MUD Jeans maakt circulaire jeans tegen een eerlijke prijs

“Kleding is over het algemeen erg goedkoop. Daardoor beseffen consumenten niet dat het een hele complexe industrie is.” Bert van Son, oprichter van MUD Jeans, zit al bijna 40 jaar in het vak. Hij heeft de kledingindustrie zien verworden tot een fast fashion industrie. Daarbij telt niet mens of milieu, maar alleen een zo hoog mogelijke omzet. Tien jaar geleden besloot hij er wat aan te doen en richtte MUD Jeans op.
“Toen ik begon in de kledingindustrie, zag ik in China mooie fabrieken waar mensen netjes werkten. Wel kregen ze een lager loon dan in Nederland. Nu heb je door de goedkope fast fashion wantoestanden waarbij mensen 12 uur per dag werken voor een hongerloon. Dat wordt goed verborgen gehouden, anders is er geen consument die dat wil kopen”, zegt Bert. Voor hem was het niet meer dan logisch om juist het productieproces van de spijkerbroek aan te gaan pakken. Want met 2 miljard per jaar is de jeans het meest gemaakte en verkochte kledingstuk ter wereld.
Circulaire jeans
MUD Jeans maakt circulaire jeans, die op een eerlijke en schone manier worden geproduceerd. De broeken van MUD Jeans bestaan op dit moment voor 40% uit gerecyclede spijkerbroeken en voor 60% uit biologisch katoen. Het recyclen van kleding is lastig, omdat textielafval bestaat uit allerlei soorten door elkaar. Recyclen kan alleen als je een monostroom hebt van materialen. “Onze jeans bestaan uit zo min mogelijk verschillende materialen en kun je daarom makkelijk recyclen. Het gebruikelijke leren label hebben we vervangen door een print en onze knopen zijn gemaakt van één soort materiaal. Als je als producent verantwoordelijk blijft voor je eigen product, ook nadat je het hebt verkocht, moet je wel nadenken over de kwaliteit. Het moet langer meegaan, want dat is uiteindelijk goedkoper.”
Lease a jeans
Voor een circulaire productieketen is leasen een heel goed concept. Bij MUD Jeans kan het ook en zo blijft het bedrijf eigenaar van de broek. Klanten betalen een tientje per maand en na een jaar is de broek afbetaald. Daarna mogen ze hem terugsturen, maar het bedrijf heeft liever dat de broek nog jaren wordt gedragen en dan pas wordt opgestuurd voor recycling. Voor elke ingeleverde spijkerbroek geeft MUD Jeans € 10 korting op een nieuwe jeans, mits het katoengehalte 96% of hoger is.
93% waterbesparing
Bij het maken van de jeans wordt veel minder water gebruikt dan bij gewone jeans. “We winnen al fors aan water, doordat onze jeans deels uit gerecyclede spijkerbroeken bestaan. Het verven gebeurt met een waterbesparende techniek in Valencia. En in Tunesië, waar de jeans worden gewassen, gaat helemaal geen water verloren. Beide fabrieken hebben een waterzuiveringsinstallatie, waarmee eenmalig water is ingenomen. Dat wordt telkens opnieuw gezuiverd en hergebruikt. In totaal komen we uit op een waterbesparing van 93%.”
In de hele productieketen probeert MUD Jeans zo verantwoord mogelijk te werken. Tijdens een productieproces in Azië gaat kleding van hot naar her. MUD Jeans probeert het transport zo beperkt mogelijk te houden. In Valencia worden de broeken gerecycled. De rollen nieuwe denim gaan per boot naar Tunesië, waar er jeans van worden gemaakt. En daarna gaan de broeken per boot en vrachtwagen naar het depot in Utrecht.
B Corp
De circulaire manier van jeans maken, heeft MUD Jeans een B Corp certificering opgeleverd. Bedrijven die dat keurmerk hebben willen geld verdienen, maar niet ten koste van mens en milieu. “Als je een B Corp certificering hebt, behoor je tot de Champions League van duurzame bedrijven. Dit jaar scoren wij op het gebied van ‘environment’ wereldwijd het hoogst. Daar zijn we heel trots op.”
Duitsland is een grote afzetmarkt
MUD Jeans maakt nauwelijks reclame en is daarom een relatief onbekend merk. Toch liggen de broeken in 300 winkels in 30 landen. Ze verkopen zo’n 100.000 broeken per jaar, waarvan de helft via hun webshop. Hoewel MUD Jeans een Nederlands bedrijf is, hebben ze hier maar een beperkte omzet. “Onze klanten zitten vooral in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Daar is al veel langer interesse voor duurzame en circulaire kleding dan in Nederland.“
Tevreden over deal met ABN AMRO
Met de financiering van ABN AMRO wil het bedrijf meer aan de weg timmeren en meer voorraden aanleggen. Over de deal is Bert heel tevreden: “De eerste jaren draaiden we verlies. Maar we willen nu snel groeien en meer risico nemen. ABN AMRO is een bank die circulaire bedrijfsmodellen ondersteunt. Daarom wilde ze ons wel financieren.”
100% gerecyclede jeans
Bert wil het liefst dat zijn jeans van 100% gerecyclede materiaal worden gemaakt. “Aan oude spijkerbroeken is geen gebrek, het is een technische uitdaging. Op dit moment moet er altijd nieuw katoen bij de oude vezels. In het begin bestond de broek voor 20% uit post-consumer gerecycled materiaal en inmiddels zitten we al op 40%. Dat is mechanisch gezien het maximaal haalbare.” De overige 60% hoopt MUD Jeans te behalen door een andere manier van recycling. “Als dit lukt, kunnen we een spijkerbroek maken van 100% gerecyclede jeans. Dan is de cirkel rond. We hopen dat het dit jaar nog lukt”, zegt Bert vol trots.