Javascript is required

Wat doet ABN AMRO voor u in de strijd tegen cybercrime?

Wat doet ABN AMRO voor u in de strijd tegen cybercrime

Wij spannen ons in om fraudes op te sporen en om u te beschermen tegen fraude. Iedere dag nemen wij maatregelen om ervoor te zorgen dat u veilig kunt bankieren via onze digitale kanalen. Daar merkt u normaal gesproken niets van. Lees hier meer over de maatregelen die wij nemen.

Wat doen wij?

Samenwerken met andere partijen
Om fraude te voorkomen werken we nauw samen met diverse partijen. Wij wisselen zoveel mogelijk kennis en ervaring uit met andere banken, de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de Commissie Criminaliteitsbeheersing (CCB), de Nationale Politie en Electronic Crime Taskforce (ECTF) en de Betaalvereniging.

Samen met internetproviders voorkomen we spam en verzamelen we valse e-mails die naar klanten zijn gestuurd. Via onze partners proberen we de valse ABN AMRO en iDEAL websites uit de lucht te halen. Krijgt u een e-mail die van ABN AMRO lijkt te zijn, maar u vertrouwt het niet? Stuur deze e-mail dan altijd door naar valse-email@nl.abnamro.com en verwijder de mail uit uw postvak. U hoeft geen tekst in de e-mail te vermelden.

Terughalen gelden
Mocht het fraudeurs ondanks alle maatregelen toch lukken, dan maken we ons met andere banken sterk voor het terughalen van gestolen geld. Maak daarom direct na het ontdekken van de fraude melding hiervan bij ABN AMRO .

Het geld terughalen lukt vaak alleen als het geld nog op een Nederlandse rekening staat. Het is lastig om het geld terug te krijgen als het geld is overgeboekt naar een buitenlandse rekening. Buitenlandse banken beroepen zich soms op het bankgeheim of de privacywetgeving.

We vragen u daarnaast om aangifte te doen bij de politie van de fraude. De politie kan ook helpen de criminelen op en aan te pakken. Fraudeurs en katvangers (geldezels) verliezen bovendien hun rekeningen bij ABN AMRO.

Alert op afwijkingen
We proberen afwijkende betalingen te herkennen. Dit kunnen frauduleuze overboekingen zijn. Als wij een betaling afwijkend vinden, vragen wij dit bij u na. Op deze manier proberen we een frauduleuze overboeking te voorkomen. Niet alle frauduleuze betalingen hebben echter een afwijkend patroon. Daarom is het belangrijk dat u zelf ook oplet en ervoor zorgt dat u uw geldzaken met aandacht regelt.

Veilig bankieren
Wij doen er alles aan om te zorgen dat u veilig kunt bankieren. Alle gegevens in Internet Bankieren worden versleuteld verstuurd via een beveiligde verbinding. Als u Internet Bankieren 5 minuten niet gebruikt, wordt u automatisch uitgelogd. Als u wilt kunt u aanvullende veiligheidsmaatregelen instellen. Veel van deze maatregelen hebben we voor u in de checklist Cybersecurity opgenomen.

Voor de veiligheid van uw computers of netwerk bent u zelf verantwoordelijk. Wij hebben hier geen invloed op en daarom dragen wij niet het risico bij schade. Wilt u hierover meer weten? Lees dan onze Algemene Voorwaarden: artikel 13 en 15 van de Voorwaarden Cliëntrelatie en artikel 6 van de Voorwaarden Betaaldiensten Zaken.

Preventieve communicatie
ABN AMRO probeert u op verschillende manieren zo snel mogelijk de juiste informatie te geven, om fraude te voorkomen: Op ABN AMRO.nl, binnen de betaalkanalen (Internet Bankieren en Access Online) en via social media, plaatsen wij regelmatig updates en blogs over nieuwe fraudevormen; hoe u deze vormen kan herkennen en schade kan voorkomen. We organiseren daarnaast regelmatig bijeenkomsten over online fraude om klanten nader te informeren.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt op verschillende manieren veilig bankieren bij ons. De belangrijkste tips zijn:

  • Voor Internet Bankieren kunt u overboekingen naar het buitenland 'uitzetten' via uw betaalprofiel. Hiermee voorkomt u dat fraudeurs gestolen geld wegboeken naar het buitenland.
  • Via Betaalalerts krijgt u een bericht bij afschrijvingen boven een bepaald bedrag. Zo heeft u altijd inzicht in opvallende afschrijvingen. Hoe sneller u in actie komt, hoe groter de kans dat we schade kunnen beperken.
  • Gebruik voor Internet Bankieren de e.dentifier2 in combinatie met een USB-kabel. Op het scherm van de e.dentifier2 ziet u naast een responscode ook informatie over uw handelingen of betalingen. U ziet precies wat er gebeurt. Als u de USB-kabel gebruikt, ziet u de betalingen ook op het scherm van uw computer. Zo controleert u nog makkelijker of het uw eigen betalingen zijn die u verzendt. Met dit extra controlemiddel maakt u het lastiger voor fraudeurs om u te misleiden.

Zelf cybermaatregelen treffen of fraude melden?

Ongeveer 1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Zo’n cyberincident kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, klanten, leveranciers of reputatie. Het treffen van passende maatregelen is daarom van belang voor elke onderneming.

Cyber Veilig & Zeker

Volledige cybersecurity voor zakelijk Nederland

Het cybersecurity-pakket Cyber Veilig & Zeker helpt zakelijk Nederland met complete cyberbescherming. Minder cyberrisico’s, geen eigen kennis nodig en aanvullend op jouw huidige IT.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden