OrangeGas maakt schone brandstoffen

Een echt groen bedrijf, zo omschrijft Marcel Borger OrangeGas, het bedrijf waarvan hij directeur en mede-eigenaar is. “We produceren niet alleen groene energie, we dragen onze missie altijd uit naar onze partners. En bij alles wat we doen binnen ons bedrijf vragen we ons af of het niet milieuvriendelijker kan.”
Van rioolslib naar Groengas
OrangeGas maakt Groengas uit rioolslib en (gft)-afval. Deze groene variant op aardgas wordt gemaakt op eigen productielocaties in samenwerking met rioolwaterzuiveringen. Het gas wordt vervolgens in het gasnetwerk geïnjecteerd. Dit maakt het Groengas nog milieuvriendelijker, want er hoeven geen tankwagens te rijden om de tankstations te bevoorraden. Groengas is als brandstof te koop onder de naam CNG. Dit staat voor Compressed Natural Gas.
Groengas raakt nooit op
Groengas is een onuitputtelijke bron. “We maken het niet alleen uit rioolslib en afval, maar gaan het in de toekomst ook uit wind- en zonne-energie halen”, zegt Borger. Dit laatste wordt ook wel synthetisch Groengas genoemd, omdat er eerst waterstof wordt gemaakt en dan pas Groengas. Groengas verkoopt OrangeGas aan zakelijke klanten die op CNG rijden. Taxi- en transportbedrijven, afvalinzamelaars en koeriers die rijden op Groengas zorgen voor 80 procent van de omzet.
Mooie toekomst voor biobrandstoffen
Borger ziet een grote toekomst voor biobrandstoffen. Waterstof, vloeibaar biogas, biodiesel, groene stroom en Groengas worden de belangrijkste biobrandstoffen. “Welk product het meest verkocht wordt, hangt af van wie de grootverbruikers zijn”, zegt Borger. “Vrachtwagens kunnen prima rijden op waterstof of vloeibaar biogas. Groene stroom leent zich niet voor vervoer over langere afstanden, maar kan wel worden gebruikt voor bevoorrading van de binnensteden.”.
Voornamelijk B2B
Onder particulieren is OrangeGas nauwelijks bekend. “We hebben 130 tankstations in Nederland en Duitsland, maar die staan niet langs snelwegen”, legt Borger uit. In de B2B-markt zijn we op het gebied van brandstoflevering echt een grote speler.” Zakelijke klanten heeft OrangeGas ook in en rond Amsterdam. Daar exploiteert OrangeGas snelladers, die voornamelijk worden gebruikt door taxi’s. Uitbreidingsplannen zijn er ook. In de tweede helft van 2019 gaat OrangeGas tankstations bouwen in Zweden en België.
ABN AMRO opent deuren voor ons
Borger is enthousiast over de rol van de bank in zijn bedrijf. “ABN AMRO heeft een meerderheidsaandeel in OrangeGas en daar zijn wij erg blij mee. Ze denken echt met ons mee, zitten naast de stoel van de ondernemer en niet erop. Ook hebben ze ons geholpen meer structuur aan te brengen in ons bedrijf toen we groter werden. Een ander voordeel van ABN AMRO als aandeelhouder is dat deuren makkelijker voor ons opengaan. Als we nieuwe kansen of mogelijkheden zien, krijgen we nooit meer de vraag waar het geld vandaan komt.”
Practice what you preach
“Dat wij een groen bedrijf zijn dragen we graag uit. Als we samenwerken met partners vragen we altijd eerst of zij op Groengas willen gaan rijden. Vanuit die basis praten we verder. Dat doen we nu ook met ABN AMRO. De bank wil dat iedere leaseauto vanaf 2020 een elektrische auto is. Wij gaan met de bank het gesprek aan om erop te wijzen dat Groengas een uitstekend alternatief is voor elektrisch rijden.”