Starten als zzp'er in een huisartsenpraktijk

Ben je een startende huisarts en wil je als zzp'er werken? Wat moet je regelen om voor jezelf te beginnen? Ontdek handige tips hier.
1. Registreer je in het BIG-register
De titel 'huisarts' is wettelijk beschermd. Je mag alleen werken als je een huisartsenopleiding hebt afgerond en BIG-geregistreerd bent. Het BIG-register bevat alle zorgverleners in Nederland. Elke 5 jaar moet je je opnieuw registreren. Dit zorgt voor extra kwaliteitswaarborging. Zo toon je aan dat je voldoende kennis en vaardigheden hebt.
2. Kies een huisartsenpraktijk
Op dit moment kun je makkelijk een praktijk vinden om als zzp'er of waarnemer te werken. Stel jezelf de volgende vragen:
- Waar wil ik wonen en werken?
- Wil ik in een grotere of kleinere praktijk werken?
- Past de werkwijze van de praktijk bij mijn visie op huisartsenzorg?
- Kan ik de praktijk op termijn overnemen?
- Is er sprake van (toekomstige) praktijkverplaatsing? Bijvoorbeeld nieuwbouw of verbouw? Of ga ik een pand huren? Zijn er andere huisvestingsvraagstukken belangrijk?
Neem de tijd om goed te oriënteren en praat met meerdere praktijkhouders of ketens. Veel startende huisartsen werken in verschillende praktijken om ervaring op te doen. Als er een klik is, bespreek je verdere samenwerking.
3. Kies de juiste naam bij de KVK
Schrijf je in als eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel. Na je inschrijving krijg je een KVK-nummer als bewijs. Bij inschrijven kun je de 'non-mail indicator' aanzetten. Dit voorkomt dat je gegevens aan derden worden verkocht. Kies een bedrijfsnaam die duidelijk maakt wat je doet en combineer deze met je achternaam, zoals Huisarts De Vries.
Tip: Bekijk ons ondernemingsplan Huisartsenpraktijk starten voor meer tips voor startende huisartsen.
4. Open een zakelijke bankrekening
Open een aparte medische bankrekening voor uw zakelijke inkomsten en uitgaven. Zo houdt u uw administratie overzichtelijk en houdt u uw privé en zakelijke financiën gescheiden. Dit maakt het makkelijker je jaarcijfers op te stellen en je aangifte Inkomstenbelasting te doen.
5. Sluit de juiste verzekeringen af
Als zzp'er is het belangrijk om de juiste verzekeringen te hebben. Een medische fout kan grote gevolgen hebben. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dek je de financiële gevolgen. Deze verzekering dekt juridische kosten, bijvoorbeeld bij tuchtzaken. Ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering is slim. Als zzp’er krijg je namelijk geen inkomen als je door ziekte of een ongeval niet kunt werken.
6. Stel een modelovereenkomst op
Als je als zelfstandig huisdarts werkt zonder eigen praktijk, kun je een overeenkomst van opdracht aangaan. Dit geldt als je werkt als waarnemer of medewerker, maar niet in loondienst bent. In de modelovereenkomsten van de KNMT staan de gebruikelijke afspraken in de huisartsenzorg. Denk aan verplichte afspraken van de Wkkgz, bijvoorbeeld over de patiëntenadministratie en zorgkwaliteit.
Vanaf 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst of de arbeidsrelatie juist is gekwalificeerd. Dit geldt ook voor de loonheffingen als je samenwerking lijkt op een dienstverband. Het is belangrijk voor jou en je opdrachtgever of je volgens de afspraken werkt en er geen sprake is van schijnzelfstandigheid.
7. Bepaal samen je inkomen
Als je als huisarts als zzp’er werkt, spreek je met je opdrachtgever een uurtarief af en hoeveel uren je voor de praktijk wilt werken. Hoeveel je uiteindelijk verdient, hangt af van je contract.
8. Word lid van een beroepsorganisatie
Veel huisartsen zijn lid van de beroepsorganisatie LHV. Je kunt ze vragen stellen over bijvoorbeeld modelovereenkomsten, praktijkzaken en bouwadvies.