Je eigen mondzorgpraktijk starten: een stappenplan voor beginners

Ben je een beginnende tandarts? Dan is het geweldig als je de kans krijgt een mondzorgpraktijk over te nemen. Maar er komt ook veel bij kijken. Hoe pak je dat aan? Hier zijn 6 stappen om van idee naar je eigen praktijk te gaan.
Stap 1: De oriëntatiefase
Bepaal eerst wat voor soort praktijk je wilt. Wil je alleen starten of juist samen met een andere tandarts? En wil je je op een specifieke doelgroep richten? Bedenk ook hoeveel behandelkamers je wilt hebben. Maak je plan zo concreet mogelijk. Vergeet ook je persoonlijke wensen niet. Wil je bijvoorbeeld dichtbij je praktijk wonen? Maak een wensenlijst. Dit helpt bij je zoektocht naar de juiste praktijk.
Stap 2: Een praktijk zoeken
Nu je een duidelijk beeld hebt van je praktijk, begint het zoeken. Via de website van bijvoorbeeld de beroepsorganisatie KNMT worden regelmatig praktijken ter overname aangeboden. Hier kun je ook een oproep plaatsen. Gebruik bij het zoeken ook je eigen netwerk. Denk aan oud-studiegenoten, collega-tandartsen of aan collega's met wie je in vorige praktijken hebt gewerkt. Je kunt ook zelf tandartsen benaderen en vragen of er interesse is in het overdragen van de praktijk.
Stap 3: Eerste indruk
Heb je de praktijk gevonden die je wil? Probeer dan een indruk te krijgen van de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld via internet: bezoek de website van de praktijk. Kijk bijvoorbeeld op zorgkaartnederland.nl. Maak een lijst met vragen en neem telefonisch contact op met de verkopende tandarts. Is de eerste indruk goed? Maak een afspraak en vraag naar de praktijkpresentatie of het verkoopmemorandum. Hierin staan alle ins en outs van de praktijk. Zoals het aantal stoelen, het aantal (actieve) patiënten en de jaarrekeningen.
Stap 4: Grondige analyse
Na de eerste snuffelfase, komt nu de grondige analyse van de praktijk. Denk daarbij aan de volgende punten:
1. Praktijk en praktijkorganisatie
Stel zoveel mogelijk concrete vragen, bijvoorbeeld:
- Hoe staat de praktijk ervoor?
- Voldoet de nieuwe praktijkruimte aan de inrichtingseisen zoals die zijn vastgelegd in de WIP-richtlijnen?
- Moet je investeren in het pand en de inventaris?
- Is een nieuw huurcontract nodig?
Handig: je kunt vragen of het mogelijk is om een paar dagen mee te lopen.
2. Financiën
Vraag de jaarcijfers van meerdere jaren op. Zo krijg je een goed inzicht in de financiële gezondheid van de praktijk. Let vooral op de omzettrend. Een daling in omzet kan verschillende oorzaken hebben, zoals patiënten die de praktijk verlaten. Analyseer daarnaast grondig de kosten. Het is verstandig om een accountant, adviseur en je bank te betrekken bij deze analyse. Zo krijg je een compleet beeld van de financiële situatie.
3. Personeel
Bekijk de arbeidscontracten. Welke afspraken zijn er gemaakt over scholing en pensioen? Let ook op de leeftijdsopbouw van het personeel en het ziekteverzuim. Is er een personeelslid langdurig ziek?
4. Patiënten
Probeer een goed beeld te krijgen van het aantal actieve patiënten en de leeftijdsopbouw. Let ook op de gemiddelde omzet per patiënt en stel vast hoe dit zich verhoudt tot de benchmark. Uit een onderzoek van Famed blijkt dat de gemiddelde omzet per patiënt in 2017 € 243,70 was.
Lees het onderzoek van Famed
5. Contracten & vergunningen
Voldoet de praktijk aan de wettelijke eisen van WIP, Arbo en IGZ? Bekijk of er aanpassingen nodig zijn en of er lopende leaseverplichtingen zijn.
Stap 5: De onderhandelingen
Bepaal of je zelf de onderhandelingen gaat doen, of dat je dit overlaat aan een accountant of adviseur. Bij tandartspraktijken is de goodwill belangrijk. Goodwill is het bedrag dat je betaalt voor de marktwaarde van de praktijk. Dit bedrag hangt af van vraag en aanbod. In stedelijke gebieden zoals de Randstad ligt deze hoger dan in bijvoorbeeld het oosten van het land.
Als je de waarde van de praktijk ongeveer wil bepalen, kijk je naar de te verwachten operationele cashflow (EBITDA). EBITDA betekent winst vóór aftrek van rente, belasting en afschrijvingen. De accountant hanteert vaak een aangepaste EBITDA-berekening. Hierbij voert hij correcties door voor persoonlijke kosten, zoals autokosten en congreskosten, en houdt rekening met een normale beloning voor de praktijkhouder. Vermenigvuldig de gecorrigeerde EBITDA daarna met een bepaalde factor. Deze factor is afhankelijk van diverse elementen, zoals de locatie van de praktijk en de financierbaarheid van de overname transactie.
Het is lastig om de waarde van een mondzorgpraktijk te bepalen. Het vraagt om specifieke kennis en ervaring. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden, en als het nodig is de hulp van een adviseur in te schakelen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij een van de belangrijkste beslissingen in je leven.
Stap 6: Het ondernemingsplan
Heb je een praktijk gevonden die je wilt overnemen? Dan is het belangrijk om een ondernemingsplan te maken. Dit geeft houvast en helpt om bij de start van de praktijk onderbouwde keuzes te maken.
Een ondernemingsplan valt grofweg uiteen in vier onderdelen:
- de ondernemer: persoonlijke gegevens, competenties, motivatie
- de praktijk: missie, visie, strategie, huisvesting, vergunning
- de markt: je praktijk in de markt middels sterkte-zwakteanalyse, doelgroep, marketing-mix, concurrentieanalyse
- het financieel plan: prognose, investeringsopzet, financieringsopzet