzes", zegt Rob, "en dat geeft mij het vertrouwen dat ze het goed gaan doen."

Evenementen over praktijk starten of overnemen

Wilt u een praktijk starten of overnemen? Wij organiseren regelmatig webinars en (digitale) bijeenkomsten over het starten of overnemen van een praktijk.

Tip