Javascript is required

Zorg dat je nooit stilstaat en blijf leren

Vrouwen aan de top: Annerie Vreugdenhil

Vrouwen aan de top, een veelbesproken onderwerp. Nog altijd werken in Nederland minder vrouwen in topfuncties, dan mannen. ABN AMRO heeft inclusiviteit hoog in het vaandel staan en streeft naar gelijkheid. Zo bestaat de top van de bank voor bijna de helft uit vrouwen, 43,3 procent. En heeft de Raad van Bestuur drie vrouwelijke en vier mannelijke leden. Wie zijn de vrouwen die nu in de top zitten?

Vrouw aan de top: Annerie Vreugdenhil

In de serie ‘Vrouwen aan de top’ spreken we elke week een vrouw die haar stempel drukt binnen de top van de bank. Maak kennis met Annerie Vreugdenhil, Chief Commercial Officer Personal & Business Banking bij ABN AMRO. Annerie is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, digitaliseren en leveren van de dienstverlening aan particulieren en zakelijke klanten. Samen met ruim 6700 werknemers streeft zij ernaar een persoonlijke bank in een digitaal tijdperk te worden en te blijven.

Daar sta je dan, aan de top. Annerie, hoe voelt het om hier te staan? “Prima. Ik merk dat ik in deze baan nog meer kan betekenen voor het bedrijf en voor de collega’s. Ik kan nu echt alles wat ik ooit in mijn carrière heb geleerd, inzetten om onze doelstellingen te bereiken. Zowel de bancaire kennis als de kennis over leiderschap, strategie, operational management, IT, data en nog veel meer."

“Zoveel kennis en context en goede beslissingen kunnen nemen, dat wilde ik ook!”

Vrouwen aan de top: Annerie Vreugdenhil

Annerie Vreugdenhil

Chief Commercial Officer Personal & Business Banking bij ABN AMRO

“Ik was nooit zo een carrièreplanner, maar heb wel altijd de ambitie gehad de top te bereiken”, gaat Annerie verder. Ze zag topmensen om zich heen die zoveel kennis en context hadden en heel goede beslissingen konden nemen. “Veel beter dan ik met mijn beperktere kennis kon bedenken. Dat wilde ik ook!” Tegelijkertijd beseft Annerie zich ook dat het hard werken is, steeds buiten je eigen stukje kijken om zoveel mogelijk te leren. “Je moet er vooral voor zorgen dat die leercurve steil blijft. Zodra die afvlakt is het tijd voor een andere baan.” Liep je ergens tegenaan tijdens je weg naar de top? En hoe ben je hiermee omgegaan? “In het begin moet je echt wennen aan de grootte van de beslissingen die jij moet nemen. Dat is soms best spannend.”

Diversiteit is belangrijk

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 67 procent van de Nederlandse vrouwen zich niet gehoord of begrepen voelt door hun financiële adviseur. Nog een stapje verder, vrouwen worden nog altijd minder betaald dan mannen, maken geen deel uit van een bestuur of zwaaien niet met de scepter. Hoe ervaar jij dit? “Mijn ervaring is al zeker 15 jaar dat ik echt hetzelfde verdien als de mannen. Dat was altijd een belangrijk punt bij de bedrijven waar ik heb gewerkt. Ik heb ervoor gekozen om af en toe toch de ‘excuus Truus’ te zijn om te zorgen dat er in ieder geval één persoon was die een andere blik kon brengen.” Diversiteit binnen een organisatie is belangrijk beaamt Annerie. Volgens haar brengt het andere perspectieven als je mensen met een andere achtergrond in een team hebt. “De vrouwelijke kant is bij vrouwen echt in het algemeen sterker ontwikkeld, dan bij de mannen.

“Ik wil vooral blijven leren en zal altijd nieuwe uitdagingen aangaan.”

Vrouwen aan de top: Annerie Vreugdenhil

Annerie Vreugdenhil

Chief Commercial Officer Personal & Business Banking bij ABN AMRO

Nu ben je een vrouw die aan de top staat. Heb je het hoogtepunt van jouw ladder bereikt of wil/kun je nog een paar treden omhoog klimmen? “Ik wil vooral blijven leren en zal altijd nieuwe uitdagingen aangaan", zegt Annerie. Hoe vind je het eigenlijk dat we je een vrouw aan de top noemen? Of moeten we zeggen succesvolle vrouw in het bedrijfsleven, want alle vrouwen staan sowieso aan de top, wat jou betreft? Van Annerie mogen vrouwen zichzelf best topvrouwen noemen. “Mannen aan de top worden toch ook topmannen genoemd?”

Lees meer uit de serie 'Vrouwen aan de top'

Kansenongelijkheid speelt wereldwijd een rol binnen de financiële dienstverlening. Dit zorgt er niet alleen voor dat met name vrouwen minder betrokken zijn bij bankieren en financiën, maar heeft ook een negatieve impact op de maatschappij en economie in het geheel. ABN AMRO zet zich in om financiële dienstverlening inclusief te maken. Volg de serie ‘Vrouwen aan de top’ en laat u inspireren door de verhalen van vrouwen die een topfunctie bekleden bij de bank.

Bekijk meer artikelen

Tags

Vrouwelijk ondernemerschap

Pas gestart met ondernemen of al langer bezig? Het is altijd fijn om inspiratie op te doen of te sparren met een adviseur. Zo haal je het beste uit jezelf en jouw bedrijf. Lees voor inspiratie onze artikelen en verhalen van andere ondernemers.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden