Financieel plan voor uw praktijkoverdracht

Begin op tijd

Huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen stellen de voorbereidingen voor opvolging of verkoop van hun praktijk vaak zo lang mogelijk uit. Herkent u dit? U bent al druk met uw patiënten en het lijkt allemaal erg ver weg. Toch is het verstandig om nu al een financieel plan te maken voor de toekomst.

 

Begin 10 jaar voor uw pensioendatum

‘Het komt wel’ is een opmerking die Arjan Wijnands vaak hoort. Arjan is sectorspecialist medisch bij ABN AMRO en weet hoe belangrijk het is om tijdig een plan uit te stippelen voor praktijkoverdracht. Zijn advies luidt: ‘Begin minimaal 10 jaar voor uw pensioendatum na te denken over uw toekomst. Maak een persoonlijk financieel plan en blijf dit updaten.’

De overdracht financieel én emotioneel goed regelen

De opvolging of overname van uw praktijk wilt u natuurlijk zo goed mogelijk regelen. Zowel op financieel gebied als emotioneel vlak. Zeker het emotionele aspect is een groot deel van de overdracht. De patiënten die centraal staan in uw praktijk wilt u namelijk zo goed mogelijk overdragen aan uw opvolger.

Als praktijkhouder ziet u vaak hele generaties voorbij komen. U ziet kinderen van patiënten opgroeien en krijgt soms zelf hun kinderen weer als patiënt. Afscheid nemen van uw praktijk is hierdoor al lastig genoeg. Het goed plannen van de overdracht geeft u in ieder geval zekerheid en rust voor de toekomst.

Het opstellen van een financieel plan

Hoe begint u? Een financieel planner helpt u met het opstellen van een financieel plan dat rekening houdt met uw wensen. Wilt u bijvoorbeeld dat uw inkomsten na de pensioendatum gelijk blijven? Of heeft u liever wat extra’s om van op reis te gaan? Aan de hand van uw persoonlijke behoeftes komt het plan tot stand.

Uw financieel plan is een levend document

Aan de hand van uw wensen kiest u ruim van tevoren het tijdstip waarop u wilt stoppen met werken of financieel onafhankelijk wilt zijn. Maar omdat uw wensen en omstandigheden veranderen met de jaren, is het financieel plan geen statisch document. Update het plan daarom elke paar jaar. Zo laat u het plan met u meegroeien en blijft het relevant.

Houvast bij financiële beslissingen

Een persoonlijk financieel plan biedt ook inzicht bij grote financiële beslissingen, zowel zakelijk als privé. Uw plan geeft u een duidelijke leidraad en zo komt u niet voor verrassingen te staan. Sterker nog: u blijft de baas.

Tips:

  1. Begin op tijd (minimaal 10 jaar voor de pensioendatum)
  2. Stel een persoonlijk plan op samen met een financieel planner
  3. Maak ook een opvolgingsplan. Hierin staat hoe u de overdracht gaat aanpakken. Leg ook vast waar een opvolger aan moet voldoen. Moet hij bijvoorbeeld dezelfde visie hebben en wat is zijn achtergrond? Overleg ook met onze sectorspecialisten in en maak gebruik van hun netwerk.
Dit artikel is geschreven door sectorspecialist Arjan Wijnands.
De juiste koper van uw praktijk

De juiste koper van uw praktijk

De overdracht van uw praktijk is een ingewikkeld proces dat vele jaren voorbereiding vergt. Logisch dat dit veel vragen oproept. Hoe bereidt u zich voor, wie is een geschikte overnamepartner en wat is het juiste moment?

Een succesvolle praktijkoverdracht

Een succesvolle praktijkoverdracht

Een praktijk verkopen doet u niet dagelijks. Het is best spannend: misschien is het wel een van de belangrijkste beslissingen in uw leven. Bekijk de 5 tips voor een succesvolle praktijkoverdracht.

Bekijk de tips
Overdracht praktijk

Praktijkoverdracht voorbereiden

Hoe is de financiële situatie van zorgverleners? Kunnen zij straks leven zoals ze zich hebben voorgesteld? Slagen ze erin hun spaarpot aan te vullen met de overdracht van de praktijk?

Praktijkoverdracht binnen de familie

Praktijkoverdracht binnen familie

Denkt u erover om uw praktijk over te dragen aan één van uw kinderen? Net als in het bedrijfsleven komt dit namelijk ook voor in de medische sector. Wat komt er kijken bij een praktijkopvolging binnen de familie?

Lees meer
Tip
Financieel inzicht van ABN AMRO

Hoe staat u er financieel voor?

Met het Financieel Inzicht weet u hoe u er financieel voor staat, wat er met uw inkomen na uw pensioen gebeurt en welke risico's u loopt. Nu tijdelijk zonder extra kosten voor klanten van ABN AMRO.