Javascript is required

Hoe werkt phishing en hoe wordt u benaderd?

Hoe werkt phishing

Criminelen sturen e-mails en SMS-berichten waarin zij u oproepen een nieuwe betaalpas of e.dentifier2 aan te vragen. En om uw huidige betaalpas op te sturen. Het lijkt alsof ABN AMRO u deze e-mails en SMS-berichten stuurt. Dit is niet zo. Het is een vorm van phishing. Criminelen proberen uw persoonlijke gegevens en beveiligingscodes in handen te krijgen om uw geld te stelen.

Wat gebeurt er?

In het e-mail- of SMS-bericht staat een link. Deze link gaat naar een website die lijkt op de website van ABN AMRO. Alleen: het gaat hier om een valse website. Op deze website wordt u gevraagd om uw persoonlijke gegevens en beveiligingscodes achter te laten. Uw beveiligingscodes zijn uw pincode, 5-cijferige identificatiecode en responsecodes van de e.dentifier. Ook zijn er phishing-vormen waarbij u wordt gevraagd om uw betaalpas per post op te sturen. Doe dit niet, hierdoor geeft u criminelen toegang tot uw rekening, en dus tot uw geld.

Wat doen wij?

ABN AMRO zal u nooit vragen om uw betaalpas op te sturen. Ook vragen wij u nooit om uw pincode, 5-cijferige identificatiecode of om codes van de e.dentifier. Als wij uw pas vervangen, dan krijgt u van ons een nieuwe pas die u zelf kunt activeren in de pinautomaat. Uw oude pas kunt u doorknippen.

Wat kunt u zelf doen?

  • Klik niet op de link die u in een e-mail of een ander bericht heeft gekregen. We zullen u nooit een bericht met een link sturen en dan vragen om persoonlijke gegevens, beveiligingscodes of om de huidige betaalpas op te sturen.
  • Beantwoord de mail niet.
  • Stuur de phishingmail door naar: valse-email@nl.abnamro.com. Een toelichting bij de e-mail is niet nodig. Met uw melding proberen wij de valse websites uit de lucht te halen.
  • Verwijder de valse e-mail uit uw mailbox.
  • Toch ergens op geklikt? Meld de fraude aan ons.

Meer informatie

In de whitepaper Cybersecurity vertellen we u wat de meest voorkomende vormen van cybercrime zijn en wat u kunt doen om uw organisatie te beveiligen.

Zelf cybermaatregelen treffen of fraude melden?

Ongeveer 1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Zo’n cyberincident kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, klanten, leveranciers of reputatie. Het treffen van passende maatregelen is daarom van belang voor elke onderneming.

Cybersecurity-artikelen over phishing

Ga naar alle artikelen over phishing
Cyber Veilig & Zeker

Volledige cybersecurity voor zakelijk Nederland

Het cybersecurity-pakket Cyber Veilig & Zeker helpt zakelijk Nederland met complete cyberbescherming. Minder cyberrisico’s, geen eigen kennis nodig en aanvullend op jouw huidige IT.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden