Nalatenschap goed regelen
Uw dierbaren goed achterlaten

U heeft vermogen opgebouwd. Natuurlijk wilt u dat het later goed terechtkomt, niet alleen bij leven maar ook als u er niet meer bent. Hoe u getrouwd bent en wat er afgesproken is in uw levenstestament is erg belangrijk hierin. Het is niet altijd een prettig onderwerp om over na te denken, daarom helpen we u graag.

Verhaal uit de praktijk
David en Nicolette zijn getrouwd en hebben drie kinderen. Ze liepen al een tijdje rond met vragen over hun nalatenschap, wat er zou gebeuren als één van ons overlijdt. Hiervoor hebben ze een rapport Aandachtspunten Estate Planning laten opstellen. Met dit rapport konden ze hun vragen over hun nalatenschap beantwoorden en keuzes maken.
“De grootste valkuil zie ik bij klanten die denken dat ze hun nalatenschap goed hebben geregeld omdat ze een testament hebben.”

Ragna Poulissen
Vermogensplanner

Het levenstestament
Stel dat u niet meer uw eigen zaken kunt regelen. Bijvoorbeeld door ziekte of ouderdom. In een levenstestament legt u een volmacht en uw wensen in verschillende situaties vast voor het geval u zelf niet meer kunt handelen en uw wensen uiten. Stel het niet uit.
Meer weten over het goed regelen van uw testament?
In deze documentaire zoeken we uit wat er allemaal komt kijken bij het regelen van een nalatenschap. Zowel de relaties van mensen worden ingewikkelder als de opbouw van hun vermogen, maar ook de manier waarop we met eigendom en bezit omgaan. Je kunt dus niet te vroeg beginnen met nadenken over je testament. Maar wat moet hier zoal in vermeld worden? En waar moet je als erfgenaam op letten?
Breng uw nalatenschap op orde met deze oplossingen
Familieplan
Begeleiding voor u en uw volwassen kinderen rondom de overdracht van toekomstig vermogen. Uw gezamenlijke toekomstplannen, ambities en eventuele zorgen staan centraal.
- Inzicht in uw vermogensontwikkeling voor u en uw kind
- Overzicht en rust door een goed geregeld nalatenschap
- Maatwerk door onze experts
Estate Planning
Met Estate Planning krijgt uw nalatenschap de aandacht die het verdient. Welke veranderingen een mensenleven ook met zich meebrengt.
- Analyse op maat van uw situatie
- Meedenken tijdens wijzigingen in wet- en regelgeving
- Oog voor uw situatie, ook wanneer iets verandert
Next
Met Next kunnen de jongvolwassen kinderen van onze klanten zich op interactieve wijze voorbereiden op het hebben van vermogen
- Voor jongvolwassenen van 18-30 jaar
- Eigen Next Coach
- Toegang tot de Next Academy
Connect
Gaat u (binnenkort) een vermogen erven van uw ouders? Met Connect kunt u zich goed voorbereiden op de toekomst.
- Speciaal voor kinderen van onze klanten (vanaf 35 jaar)
- Alle voordelen van Private Banking
- Ondersteuning bij elke stap
Meestgestelde vragen over nalatenschap
We hebben een jaarlijks verrekenbeding in onze huwelijkse voorwaarden staan en dit nooit uitgevoerd. Hoe werkt dit uit?
Een jaarlijks of periodiek verrekenbeding wordt in de praktijk zelden uitgevoerd. Als dit bij u het geval is, bepaalt de wet dat het aan het einde van uw huwelijk alsnog moet worden verrekend. Het uitgangspunt is dat het gehele vermogen dat bij het einde van het huwelijk aanwezig is, geacht wordt te zijn gevormd uit wat verrekend had moeten worden. Dit betekent dat er afgerekend moet worden alsof u in gemeenschap van goederen was gehuwd, tenzij u kunt bewijzen dat (een deel van) het vermogen is gevormd met inkomen dat niet verdeeld hoefde te worden op grond van het jaarlijkse verrekenbeding.
Waarom zou ik een testament opstellen?
Er zijn veel verschillende redenen om een testament te maken. Als u jongere kinderen heeft, wilt u waarschijnlijk de voogdij voor uw kinderen regelen voor het geval u en uw partner er onverhoopt beiden niet meer zijn. U kunt ook vastleggen dat de aangetrouwden van uw kinderen niets krijgen van de erfenis bij een scheiding (de uitsluitingsclausule). Als u alleen samenwoont met uw partner kunt u er met een testament voor zorgen dat uw partner goed verzorgd achterblijft. Andere redenen kunnen bijvoorbeeld zijn:
- zorgen dat uw nabestaanden zo min mogelijk erfbelasting hoeven te betalen
- een zakelijke regeling treffen voor uw bedrijf zodat de continuïteit is gewaarborgd of
- een goed doel benoemen.
Ik heb 20 jaar geleden een testament laten opstellen. Geldt alles wat hierin staat nog steeds?
Moet mijn partner al erfbelasting betalen als ik overlijd?
Uw minimale vrijstelling is in 2023 € 186.915. Daarnaast moet de langstlevende partner misschien nog erfbelasting voorschieten voor de kinderen. Als u geen testament heeft gemaakt of een ‘testament op de langstlevende’, dan krijgen uw kinderen hun erfenis in de vorm van een niet-opeisbare vordering op de langstlevende. Afhankelijk van uw vermogen, betalen de kinderen daar dan erfbelasting over. In de wet, en vaak ook in een testament, is bepaald dat de langstlevende deze erfbelasting moet voorschieten voor de kinderen. Zie ook ons artikel ‘Een berekening van de erfbelasting’.
Wat is het verschil tussen een volmacht en een levenstestament?
Een algemene volmacht kan een zelfstandige regeling zijn. Het kan ook een onderdeel zijn van een levenstestament. En hiermee zijn we bij het verschil tussen een volmacht en een levenstestament aangekomen. Met een volmacht regelt u wie namens u kan handelen. Het levenstestament kan de titel van de akte zijn die de volmacht bevat. Wordt er alleen een volmacht geregeld? Dan is het logisch de akte ook ‘volmacht’ te noemen. Regelt u naast een volmacht nog meer zaken? Bijvoorbeeld het vastleggen van uw wensen in verschillende situaties? Dan wordt die akte tegenwoordig vaak ‘levenstestament’ genoemd. Lees ook het artikel, wat is het verschil tussen een volmacht en een levenstestament
In gesprek over uw nalatenschap?
Heeft u een vraag over het goed regelen van uw nalatenschap of wilt u vrijblijvend met ons kennismaken? Neem dan contact met ons op. Wij zien uit naar een kennismaking met u.

Bel ons direct
We staan op werkdagen tussen 08.00 en 21.00 uur voor u klaar om van gedachten te wisselen.