Javascript is required

Wat is bewustwording en waarom is het zo belangrijk?

De term bewustwording duikt steeds vaker op. In de media wordt bewustwording vaak geassocieerd met begrippen zoals gedrag, mindfulness en inzicht. Bewustwording is een belangrijk thema voor zowel individuen en organisaties. Sterker nog, op een aantal gebieden is meer bewustwording nodig om uw organisatie te laten overleven. In dit artikel leggen we er meer over uit.

Bewustwording betekenis

Volgens de Van Dale betekent bewustwording ‘het inzicht krijgen in een situatie’. Dit kan gaan over alles: inzicht krijgen in uzelf, inzicht krijgen in een bepaalde situatie of in een specifiek onderwerp. Vaak is de motivatie om zich ergens meer bewust van te worden intrinsiek, in andere gevallen zijn het vooral externe factoren die de noodzaak tot meer bewustzijn aanwakkeren.

Bewustwording is een leerproces van persoonlijke ontwikkeling. Door uw bewustwording te ‘trainen’ kunt u uw bewustzijn vergroten.

Bewustwording bij medewerkers

In het bedrijfsleven komen we er steeds vaker achter dat bewustwording van enorm belang is. Bijvoorbeeld als het gaat om medewerkers bewust te maken van hun eigen gedrag. Het eigen gedrag van bijvoorbeeld medewerkers is in veel gevallen een gewoonte waar men niet bij stilstaat. Bijvoorbeeld omdat een medewerker ‘al jaren zo werkt’.

In het digitale tijdperk is bewustwording inmiddels noodzaak geworden en dat geldt zeker voor het onderwerp cybersecurity. Oude gewoonten kunnen resulteren in forse risico’s met potentieel grote gevolgen voor het bedrijf.

Meer bewustzijn rondom de gevaren van cybercriminaliteit

Elke dag worden duizenden bedrijven aangevallen door hackers. Soms gebeurt dat heel gericht, maar veel vaker is het puur willekeurig. Als e-mailadressen van uw medewerkers ergens in een database staan, die in handen is gevallen van hackers, is de kans groot dat uw medewerkers phishing-mails in hun inbox krijgen. Vroeger waren die te herkennen aan het belabberde taalgebruik, maar tegenwoordig zijn ze behoorlijk geavanceerd en worden ze steeds beter.

Het is daarom van belang dat uw medewerkers phishing-mails herkennen én melden. Cybercriminaliteit is echter niet beperkt tot e-mail, ook social media, leveranciers en de ouderwetse telefoon worden ingezet om uw bedrijfsnetwerk binnen te komen.

Het verhogen van het (cyber)bewustzijn – ofwel het verhogen van de cyber-awareness – is daarom essentieel voor bedrijven die (deels) digitaal werken. En des te meer we digitaal gaan werken, des te belangrijker het wordt om medewerkers te wapenen tegen cybercriminaliteit, dat zich razendsnel ontwikkelt.

Wat is cyber awareness?

De betekenis van cyber-awareness is heel simpel gezegd: het verhogen van het bewustzijn rondom cybersecurity en de gevaren van cybercriminaliteit. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • Cybercriminaliteit herkennen (o.a. phishing-mails, malware en ransomware)
  • Preventie van datalekken
  • Veilige omgang met vertrouwelijke gegevens en wachtwoorden
  • De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) begrijpen en toepassen

Toenemende cyberdreigingen vragen om meer cyber-awareness. Meer bewustwording bij medewerkers rondom het thema cybersecurity verlaagt de cyberrisico’s voor uw bedrijf. Wist u dat ruim 90% van alle cyberaanvallen en datalekken ontstaat door menselijk handelen?

Gelukkig zijn er diverse methoden om het bewustzijn van medewerkers te vergroten. Hoe pakt u dat aan?

Het cyberbewustzijn bij medewerkers verhogen

Er zijn verschillende methoden om meer bewustwording bij uw medewerkers te creëren, zoals:

  • Een klassikale awareness-training
  • Een e-learning gericht op bewustwording
  • Specifieke, kleinschalige e-learnings of trainingen gericht op het herkennen van phishing, malware en andere vormen van cybercriminaliteit

Een dergelijke ‘employee awareness-training’ ontwikkelt het bewustzijn rondom een bepaald thema en zorgt ervoor dat medewerkers bewuster omgaan met de risico’s van cybercriminaliteit. Helaas zijn de nadelen van dergelijke trainingen dat informatie vaak maar één keer wordt gedeeld, en dat de kennis vervolgens langzaam wegebt.

Continuous learning brengt hier verandering in.

In het kort: wat is continuous learning?

Continuous learning is het continu (aan)leren van nieuwe kennis en inzichten. Bedrijven zetten continuous learning in om medewerkers bij te scholen en hen bewust te maken van nieuwe wetgeving, technologie en ontwikkelingen op het gebied van cybercriminaliteit. Ideaal dus wanneer u het cyberbewustzijn van uw medewerkers wil verhogen.

Lees hier meer over continuous learning, wat de voordelen zijn en hoe continuous learning uw bedrijf kan beschermen tegen bijvoorbeeld cybercriminaliteit?

Het belang van bewustwording neemt toe in 2022

Ieder jaar nemen de online-dreigingen toe en worden cybercriminelen slimmer en gewiekster. Zonder cyber-awareness en algemene bewustwording rondom cyber, blijven er ongemerkt digitale deuren openstaan of worden fouten gemaakt die hadden kunnen worden voorkomen. Cybercriminelen spelen daar handig op in om bijvoorbeeld gegevens te stelen en systemen te gijzelen of ontregelen.

Uit wereldwijde statistieken blijkt dat steeds meer bedrijven te maken krijgt met cybercrime. U kent ongetwijfeld de verhalen over ransomware uit de media. Complete bedrijfsnetwerken worden versleuteld waardoor alle processen stilvallen en pas na betaling van losgeld kunnen worden herstart. De verwachting is dat met de opmars van digitaal werken in 2022 nog meer bedrijven slachtoffer zullen worden. Meer bewustwording is anno 2022 nodig.

Zelf cybermaatregelen treffen of fraude melden?

Ongeveer 1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Zo’n cyberincident kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, klanten, leveranciers of reputatie. Het treffen van passende maatregelen is daarom van belang voor elke onderneming.

Generatieve AI: het verschil tussen echt en nep

Podcast: Generatieve AI - het verschil tussen echt en nep

Deepfakes zijn vooral berucht om de schadelijke toepassingen, zoals identiteitsfraude en het verspreiden van nepnieuws. De ondernemer uit deze aflevering heeft zich gespecialiseerd in de detectie van deepfakes.