De impact van het Longfonds

 

De impact van het Longfonds

U heeft niet door dat u het doet, en toch doet u het continu. Ademhalen is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Dat is het niet voor 1,2 miljoen Nederlanders met een longziekte. Het Longfonds is er voor deze mensen. Door onderzoek te steunen, medische doorbraken na te jagen en onderzoek naar het repareren van kapotte longen mogelijk te maken, maakt het Longfonds impact. Het fonds werkt toe naar zijn idealen en gebruikt zijn vermogen om de wereld een stukje mooier te maken. En dat doet het Longfonds ook nu een van de ingrijpendste virussen in tijden ons de adem beneemt.

Michael Rutgers werkt aan een wereld zonder longziekten. Hij is onder andere voorzitter van Vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen en hij is directeur van het Longfonds. “Ik probeer te voorkomen dat mensen ziek worden. Bijvoorbeeld door me in te zetten voor een rookvrij Nederland en het belang van schone lucht aan te kaarten. Ik weet namelijk dat je je longen niet voor lief moet nemen. Een tijdje terug kreeg ik de diagnose astma. Ironisch genoeg werkte ik toen al voor het Longfonds.”

Geen vaccin of mondkapjes

Rutgers en zijn collega’s zagen in februari van dit jaar longfoto’s van coronapatiënten uit China. “Op de foto’s was zichtbaar dat er littekenweefsel in de longen zat,” vertelt hij. “Dat beïnvloedt de functie van de longen. We wisten vrij zeker dat we hier met hetzelfde probleem te maken zouden krijgen. En dat daar als Longfonds onze rol lag.”

Veel organisaties waren bezig met mondkapjes en ook naar een vaccin werd al druk gezocht. Het Longfonds heeft toegevoegde waarde voor mensen met chronische problemen ná Covid-19, zag Rutgers. “Onze rol is niet de acute situatie oplossen, maar juist de chronische. Mensen lopen rond met klachten waarbij ze niet geholpen worden en vragen die niet beantwoord kunnen worden. Daarom maakten we een platform waar deze mensen terecht kunnen.”

Zoektocht naar antwoorden

Het Longfonds lanceerde het coronalongplein. Coronapatiënten kunnen er terecht voor antwoorden op vragen en om met lotgenoten in contact te komen. Door patiënten vragenlijsten in te laten vullen krijgt het Longfonds bovendien een completer beeld van alle klachten na de ziekte. Dat zorgt ervoor dat onderzoek zich kan richten op de vraag van de patiënt. Rutgers legt uit: “Als iemand intens moe is, kijkt een longarts naar de longen, een cardioloog naar het hart en een psycholoog zoekt het antwoord in je psyche. Door een goed beeld van de ziekte te vormen, kunnen we beter inschatten waar we het antwoord moeten zoeken.”

 
 

Contact met lotgenoten helpt

Judith van den IJssel heeft als coronapatiënt veel aan het platform. Na haar ziekte is ze al maanden aan het revalideren. “Ik dacht dat het coronavirus gewoon een zware griep veroorzaakte. Ik was natuurlijk wel bang om ziek te worden, maar aan de andere kant val ik niet in de risicogroep en dacht ik: ‘Laat mij het maar gehad hebben, dan ben ik immuun en ben ik ervan af’”. Zelfs in de tweede maand van revalidatie, lukte het haar niet om meer dan 300 meter aan een stuk te lopen. “Ik lag veel in bed. Ik kon de trap af om een kopje koffie te halen, maar dan moest ik vervolgens wel gaan zitten om uit te puffen.”

Het vervelende aan de nasleep vindt Van den IJssel alle vraagtekens. “De problemen zijn nieuw. Niemand kan je vertellen waar je aan toe bent, hoe de klachten verlopen. Toen ik thuis kwam, ben ik naar antwoorden gaan googelen. Zo vond ik het coronalongplein. Alle informatie staat daar op één plek, dat is fijn. En vragen waarop nog geen antwoord bekend is, kan ik daar stellen. Ook helpt het dat ik met lotgenoten in gesprek kan. Ik was bang dat ik me aanstelde, maar anderen hebben dezelfde problemen.”

Onderzoek financieren met hulp van major donors

Het Longfonds zet naast het coronalongplein ook in op onderzoek. Al jarenlang steunt het Longfonds een internationaal consortium dat op initiatief van het Longfonds onderzoek doet naar het herstel van beschadigde longen. “We investeren in onderzoek en nemen nadrukkelijk de regie. Onder andere in een groep internationale wetenschappers, geleid door de Nederlandse geneticus Hans Clevers,” vertelt Rutgers. “Dat kunnen we dankzij een aantal major donors. Giften van mensen die het mogelijk maken onderzoek te financieren en impact te maken.”

Het internationale consortium dat onderzoek doet is uniek. Clevers legt uit waarom: “Onderzoek wordt over het algemeen gefinancierd door de overheid. En omdat er beperkt budget is, is er veel concurrentie voor subsidies. Daarom is het vaak ieder voor zich en blijven onderzoeken beperkt tot één land. Het Longfonds trok zich niets aan van de normale gang van zaken omtrent financiering. Ze stelden een dreamteam samen en financierden dat met charitatief geld. Ze zien dat complexe longproblemen alleen opgelost kunnen worden door internationaal samen te werken.”

Tests op minilongen en minidarmen

“Behalve mensen steunen die al schade aan de longen hebben opgelopen, hoort ook het bijdragen aan herstel natuurlijk bij het Longfonds”, gaat Rutgers verder. Momenteel testen wetenschappers hoe het coronavirus zich gedraagt in organen. Dat doen ze met minilongen en minidarmen.”

De minilongen en darmen zijn een wetenschappelijke ontdekking van geneticus Clevers. Hij vond 12 jaar geleden uit hoe gezond darmweefsel opgekweekt kan worden tot een minidarmpje. “Een levend biopt is uit te kweken tot een miniorgaan. Kort door de bocht is het een beetje alsof je een plantje stekt.” Die miniorganen zijn voor meerdere doelen heel interessant.

“Door gezond longweefsel op te kweken, is het in theorie mogelijk beschadigd weefsel te vervangen voor het gezonde donorweefsel”, vertelt Clevers. “Maar wat we ook doen is het gezonde weefsel infecteren met het coronavirus. Dat doen we samen met viroloog Marion Koopmans. Het stelt ons in staat het gedrag van het virus te bestuderen en te testen hoe het op medicijnen reageert. Dichterbij ‘echte’ mensenlongen kom je niet, zonder op mensen te testen.”

 
 

Ondersteuning van Instituten & Charitas

Om onderzoek te kunnen financieren is het Longfonds afhankelijk van donaties. De specialisten van Instituten & Charitas van ABN AMRO MeesPierson ondersteunen het Longfonds bij het werven van die donaties. Gespecialiseerde teams werken exclusief voor de segmenten vermogensfondsen, religieuze instellingen, fondsenwervende instellingen en branche- of belangenorganisaties. Koosje Ploegmakers, Directeur Goede Doelen en Branche- en Belangenorganisaties bij Instituten & Charitas vertelt hoe: “We hebben binnen ABN AMRO MeesPierson goed contact met collega’s van Filantropie Advies. Mensen die hun vermogen willen inzetten om impact te maken, hebben mogelijk interesse om het Longfonds of andere goede doelen te steunen. We gebruiken ons netwerk om zo geïnteresseerde klanten aan passende doelen te koppelen. Maar ook om kennis te delen over de verschillende drijfveren van bijvoorbeeld major donors of impact investeerders.”

“Om impact te maken, hebben wij vermogen nodig”, vertelt Rutgers. “Alle dingen die wij doen, moeten namelijk betaald worden. ABN AMRO MeesPierson helpt ons door ons vermogen te beheren en het zo bijvoorbeeld te beschermen tegen inflatie. Het is fijn dat mensen die affiniteit hebben met die economische kant van het verhaal met ons meedenken.”

Netwerk vol kennis

ABN AMRO MeesPierson ondersteunt het Longfonds ook op andere manieren, vertelt Ploegmakers. “Door de coronapandemie is iedere organisatie anders gaan werken. En dat is best wennen. Om de transitie zo soepel mogelijk te laten verlopen, kregen medewerkers van het Longfonds agile-training van specialisten van ABN AMRO MeesPierson. En onze betalingsverkeerspecialisten dachten mee over het op peil houden van inkomsten door bijvoorbeeld Tikkie in te zetten en in de Financial Focus aandacht te vragen voor de initiatieven van het Longfonds.”

Minstens zo belangrijk vindt Rutgers de kennis uit het netwerk van ABN AMRO MeesPierson. “Wij rekenen op anderen die zich zorgen maken om longziekten om ons te helpen. Ondernemers met vernieuwende ideeën. Die bijvoorbeeld veel beter weten hoe we het ontwikkelen van een website aan moeten pakken dan wij. En natuurlijk vermogenden die ons willen steunen. We maken graag gebruik van de kennis in de achterban van de bank. Samen hebben we het vermogen om impact te maken.”

Impact van Vermogen

Impact van Vermogen

Prachtige natuur, betere gezondheidszorg, eerlijke arbeidsomstandigheden in derdewereldlanden. Impact maken met vermogen komt in veel verschillende smaken. Impact beleggen, investeren in een sociale onderneming, of schenken. Welke manier van impact maken past het beste bij u? Wat vindt u belangrijk?

Beleggen kent risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Ankeiler

Ook impact maken met uw Stichting of organisatie?

Zet uw organisatie zich in voor positieve impact? Instituten & Charitas van ABN AMRO MeesPierson helpt u graag bij het realiseren van uw doelen. Bekijk hier wat onze specialisten kunnen betekenen voor uw organisatie.

Neem contact met ons op

Kalender

Maak een afspraak

Heeft u interesse in bankieren bij ABN AMRO MeesPierson? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Callcenter

Private Assistance

Onze collega's van Private Assistance zijn op werkdagen tot 21.00 uur en op zaterdag tot 17.30 uur bereikbaar.

+31 (0)20 343 43 43
WhatsApp

WhatsApp

Ongevraagd een WhatsApp van ons gekregen? Reageer dan niet om phishing te voorkomen. Lees meer over het gebruik van WhatsApp.

Neem contact met ons op

Kalender

Maak een afspraak

Interesse in bankieren bij ABN AMRO MeesPierson? Maak dan vrijblijvend een afspraak. Als u wilt, kunnen we u ook direct terugbellen.

Callcenter

Private Assistance

Onze collega's van Private Assistance zijn op werkdagen van 08.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 17.30 uur bereikbaar.

+31 (0)20 343 43 43
WhatsApp

WhatsApp

Ongevraagd een WhatsApp van ons gekregen? Reageer dan niet om phishing te voorkomen. Lees meer over het gebruik van WhatsApp.