Man en vrouw

Belastingaangifte over 2021

Tussen 1 maart en 1 mei 2022 moet u weer belastingaangifte doen. Heeft u uitstel gevraagd of gekregen? Dan heeft u langer de tijd voor uw aangifte. Controleer de vooraf ingevulde gegevens goed, vul ze waar nodig aan en wijzig ze eventueel. Vergeet ook uw Financieel Jaaroverzicht niet.

Zó doet u belastingaangifte

Stap 1: Aangifte voorbereiden

Heeft u alle gegevens bij de hand? Zoals uw Financieel Jaaroverzicht, uw jaaropgaaf van uw werkgever of pensioenuitvoerder en de WOZ-waarde van uw woning?

Stap 2: Gebruik de aftrekposten

Waarmee moet u rekening houden bij uw belastingaangifte? Veel mensen vergeten hun belastingaangifte goed te controleren. Van welke aftrekposten kunt u gebruikmaken?

Stap 3: Controleer uw aangifte

Wilt u nog iets wijzigen of aanvullen in uw ingevulde aangifte? Had u in 2021 te maken met een belangrijke verandering in uw persoonlijke situatie? En wat gaat vaak mis in de aangifte?

Vrouw achter laptop

Belastingaangifte 2022

Het is tijd voor de belastingaangifte. Dit jaar gaat het om de aangifte inkomstenbelasting over het belastingjaar 2021. Waar moet u op letten? Onze experts lichten verschillende aspecten en situaties toe om u op weg te helpen.

Uitgelicht voor u

Belastingaangifte: veelgemaakte fouten

Veel belastingbetalers gaan ervan uit dat zij hun aangifte inkomstenbelasting goed hebben ingevuld. Maar onder andere bij bezitters van een huis gaat het nog weleens fout. Hier leest u wanneer de knelpunten bij de bezitters van een huis zich met name voordoen.

Heel Holland gaat bakjes vullen

In dit blog lopen we samen met u in grote stappen door deze belastingaangifte heen. En we staan regelmatig stil voor verdieping op enkele onderwerpen in onze verdiepingsblogs. We zorgen daarmee hopelijk voor een stukje gemak. En u voorkomt daardoor mogelijk dat u bepaalde zaken over het hoofd ziet.

Bitcoin en belasting

Hoe kijkt de Belastingdienst naar cryptovaluta, zoals bitcoins? Wat zijn de fiscale gevolgen daarvan voor de aangifte inkomstenbelasting over het belastingjaar 2021? En voor de toekomst, wat gebeurt er met deze valuta wanneer de bezitter daarvan overlijdt?
Financieel Jaaroverzicht 2020

Financieel Jaaroverzicht

Uw Financieel Jaaroverzicht van 2021 staat voor u klaar en kunt u downloaden in Internet Bankieren of via de ABN AMRO app.

Veelgestelde vragen over uw belastingaangifte

Wist u dat veel belastingbetalers naar verwachting vóór 1 mei 2022 hun aangifte inkomstenbelasting indienen bij de Belastingdienst? Vooral als zij nog (veel) inkomstenbelasting moeten betalen over 2021. Zij willen daarmee voorkomen dat zij, naast het bedrag van de inkomstenbelasting, hierover minimaal 4% belastingrente moeten betalen aan de Belastingdienst. 

Een alternatief is om zo snel mogelijk een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan te vragen bij de Belastingdienst voor het nog te betalen bedrag. Als de belastingaanslag over 2021 een datum heeft die na juni 2022 ligt, moet u ook belastingrente betalen.

Meer over belastingrente

De Belastingdienst heeft al veel gegevens voor u ingevuld in uw aangifte inkomstenbelasting over 2021. Het is belangrijk dat u deze gegevens goed controleert. Eventuele aanvullingen en verbeteringen kunt u doorgeven aan de Belastingdienst door online een nieuwe belastingaangifte in te dienen.

U kunt in bepaalde gevallen een betalingskorting van de Belastingdienst krijgen als u in één keer het hele bedrag van de verschuldigde inkomstenbelasting betaalt vóór de eerste betaaldatum. Maar let op: in 2022 gaat het om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting over 2022 die u in termijnen mag betalen. En bijvoorbeeld niet om de aanslag inkomstenbelasting over 2021 die u na indiening van de belastingaangifte over dat jaar ontvangt.

Fraudeurs sturen regelmatig brieven of berichten via WhatsApp, sms, of e-mail uit naam van de Belastingdienst. Het lijkt dan of de afzender de Belastingdienst is, maar dat is het niet altijd. 

Twijfelt u of een bericht van de Belastingdienst is?

  • Log in op de site van de Belastingdienst:  Mijn Belastingdienst .
  • Staat het bericht ook op de site? Dan weet u zeker dat de Belastingdienst het heeft verstuurd. 
  • Wilt u geld overmaken naar de Belastingdienst? Controleer altijd het  bankrekeningnummer op deze lijst .
  • De Belastingdienst vraagt u nooit per e-mail, WhatsApp of sms om via een link uw persoonlijke gegevens te delen of om geld over te maken. 

Zorg dat u de 5 veiligheidsregels kent. Op deze pagina leest u meer over veilig bankieren

Bent u geen klant van ABN AMRO MeesPierson?

Lees hier meer over de belastingaangifte voor ABN AMRO klanten.

De uitleg op deze pagina is een korte toelichting. U kunt hieraan geen rechten ontlenen. We geven geen advies over wat u moet doen bij uw belastingaangifte. Raadpleeg voor advies uw belastingadviseur of accountant.