Javascript is required

Zakelijke hypotheek oversluiten bij ABN AMRO

Kennisartikel
Bedrijfsvoering

Het oversluiten van je zakelijke hypotheek betekent dat je je huidige lening voor je bedrijfspand beëindigt en een nieuwe lening afsluit. Het belangrijkste doel hiervan is vaak om de financiële situatie van je onderneming te verbeteren, bijvoorbeeld door lagere maandlasten of meer financiële ruimte te creëren. Oversluiten betekent ook dat je overstapt van de ene aanbieder naar een andere. De belangrijkste reden is vaak betere voorwaarden.

We begrijpen dat financiële beslissingen zoals deze belangrijk zijn. Daarom helpen we je graag door bij oversluitproces. Zo kun jij de beste keuzes maken voor jouw persoonlijke situatie.

Wanneer is oversluiten voordelig?

Het juiste moment om je hypotheek over te sluiten is belangrijk om zoveel mogelijk voordeel te behalen. Verschillende situaties kunnen oversluiten extra aantrekkelijk maken:

1. De rente daalt

Eén van de meest logische momenten om over te sluiten is wanneer de huidige zakelijke hypotheekrente een stuk lager is dan de rente die je nu betaalt. Door te profiteren van deze lagere rente, kun je over de hele looptijd van de lening geld besparen. Let op dat je niet zomaar je rentecontract kan openbreken. Dit gaat mogelijk gepaard met een boeterente.

2. Verbetering van je financiële situatie of kredietwaardigheid van je onderneming

Is je financiële situatie flink verbeterd sinds je de eerste hypotheek afsloot? Dan zijn er misschien wel betere financieringsvoorwaarden voor je beschikbaar. Een betere kredietwaardigheid kan zorgen voor lagere rentes en flexibele aflossingsmogelijkheden.

3. Behoefte aan extra financiële ruimte of nieuwe investeringen

Oversluiten kan ook slim zijn als je extra geld nodig hebt. Voor bedrijven kan dit handig zijn bij groeiplannen of als er kapitaal nodig is voor uitbreiding of andere investeringen. Door zakelijke leningen aan te passen, kunnen bestaande leningen worden vervangen door een nieuwe lening met betere voorwaarden en een verhoging, waardoor je maar één keer een aanvraag hoeft te doen. Dit leidt tot lagere kosten en meer financiële ruimte.

4. Einde rentevaste periode

Wanneer de rentevaste periode van je zakelijke hypotheek afloopt, is dit een uitstekende kans om boetevrij over te sluiten.

Alle voordelen van oversluiten op een rij

De kosten en fiscale aftrekbaarheid bij oversluiten

Bij het oversluiten van een zakelijke hypotheek zijn er altijd een aantal kosten waar je rekening mee moet houden. We zetten de belangrijkste kosten voor je op een rij:

Boeterente (vergoeding vervroegd aflossen)

Deze kosten betaal je als je je hypotheek oversluit voordat de rentevast periode is afgelopen. Hoe hoog de boeterente is, hangt af van  je resterende rentelooptijd, de hoogte van hypotheek en het verschil tussen je oude en je nieuwe rente.

Taxatiekosten

Als je overstapt is vaak een taxatierapport van je bedrijfspand nodig. Dit rapport bepaalt de marktwaarde van je pand. Deze waarde is belangrijk, want het is de basis voor de maximale hypotheek die je kunt krijgen en de bijbehorende rente. De kosten zijn tussen de 500-1500 euro.

Notariskosten

De notaris maakt de hypotheekakte op en regelt de inschrijving van de nieuwe hypotheek in het Kadaster. Bij een overstap naar een andere geldverstrekker moet ook je oude hypotheek worden uitgeschreven. De kosten variëren tussen de 1000 en 2500 euro.

Advies- en bemiddelingskosten

Dit zijn de kosten voor de financieel adviseur die je adviseert en het hele oversluitproces voor je regelt. Een belangrijk punt is dat een deel van de oversluitkosten fiscaal aftrekbaar is, als deze kosten niet worden meegenomen in de nieuwe hypotheek. Dit geldt onder andere voor de boeterente, advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten, notariskosten en kadastrale rechten. Dit betekent dat een deel van deze kosten direct ten laste komt van de winst van je onderneming of dat je ze kunt terugvragen via je belastingaangifte in het jaar waarin je de hypotheek hebt overgesloten. Dit maakt het oversluiten financieel gunstiger en kan de terugverdientijd verkorten. De oversluitkosten kunnen vaak ook worden meegefinancierd in de nieuwe hypotheek, zodat je ze niet direct uit de cashflow van je bedrijf hoeft te betalen.

Bij een IB-onderneming werkt de aftrekpost direct door in de inkomstenbelasting van de ondernemer, waarbij de ondernemersfaciliteiten de belastingdruk verder kunnen verlagen.

Bij een BV werkt de aftrekpost door in de vennootschapsbelasting van de BV, en daarna pas (via salaris en/of dividend) in de inkomstenbelasting van de directreur-grootaandeelhouder (DGA). De complexiteit en de generieke renteaftrekbeperking zijn specifieke aandachtspunten voor de BV.

Ga vrijblijvend met ons in gesprek

Benieuwd of het oversluiten van je zakelijke hypotheek bij ons gunstig voor je bedrijf is? We nodigen je graag uit voor een vrijblijvend gesprek. Beantwoord een paar vragen en plan een gesprek van 15 of 60 minuten.

Tags

Kennisartikel
Bedrijfsvoering
Financiering

Lees ook

Ook interessant voor jou