The day after tomorrow: drie technologieën die de wereld ingrijpend gaan veranderen

Technologische ontwikkelingen komen met duizelingwekkende snelheid op ons af. De veranderingen zijn nauwelijks bij te benen. Wat staat ons te wachten? We vroegen drie experts om hun licht te laten schijnen op ontwikkelingen die de wereld ingrijpend gaan veranderen.
Quantum computing
Het wordt de grootste technologische revolutie van deze eeuw genoemd: quantum computing. Deze computers werken totaal anders dan de computers die wij kennen en kunnen in enkele seconde berekeningen uitvoeren waar traditionele machines jaren over doen. En dat leidt tot toepassingen waar we nu alleen nog maar van kunnen dromen. Denk aan het ontwikkelen van medicijnen op maat. Grote spelers als Google, Microsoft en IBM zijn in gevecht om de eerste stabiele quantum computer te lanceren. De techniek staat dus nog in de kinderschoenen. Toch is het volgens Kees Eijkel - directeur business development bij QuTech, een onderzoekscentrum naar quantum computing – belangrijk dat bedrijven zich er nu al op voorbereiden.
“40 jaar geleden moesten we onze processen geschikt maken voor de PC, dat geldt over een paar jaar ook voor quantum computing. Als je wacht tot de techniek over 10 jaar beschikbaar is en je moet dan nog beginnen, sta je meteen met 10-0 achter. De bedrijven die direct klaar zijn om van start te gaan hebben een enorme voorsprong. Daarom is het goed om nu al te onderzoeken wat quantum computing voor jouw business en je processen betekent.”
Emotion AI
Van chatbots tot zelfrijdende auto’s: Artificial Intelligence (AI) gaat een steeds grotere rol spelen in ons leven. Nu kunnen machines zelfs emoties herkennen. Thimon de Jong noemt Emotion AI een van de grootste disrupters van de komende tijd. Volgens de oprichter van Whetston – een denktank over toekomstig menselijk gedrag – roept deze technologie veel weerstand op.
“Emotion AI analyseert hoe mensen zich voelen en kan zelfs een eerlijkheidsscore geven. De eerste reactie van veel mensen – inclusief mezelf – is: dit wil ik niet. Maar er zitten ook voordelen aan. Unilever gebruikt deze software bijvoorbeeld al voor sollicitatiegesprekken. Alle sollicitanten zitten in de eerste ronde tegenover een computer. Volgens Unilever is de diversiteit van het personeelsbestand flink toegenomen, het algoritme is namelijk zo geprogrammeerd dat het op diversiteit selecteert.” En er is volgens De Jong nog veel meer mogelijk: “Ook Walmart experimenteert met Emotion AI. Camera’s in het schap analyseren de gemoedstoestand van klanten en passen hun aanbiedingen daar op aan. En straks sta je op het vliegveld niet meer tegenover een douanebeambte, maar tegenover een algoritme…”
Generative adversarial networks
Nog een nieuw hoofdstuk in de razendsnelle ontwikkelingen rondom AI: Generative adversarial networks (GAN). Deze systemen benaderen in hoog tempo de menselijke verbeeldingskracht. Op basis van bestaande data creëert het systeem auto’s dieren, huizen en zelfs mensen die nooit hebben bestaan. Vaak zo levensecht dat ze niet van het origineel te onderscheiden zijn. Volgens trendwatcher Jarno Duursma - auteur van het rapport ‘Machines met verbeeldingskracht‘ - is de ontwikkeling veelbelovend, maar ook angstaanjagend.
“GAN maken variaties op dingen die we al kennen. Dat is nu vooral visueel, maar kan straks ook met recepten en teksten. AI software wordt dan een creatieve assistent. Maar we gaan ook toe naar een wereld waarin we onze ogen en oren niet meer kunnen vertrouwen. Waarin we niet meer weten wat echt en wat nep is. En daar kunnen criminelen handig gebruik van maken. Denk aan chantage, reputatieschade en fraude.”