Javascript is required

Grijze gebieden van ESG

ESG Magazine
ABN AMRO

ESG-beleggen is niet altijd een kwestie van goed of fout. In deze rubriek kijken we vanuit ESG-perspectief naar concrete voorbeelden van beleggingsdilemma’s. Ditmaal staan we stil bij uitdagingen rond duurzame woningbouw.

Gebouwen

Gebouwen dragen sterk bij aan het wereldwijde energieverbruik en aan de uitstoot van CO2. Onder meer via de energie die nodig is voor verwarming en verlichting. Om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te behalen is verduurzaming van de bouwsector dan ook van groot belang.

Tegelijkertijd brengt het beleggen in de bouwsector vanuit ESG-perspectief een dilemma met zich mee. Beleggers hebben te maken met het belang van energiezuinige woningen en met de winstgevendheid van de bedrijven die energie-efficiënte materialen maken. Maar energie-efficiëntie mag niet ten koste gaan van veiligheid.

Tragedie Grenfell Tower

Een triest voorbeeld van een situatie waarbij de veiligheid wél in het geding lijkt te zijn geweest bij het energiezuiniger maken van een gebouw, is de tragedie rond de Grenfell Tower. In dit Londense flatgebouw woedde in 2017 een vernietigende brand die aan 72 mensen het leven kostte. In de nasleep van de ramp werd een onderzoek gestart naar een grote Europese leverancier van isolatieproducten. Hoewel er maar een beperkt aantal producten van dit bedrijf gebruikt was in de Grenfell Tower, is deze onderneming tot op de dag van vandaag het middelpunt van controverse. De brand in het gebouw begon in één van de appartementen. Maar het lijkt erop dat zeer brandbare isolatieproducten, bedoeld om de energie-efficiëntie van de Grenfell Tower te verbeteren, ervoor hebben gezorgd dat het vuur heel snel om zich heen greep.

Deze tragedie onderstreept hoe belangrijk het is dat beleggers vanuit meerdere perspectieven kijken naar duurzame woningbouw. Veiligheidsaspecten zouden daarbij net zo belangrijk moeten zijn als energie-efficiëntie. Het klinkt aantrekkelijk om te beleggen in bedrijven die isolatiematerialen leveren voor de verduurzaming van woningen. Maar deze bedrijven dienen wel de juiste veiligheidsprotocols te hebben ontwikkeld, zodat hun producten op een verantwoorde manier gebruikt worden. Wanneer veiligheidsaspecten worden nagelaten, worden mensenlevens in gevaar gebracht. Bovendien kunnen controverses rond veiligheid ook de reputatie van de betrokken bedrijven schaden en ertoe leiden dat deze ondernemingen boetes krijgen opgelegd.

Beleggen in duurzame woningbouw

Voor beleggers betekent dit een zoektocht naar het juiste evenwicht. Naast de financiële aspecten van een belegging zijn ook morele afwegingen van belang. Voor wie beleggen wil in duurzame woningbouw is het zaak om zowel te kijken naar energie-efficiëntie als naar veiligheid. Op die manier kunnen verantwoorde beleggingskeuzes gemaakt worden die op lange termijn duurzamer zijn.

Tags

Private Banking
ESG Magazine

Lees ook

Beleggen brengt risico's met zich mee

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.